Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stirling Moss poslal do aukce své Porsche 718 RS 61 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Prostřednictvím společnosti Bonhams nabízí Stirling Moss své Porsche 718 RS 61, s nímž se v posledních letech účastnil řady akci včetně závodů historických vozů.

Sir Stirling Craufurd Moss se narodil 17. září roku 1929 a za aktivní období jeho závodnické kariéry jsou označovaná léta od roku 1948 do roku 1962, kdy startoval v 529 závodech, v nichž dosáhl celkem 212 vítězství.

Během tohoto období vystřídal pěknou řádku závodních kategorií a vozů od cestovních v soutěžích přes sportovní a čistě závodní speciály pro závody tipu Mille Miglia a Targa Florio až po Formuli 1.

V roce 1962 jeho vrcholovou kariéru předčasně ukončila nehoda s Lotusem v Goodwoodu při Glover Trophy po níž strávil měsíc v bezvědomí a po dobu šesti měsíců měl částečně ochrnutou levou polovinu těla.

K závodění se v následujících letech nakonec vrátil, ale účastnil se především soutěží a na počátku osmdesátých let startoval v britském mistrovství cestovních vozů s Audi. Oficiálně svou závodnickou kariéru uzavřel až v roce 2011 po závodu legend v Le Mans.

I přesto se čas od času objevoval při různých akcích za volantem svého Porsche 718 RS 61 z roku 1961, které si pořídil v roce 2010 jako dárek k 30. výročí svatby. S tímto konkrétním vozem sice Stirling Moss na počátku šedesátých let nezávodil, ale v roce 1961 se o velmi podobné Porsche 718 RS 60 s plochým dvoulitrovým čtyřválcem dělil během Targa Florio s Grahamem Hillem.

Porsche, které nyní Stirling Moss poslal prostřednictvím společnosti Bonhams do aukce pořádané 26. června v Goodwoodu v rámci zdejšího Festivalu rychlosti, má číslo podvozku 070 a jeho prvním majitelem byl Bob Holbert z Pensylvánie.

Dalším majitelem se stal Tom Payne, který s tímto Porsche startoval v akcích jako byla například Wisconsin Grand Prix a následně jej prodal Miliardu Ripleymu. Ten s ním pak závodil i na okruhu Watkins Glen.

Aktivní závodní kariéra tohoto vozu byla poměrně krátká, protože skončila již v roce 1963, ale na druhou stranu bez vážnějších nehod a poškození. Díky tomu se již v roce 1969 toto Porsche mohlo účastnit severoamerických závodů klasiků a nakonec zamířit před pěti lety do garáže Stirlinga Mosse.

Slavný britský závodník se ve svých pětaosmdesáti letech rozhodl se svým oblíbeným strojem rozloučit a společnost Bonhams odhaduje, že jeho Porsche bude vydraženo za 1,7 až 2,0 miliony britských liber (zhruba 66 až 77,5 milionu Kč).

Původní Porsche 718 vyrazilo na závodní dráhy v roce 1957 jako evoluce úspěšného typu 550 s plochým čtyřválcem o objemu 1,5 litru a výkonem okolo 106 kW (142 k). V roce 1960 následoval již zmiňovaný RS 60 a pak přišel RS 61, který se od předchůdce odlišuje prakticky jen číslicí ve svém názvu a následně kupé 718 GTR. Techniku tohoto úspěšného závodního vozu využilo Porsche i pro stavbu svých monopostů pro závody Formule 1 a 2.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)