Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy photos: Jaguar F-Pace se začne prodávat v roce 2016

David Bureš
Diskuze (4)
Automobilka Jaguar pracuje na sportovním crossoveru F-Pace. Jeho vzhled naváže na model XE. Našemu redaktorovi se v Rakousku podařilo vyfotit maskovaný prototyp.

Jaguar začne v příštím roce prodávat svůj první crossover nazvaný F-Pace. Maskovaný prototyp tohoto vozu jsme zachytili v Innsbrucku, v jehož okolí právě probíhá zimní testování chystané novinky.

Z tvarů prototypu vyplývá, že si sériový F-Pace zachová rozměry i tvary konceptu C-X17, který se světu poprvé ukázal v roce 2013. Jaguar 4,72 metru dlouhý a jen 1,65 metru vysoký koncept prezentoval na různých místech po celém světě, čímž testoval reakce zákazníků na tento model. Pod maskováním se skrývá příď podobná modelu XE.

Jaguar novinku pracovně označuje jako sports crossover, což naznačuje, že automobil bude navzdory vyšší stavbě karoserie laděn na sportovní jízdu. Šéfdesignér automobilky Ian Callum F-Pace popisuje jako sportovní rodinné auto. Také název zdůrazňuje sportovní ladění – výraz Pace v angličtině znamená tempo či rychlost, písmenko F ve jméně pak odkazuje na sporťák F-Type.

Základem auta bude hliníková platforma Intelligent Aluminum Architecture (iQ[Al]), která poprvé debutovala v XE. Pod kapotou se objeví čtyřválcové motory z nové rodiny Ingenium, počítá se však i s kompresorem přeplňovaným třílitrovým šestiválcem, který bude pohánět vrcholnou verzi F-Pacu.

V nabídce by se později mohl objevit i pětilitrový osmiválec. Pracuje se také na čistě elektrické verzi F-Pace.

Sériová varianta Jaguaru F-Pace má být představena ještě v letošním roce, prodej se rozběhne na začátku roku 2016. O výrobu auta se postará závod Solihull.

F-Pace má být spolu s XE jeden ze dvou nejprodávanějších modelů Jaguar. Model střední třídy a crossover mají automobilce do konce dekády pomoci zvýšit prodeje nad hranici 200.000 aut ročně.

David Bureš
Diskuze (4)
12. 3. 2015 11:57
Re: Vydrž Prťka vydrž ...
S dvoulitrovou naftou i benzínem to myslím bude kolem míče ;-) . taky jsem na něj zvědavej
12. 3. 2015 11:51
Re: Vydrž Prťka vydrž ...
Já se naopak obávám, že to postaví někam od 1.3 do 1.6 mega (dle motorizace) v základu. Byla by to škoda především pro tohle pěkné auto...docela se na něj těším.
12. 3. 2015 11:41
Re: Vydrž Prťka vydrž ...
Obávám se, že z koláče se uždíbne spíš mainstreamu, stejně jako to udělala D3. Startovací cena za dvoulitr bude kolem 1mio a to za trochu toho stylu navíc oproti např Kuga stojí ;-) .
Exteriér údajně v zásadě bez změny, interiér by měl přidat nějakou vychytávku oproti XE.
Avatar - donPedro
12. 3. 2015 11:31
Vydrž Prťka vydrž ...
... do podzimního Frankfurtu. Jsem zvědav na finální podobu, exteriér však již coby koncept vypadal finálně, interiér pravda jistě zcivilní, technicky to vypadá na patřičnou prémiovou výši. Je to pro JAG krok správným směrem, chce-li se dostati do širšího povědomí a uždibnouti tak zas o kósek více z koláče D3. Držme tedy :yes: