Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Srážka náklaďáku s Toyotou Yaris: Měl řidič trucku šanci malé auto vidět?

Aleš Dragoun
Diskuze (19)
Když se postavíte vedle kamionu na křižovatce a jedete stejným směrem, je třeba dávat si pozor. Nehoda z Británie jasně ukazuje, jaký (ne)mají řidiči větších náklaďáku přehled...

Video se připravuje ...

Řidiči dlouhých návěsových souprav mají i přes velká zrcátka dost omezený výhled. Nejen směrem dozadu, ale i do stran. To je vidět na nepříjemné srážce nákladního auta s Toyotou Yaris. Řidič malé toyoty první generace přijel na poměrně rušnou křižovatku v době, kdy už tam tahač stál. Postavil se vlevo, kam chtěl odbočovat. Kamion ovšem mířil na stejnou stranu, i když se nacházel ve vedlejším pruhu, při manévru pak yarise nepěkně přimáčkl k chodníku, oholil mu bok a ještě jej kousek táhl s sebou po straně.

Věděl ten za volantem velkého náklaďáku vůbec, že se vedle něj postavilo jiné auto? Ze záznamu pořízeného jiným vozem je vidět, že japonský třídveřák stál dokonce chvíli před ním. Zřejmě se jej vůbec nevšiml a pravděpodobně sledoval provoz na druhé straně, tedy vpravo. K nehodě došlo za kanálem La Manche, takže na této straně i seděl. Toyotu měl v mrtvém úhlu, vlastně v cestě a došlo k nevyhnutelné srážce včetně mačkání plechů a rozbíjení skla. Nevíme, zda i ke zranění, ale incident zrovna dvakrát dobře nevypadal.

Návěs potřebuje více místa k natočení a z vysoké kabiny do stran moc nevidíte. Trucker si ho nechal tak akorát, aby při zatáčení nezasáhl onen vnitřní obrubník a po srovnání v zatáčce mohl šlápnout na plyn a zmizet Jenže mu tam něco překáželo... Yaris se navíc nehnul, když měl evidentně volnou silnici, náklaďák byl rychlejší. Je tedy viníkem nehody řidič (či řidička) malé toyoty? Postavil se, kam neměl a neuvědomil si, co se může stát? Dobrý nápad to každopádně nebyl.

Až budou všechny náklaďáky vybaveny kamerami, které uvidí kolem celého auta, k takovým nehodám určitě nedojde. Současné obrovské mrtvé úhly velkých vozidel představují problém, truckeři nemají ponětí o více než polovině toho, co se kolem nich vůbec děje a řidiči těch menších musejí tuto skutečnost mít na paměti a předvídat.

Video:YouTube/Alamanda Priladarma

Aleš Dragoun
Diskuze (19)
Avatar - Intercool
14. 6. 2017 19:39
Re: zapeklité
vidět ho nemohl, někdy si do toho zkuste sednout ;-)
Avatar - Intercool
14. 6. 2017 19:38
Re: srážka
Píšeš, že se nepodíval, ale kam se měl podívat?
15. 5. 2017 12:31
Re: trubky
Sráč, tzn. nasere se tam kde nemá.
15. 5. 2017 10:10
zapeklité
ak tam bol 1 pruh, tak sa mu tam to prdítko nemalo cpať. Otázka neznie, či ho mohol vidieť a aký prehľad má tirák, lebo určite ho mohol vidieť, ak by nečumel len na stranu prichádzajúcich áut, ale to by sa zas s kamiónom nikdy nezaradil. Záver: ak to bola jednopruhová cesta, urobil chybu jarda.
15. 5. 2017 08:32
Re: trubky
Malý co?