Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Středoevropská rallye: Češi na prvním WRC v Česku a Praze

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Celkem jedenadvacet jmen českých jezdců a navigátorů je ve startovní listině Středoevropské rallye (26.-29. 10.), která je dvanáctým a předposledním podnikem mistrovství světa v automobilových soutěžích. Vyplývá to ze startovní listiny, kterou zveřejnili organizátoři.

📆 Datum 26. - 29. října 2023
🌍 Místo Česko, Německo, Rakousko
🔄 Počet RZ 18
📺 Televizní Přenos O2 TV Sport, WRC+, ServusTV
🏎️ Shakedown 3,38 km (25. října)
🏁Ceremoniální Start 13:00 na Hradčanském náměstí, Praha (26. října)
⭐️Startovní Listina Celkem 68 posádek 🏁

Celkem 68 posádek se přihlásilo na Středoevropskou rallye a nechybí mezi nimi žádná z hvězd současných světových soutěží v čele s obhájcem titulu a lídrem letošního seriálu Finem Kalle Rovanperou (Toyota GR Yaris Rally1). Z první desítky aktuální klasifikace chybí pouze osmý Španěl Dani Sordó (Hyundai).

Chybět naopak nebude osminásobný mistr světa Francouz Sébastien Ogier (Toyota GR Yaris Rally1), který startuje letos ve vybraných podnicích. Účast v soutěži se slavnostním startem v Praze bude jeho letos sedmým a posledním vystoupením. Aktuálně je na pátém místě, když vyhrál Monte Carlo, v Mexiku a keňskou Safari rallye.

Z Čechů je nejvýraznější osobností Erik Cais (Škoda Fabia RS Rally1), pro kterého to bude páté letošní vystoupení ve světovém šampionátu. Nejlepším výsledkem bylo deváté místo a druhé v klasifikaci WRC2 na Rallye Monte Carlo. V hodnocení kategorie WRC2 je s dvaceti body na 17. místě. Dalším stálým účastníkem světového šampionátu je Filip Kohn (Ford Fiesta Rally3), jenž startuje v kategorii WRC3 s britským navigátorem Tomem Woodburnem. Jeho nejlepším výsledkem sezony je třetí místo ve WRC3 ve Finské rallye.

Podle vývoje šampionátu se může rozhodnout o titulu právě na Středoevropské rallye. Soutěž startuje ve čtvrtek dopoledne na Hradčanském náměstí před Pražským hradem. Následně se přesune na chuchelské závodiště a odtud ve stejný den do Klatov. V pátek 29. října se na Šumavě pojede šest rychlostních zkoušek v celkové délce 133,09 kilometrů. V sobotu a v neděli jsou na programu měřené úseky v Rakousku a Německu. Cíl soutěže je v  neděli 29. října v německém Passau ve 14.30 hodin.

Video se připravuje ...

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme