Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stát a Škoda podepíší memorandum o investicích do zóny Kvasiny

redakce AUTO.CZ

Stát, Královéhradecký kraj a automobilka Škoda Auto podepíší v pondělí memorandum o spolupráci při rozvoji zóny Kvasiny - Solnice na Rychnovsku. ČTK o tom informovaly úřad vlády a hradecké hejtmanství. Investice do rozšíření průmyslové zóny a navazující dopravní infrastruktury souvisí s plánovaným zvýšením výroby v kvasinském závodě Škody Auto. Veřejná podpora zóny by podle dosavadních informací mohla přesáhnout miliardu korun.

Škoda Auto hodlá do nových výrobních kapacit, zejména pro modely SUV, na vlastních pozemcích v Kvasinách investovat nejméně 7,2 miliardy Kč. Má tak vzniknout 1300 nových pracovních míst a návazně asi 400 míst mezi regionálními dodavateli. Automobilka plánuje postupně investovat do závodu až 13 miliard korun.

Vláda již v únoru schválila usnesení o podpoře ve výši 570 milionů korun. Kraj by mohl dát asi 300 milionů korun. Další peníze by na jednotlivé projekty měly poskytnout další státní instituce, například ministerstvo průmyslu či Státní fond dopraví infrastruktury, uvedl dříve hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Přesná částka celkové veřejné podpory zóny by měla být podle něj známa později, až vláda schválí materiál, v němž budou přesně popsané jednotlivé projekty a stavby.

Státní peníze by měly jít například na vybudování průmyslové zóny o rozloze 52 hektarů v lokalitě v blízkosti závodu automobilky. Kraj již začal v zóně vykupovat pozemky. V zóně, jejíž obsazování bude v režii kraje, by měly působit především podniky navázané na Škodu Auto.

Kvasinský závod Škody Auto má asi 4500 kmenových zaměstnanců a v současnosti vyrábí modely Superb, Yeti a Roomster. Loni závod vyrobil 166.200 vozů. Postupně by se produkce měla zvýšit až zhruba na 280.000 aut podle aktuální poptávky.

Stát a kraj do kvasinské zóny investovaly již v letech 2005 až 2012, a to skoro 1,5 miliardy korun. Peníze šly především do stavby a oprav silnic.

redakce AUTO.CZ