Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spyker: Saab není na pokraji kolapsu, letos vyrobí 80.000 aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Šéf Spykeru vyvrací zprávy o blížícím se konci Saabu. Zisk nadále očekává v roce 2012.

Ztrátová švédská automobilka Saab není na pokraji kolapsu. Uvedla to nizozemská společnost Spyker, která loni automobilku koupila. Firma Saab se minulý týden potýkala s výpadky ve výrobě poté, co někteří její dodavatelé pozastavili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

Výrobní potíže Saabu byly podle Spykeru pouze malým problémem, který automobilka přežije. "Saab stále vyrábí a není na pokraji kolapsu," uvedl generální ředitel Spykeru Victor Muller. Potvrdil rovněž prognózu, že výroba Saabu letos dosáhne 80.000 vozů a že automobilka se v příštím roce dostane do zisku.

Spyker se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard Kč) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
6. 4. 2011 07:50
Re: Doufám, že se to povede
Díky. :yes:
6. 4. 2011 07:21
Re: Doufám, že se to povede
nova 9-3? to sa este nacakame minimalne do konca roku 2012. Dovtedy to musi trosku potiahnut 9-5ka. Zvedavy som aj na kombi-verziu, mali by ju predstavit v Zeneve...
5. 4. 2011 16:25
Re: Doufám, že se to povede
Diesel 2,9 V6 skutečně vznikl ještě pod vedením GM, vyvinula ho italská VM Motori a měl být i v Saabu. Dnes nad ním, zdá se, má kontrolu Fiat a chystá se do některých Chryslerů. Saab by mohl být logickým odběratelem, otázka je jestli neprobíhají jednání s jiným výrobcem a nebo jestli by Saab měl dostatečný odběr šestiválců.
[odkaz]
Avatar - MAP2009
5. 4. 2011 16:09
Hm
Dávám SAABu tři roky.
5. 4. 2011 14:53
Re: Doufám, že se to povede
To je zajímavé, kde jsi to slyšel, že by Saab mohl brát třílitr od VM Motori?
Bylo by to logické, Švédi už mají dobré zkuenosti s Fiatskými čtyřválci (a naopak VELMI špatné s šestiválci od Isuzu). A Fiatu/VM by to naopak pomohlo zaplatit nemalé náklady na vývoj...