Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart ForTwo se systémem start-stop ještě letos

Ondřej Láník
Diskuze (13)
Šéf Smartu Ulrich Walker potvrdil kudy povede cesta dalšího snižování spotřeby a emisí v případě nejúspornějších automobilů prodávaných v současnosti v Evropě.

Japonská vlna hybridních aut se hned tak na produkci Smartu neprojeví. Přísná nákladová dieta, kterou vedení koncernu automobilce naordinovalo při přípravě nové generace ForTwo, ukázala, že výroba hybridních nebo plynových verzí Smartu by byla ekonomicky nerentabilní, resp. z důvodu vysoké ceny na trhu neuplatnitelná.

Alternativou k jmenovaným řešením je uplatnění známého pravidla, které říká, že motor má běžet pouze tehdy, když je tomu třeba. Smart proto ještě letos nabídne systém start-stop, který samočinně bez zásahu řidiče vypíná motor a zase jej startuje, aby byl omezen běh naprázdno na minimum. Výsledkem by mělo být snížení spotřeby paliva až o 13 %. Prozatím není jasné, zda systém bude pracovat v zážehových nebo vznětových motorizacích.

Turbodiesel 0,8 cdi (33 kW) v novém Smartu ForTwo je v současnosti nejúpornější automobil prodávaný v Evropě. Kombinovaná spotřeba Smartu ForTwo s tímto agregátem činí jen 3,4 l/100 km.

Ondřej Láník
Diskuze (13)