Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Street Roadster Pony: Otevřená reinkarnace

Miro Mihalik
Diskuze (76)
Český roadster má SPZ! Odvážná myšlenka stavby pětimístného otevřeného auta na bázi užitkového vozu se stala realitou. Najdou se zákazníci? Extravagantní auto na léto s nezbytnými vzhůru výklopnými dveřmi jsme krátce vyzkoušeli...

Hypotetická situace: u domu vám postává Citroën Berlingo, poslední leasingová splátka je dávno zapomenuta, ale vám se ho nějak nechce prodat. Po dvojnásobném přetočení tachometru sice vypadá jako opakovaně znásilňovaný kamionem, ale máte k němu citové pouto. Možná vás napadlo, že by si zasloužil lepší život. Ale jak na to?

Podobnost s realitou čistě náhodná, ale odpověď opravdu existuje. Česká firma Pony Auto Trend se věnuje výrobě nástaveb na kabiny nákladních automobilů a její zaměstnanci zjistili, že jsou schopni ve volném čase postavit auto. Jak to už v podobných případech chodí, byla v tom náhoda. Na dvoře stál Citroën Berlingo po bouračce a pár hlav vymyslelo, že by z něj mohl vzniknout efektní show-car. Nic technicky komplikovaného, už vůbec ne určeného k práci a nejlépe s využitím kompozitových materiálů, kterých se ve skladu povalují haldy.

Z původního vozu odstrojili plechy, zkrátili zadní převis a střecha šla dolu. Aby karoserii vrátili alespoň část původní pevnosti, dostalo nahé Berlingo přídavné ocelové profily a kvůli bezpečnosti nahradila rám předního okna pořádná ocelová trubka. Podobná ale pochromovaná šla také dozadu. Motor, převodovka, nápravy a podvozek zůstaly stejné, jen design měl být jiný.

Tentokrát i s homologací

Poprvé jsem tento vůz viděl asi před rokem na tuningovém srazu v Hradci Králové, kde budil velkou pozornost, ale bral jsem to s rezervou – takových pokusů tu už bylo. Dnes stojíme ve Vinoři u Prahy a na první pohled se na autě nic nezměnilo, zdánlivě. Má totiž SPZ-ky, takže úspěšně posbíralo všechny razítka a dostalo posvěcení z Ministerstva dopravy k provozu na silnicích. Podle lidí z firmy Pony to ani netrvalo dlouho.

Zvedám k oku foťák, abych zaznamenal malý střípek automobilové historie, když se mi v ruce najednou objeví klíč. Patří k němu malý dálkový ovladač elektromagnetických zámků dveří, takže neodolám a laminátová křídla se neslyšně vznesou do vzduchu ve stylu LSD. Předtím však musím zatáhnout ruční brzdu jako bezpečnostní pojistku. Interiér je taky stejný jako u Berlinga, akorát některé spínače na středovém panelu dostaly novou funkci (například tlačítka elektrického ovládání oken otevírají dveře) a původní čalounění vystřídala vodě odolná kůže, protože Street Roadster nemá ani nouzovou látkovou střechu. Případná dešťová voda může volně odtékat dírami navrtanými v podlaze.

Startujeme

Startuji starou dieselovou atmosférickou devatenáctistovku bez turba, která má skromných 51 kW (70 k), důvod ke zklamání se však nedostavuje. Nezapomínám, že jízda se sluncem nad hlavou a kolem poletujícím větrem není o rychlosti a navíc, Street Roadster můžete mít s jakýmkoliv motorem, který Citroën montuje do Berlinga, včetně moderních vznětových jednotek 1.6 HDI (55 kW/75 k nebo 66 kW/90 k) a 2.0 HDi (66 kW/90 k). Z parkoviště to stáčíme směrem na Brandýs nad Labem, kde zrovna neleží nejkvalitnější asfalt, ale zjišťuji, že kroucení karoserie není nijak strašlivé. Na nerovnostech se auto klepe, ale pořád nic, co neznají majitelé starších kabrioletů.

