Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart končí se spalovacími motory. Limitovaná edice ForTwo FCE#21 je nabídne jako poslední

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Značce Smart se v posledních letech příliš nedaří a vlastníci řeší, co s ní. Limitovaná edice modelu ForTwo odhaluje jejich plány pro nejbližší budoucnost.

Smart vznikl v roce 1994 a o čtyři roky později zamířila na trh první generace modelu ForTwo. Značka, patřící pod křídla německého koncernu Daimler se od svého zrodu soustředila na malé městské automobily, ale o ty v posledních letech není příliš velký zájem.

Skupina Daimler v loňském roce prodala 2.310.185 milionů automobilů, přičemž malých městských smartů bylo pouze 128.802 kusů.

S ohledem na neuspokojivé prodejní výsledky se spekulovalo o možném konci značky Smart, čemuž nahrával i její na konec nynějšího modelového roku ohlášený odchod z trhu ve Spojených státech a Kanadě, kde ovšem již od roku 2017 nabízí pouze své elektromobily.

Elektrický pohon má výrobce malých vozů zachránit i pro budoucnost a mateřský koncern se jej rozhodl využít jako průkopníka. Smart se má totiž stát první automobilkou, která se zcela vzdá modelů se spalovacími motory a bude se soustředit pouze na vývoj a výrobu elektromobilů.

Smart ForTwo se právě proto nyní představuje v provedení pojmenovaném Final Collector's Edition by Konstantin Grcic nebo zkráceně FCE#21. Použitá číslovka připomíná 21 let značky Smart i modelu ForTwo na trhu a zároveň upozorňuje na skutečnost, že v této limitované edici vznikne jen 21 vozů.

Smart v souvislosti s limitovanou edicí posledních vozů Smart se spalovacími motory vyzdvihuje především jejich vzhled, pod nímž je podepsán uznávaný průmyslový designér Konstantin Grcic původem z Mnichova, zatímco technika jde v tomto případě stranou. Výsledný vzhled je pak výsledkem spolupráce mezi průmyslovým designérem, automobilkou a společnosti Brabus.  

Smart uvádí, že limitované edice ForTwo FCE#21, jehož exteriér i interiér zdobí kombinace odstínů žluté a černé, bude vyráběna ve spolupráci s již zmiňovanou společnosti Brabus. Výrobní podnik mají tyto vozy opustit v srpnu roku 2019 a představovat jedinečné sběratelské exempláře.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme