Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Studie: Ženy parkují lépe než muži

David Bureš
Diskuze (25)
Ženám podle britského výzkumu sice zaparkování trvá déle než mužům, za to jsou však v parkování přesnější.

Britská studie společnosti NCP zjišťovala, jak lidé umí parkovat. Výsledky studie mohou mnohé překvapit, podle výzkumu jsou totiž ženy v parkování lepší muži. Firma NCP provozuje parkoviště po celé Velké Británii.

Skupina výzkumníků během jednoho měsíce sledovala asi 2.500 řidičů a řidiček, jak manévrují na 700 parkovištích v Británii. Studie údajně patří mezi ty nejkomplexnější výzkumy, které kdy sledovaly rozdíly v řízení mezi ženami a muži.

Výzkum hodnotil sedm složek parkování – rychlost vyhledání volného místa, srovnání automobilu před zahájením parkování, couvání do parkovacího místa, vjíždění do parkovacího místa popředu, doba parkování, změna pozice auta během parkování a přesnost umístění vozu doprostřed parkovacího místa. Výsledným součtem vznikl takzvaný koeficient parkování.

Studie zjistila, že ženám sice zaparkování trvá delší dobu než mužům (průměrně 21 sekund vs. 16 sekund), zaparkují však přesněji do vymezeného prostoru, na což byl v celkovém hodnocení brán největší zřetel. Více než polovina žen totiž zaparkovala do středu parkovacího místa. Na druhou stranu přesně zaparkovala jen čtvrtina mužů.

Ženy dále snadněji vyhledají volné místo a přesněji srovnají automobil před zahájením manévru. Podle výzkumu 39 % řidiček do volného parkovacího místa zacouvá, zatímco mužů couvajících do volného místa bylo pouze 28 %.

Muži jsou na druhou stranu celkově jistější, během parkování totiž pozici auta tak často nemění jako ženy. Více než polovina žen totiž začne znovu přejíždět, aby svůj vůz lépe srovnaly. Řidičům údajně trvá vyhledání volného místa déle než ženám kvůli své netrpělivosti, na parkovištích jezdí rychleji než ženy, a tak volná místa často přehlédnou a přejedou. Řidičky také díky pomalejší jízdě po parkovištích častěji zjistí, že se někdo z parkoviště chystá odjet.

V celkovém součtu řidičky dopadly lépe, získaly totiž 13,4 bodů z celkových 20, zatímco muži obdrželi 12,3 bodů.

Profesionálního instruktora Neela Beesona, který na výzkumu spolupracoval, výsledky studie překvapily. V jeho hodinách totiž těmi lepšími studenti bývají muži. „Nicméně je možné, že si ženy informace déle zapamatují,“ říká Beeson.

Studie také zjistila, že pouze pětina dotázaných žen věří, že jsou v parkování lepší než muži, a že 28 % žen si myslí, že jsou v parkování lepší než jejich partneři. Zajímavostí je i fakt, že se muži rádi předvádějí před svými spolujezdkyněmi. V takovém případě řidiči raději parkují do menšího prostoru, přestože je volné i větší parkovací místo. Polovina dotázaných pak jako nejtěžší část parkování uvedla nalezení toho správného úhlu k zahájení parkování.

David Bureš
Diskuze (25)
6. 2. 2012 16:31
Re: Ano
Bylo to myšleno tak napůl vážně napůl jako vtip. Celá ta problematika je o něco složitější. Samozřejmě se snažím postavit tak, abych vyšel vstříc autům vedle mě. Ono je to především v mém zájmu, protože obité auto nevypadá pěkně a je mi ho líto. Ovšem ono to v praxi znamená, že pokud je na jednu stranu postavené auto pomalu podélně, tak se tomu musím chtě nechtě přizpůsobit. Borec (borka :-) ) potom odjede a já budu vypadat jako vůl.

Při dostatku volného místa samozřejmě nemám problém postavit se rovně a doprostřed, i když teda s úhloměrem a GPS to potom nekontroluji... :yes:

P.S: O otvírání dveří mi nemluvte, měřím skoro 2 metry, naštěstí hubený (zatím >:-[] ), takže při vystupování v úzkém prostoru připomínám něco mezi kudlankou a ježkem v kleci... ;-)
Avatar - Hammunasakra
5. 2. 2012 21:55
Re: Ano
:yes: ;-)
Bohuže jste skoro výjímka.. :-|
5. 2. 2012 00:37
Re: Ano
Nemám problém se trefit. A klidně pozici poopravím, když to nevyjde na poprvé. Je to také tak trochu vizitka.
Avatar - Hammunasakra
4. 2. 2012 20:21
Re: Ano
Aha? Tak TÍMHLE to tedy je! ;-)
Vy si myslíte že "v tom chlívku mezi čarami" můžete zaparkovat JAKKOLI.. :-)
..že v tom (na dnešní poměry/velikosti aut) ÚZKÉM (pro vůz vymezeném) prostoru MŮŽETE stát tak, že (ženou) PERFEKTNĚ uprostřed zaparkovanému vozu pak nejdou pořádně otevřít dveře.. například (to vás NEnapadlo...?!? ;-)
4. 2. 2012 17:23
Re: Ano
No jasně, ten chlívek mezi čárami mi byl přidělen celý, tak je snad na mně, jakým způsobem s ním naložím, ne ? :-)

To mě spíš trápí, když někdo nezvládá to auto udržet ani mezi těmi čarami. To je pak horší...