Přes vysoké vzpřímené okno v autě dost fouká, tedy především na zadních sedadlech, kam doporučuji usadit stopařky, protože po přesednutí jsem zjistil, že turbulence se pořád pokouší stáhnout moje triko. Mimochodem, introvertům a stydlivkám navrhuji vyhýbat se tomuto vozu velkým obloukem. Nemůžeme si nevšimnout vyjevených pohledů, které nás doprovází jako stín. Ale je fajn, že Street Roadster vyvolává v lidech upřímný zájem, přesně ten typ, který majitelé otevřených Ferrari a Porsche nikdy neuvidí. Jo, a ještě jeden odkaz – sympatická paní ze stříbrné Octavie, která po nás hodila nádherný úsměv, by měla něco dělat se vztahem k zamračenému řidiči.

První pětimístný kabriolet

Kdo zná Berlingo, respektive Peugeot Partner, ví, kolik místa mají na zadních sedadlech. Přesně ten samý prostor najdete i v Street Roadsteru, takže lze napsat, že tohle je skutečný pětimístní kabriolet. Dokonce neztratil ani moc z praktičnosti. Víko zavazadlového prostoru se otevírá směrem dolu, sklopte k tomu dělená zadní sedadla a máte originální otevřený pick-up s přistávací dráhou pro letecké modely. Jinak povinnou výbavu hledejte v uzamykatelné schránce umístěné na vnější straně krytu zavazadlového prostoru, který kolegovi připadal jako dokonalý přepravní prostor na prezervativy. Inu, léto se hlásí…

Přestože s týmem Pony sdílíme jejich chuť a odvahu jít za svým cílem, vrásky na čele vyvolává otázka, kdo si Street Roadster koupí. Česko zrovna neexceluje v délce pobřeží s riviérou, kam se toto auto primárně hodí, ale výhodou je fakt, že jde pouze o vedlejší produkt jejich práce. Prozradili nám však, že již mají několik objednávek. Momentálně jim přestavba vozu trvá kolem měsíce, ale zvýšený zájem by znamenal, že můžou vyrábět větší série dílů do zásoby a tím zkrátit celý proces. A to by mohl být dobrý předpoklad k tomu, že se nám v Čechách uchytí další, byť malý, automobilový producent.

Cena nového vozu by neměla přesáhnout 400 tisíc korun, přestavba vašeho Berlinga nebo Partnera příjde s lakem a dalšími úpravami na 280 tisíc korun a když se spokojíte s hrubou karoserií a dokončíte automobil v garáži, dáte za úpravu asi 160 tisíc korun.

Miro Mihalik
Diskuze (76)
Avatar - Pekelná Micinka
1. 6. 2007 23:59
Re: Do toho
A na Slovensku nevznikají nějaké projekty? To bych se divil...

PS. ono se to tu nerozebíralo dnes, ten článek tu byl už před několika dny a redakce ho zřejmě stáhla právě kvůli tomu přispivateli a důsledkům jeho činnosti (nechut kohokoliv diskutovat aspon o nejakem autu).
30. 5. 2007 06:47
Re: seděl jsem v tom
Co si cakal? Prva lastovicka urobena niekde v dielni na kolene. Nemozes ocakavt kvalitu a prevedenie seriovych aut. V tomto pripade slo len o dizajn, o zhmotnenie napadu, o nic ine. :-)
30. 5. 2007 06:45
Re: P r o t e s t n i akce
DanielDesign, Daniel Design, 1A-DanielDesign, 1A, GEORGE a FALCOM to vsetko je jeden a ten isty hlupak, ktory totalne skaslal tunajsie diskusie. Pridavam sa k protestu. Uz mu konecne niekto stopnite IP adresu!
Avatar - nielblack
30. 5. 2007 06:38
Re: Super kárka
Na Floride maji na ježdění z vily na golf trochu jiné auta a né takové hrůzy. Tady jezdí v Lexusech, Infiniti,Acurách , MB BMW atd. S tímto by si trhli tak akorát pořádnou ostudu. To už by měli lepší přímo ty vozíky s čím jezdí po golfovém hřišti >:D
Avatar - Pjenkava
29. 5. 2007 22:22
Střecha
Asi nemá sklápěcí střechu co? Jinak chválim. Designově originální a povedený. Bezvadnej nápad.