Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru Forester STi vzniklo jen pro Japonsko. Jedno je přesto na prodej v ČR. S řízením vlevo!

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Subaru Forester je s námi už od roku 1997. Víte ale, že existuje také ve sportovním provedení STi?

Subaru ho na trh uvedlo v roce 2004, ovšem pouze v Japonsku. Mimo domovský trh značky se Forester STi neprodával.

Verze STi vycházela z druhé generace Foresteru (SG) a od běžné varianty se lišila na první pohled výrazně sportovnější vzhledem. Auto dostalo upravenou přední masku s novými světlomety, jiné nárazníky nebo střešní spoiler. Znát je také o tři centimetry snížený podvozek. Ten samozřejmě obdržel řadu nových dílů, aby vůz nabídl sportovnější jízdní projev.

Pod přední kapotou s charakteristickým otvorem pracoval 2,5litrový turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec o výkonu 195 kW (265 k) a točivém momentu 252 Nm. Spojený byl s šestistupňovou manuální převodovkou, nechyběl samozřejmě pohon všech kol. Podle dostupných informací Forester STi dokázal zrychlit z klidu na stovku za 5,4 sekundy a rozjel se až na 225 km/h.

Sportovní provedení mělo také výkonnější brzdy Brembo, jezdilo na 18palcových kolech obutých do pneumatik Bridgestone Potenza o rozměru 225/45 R18 a dostalo strmější řízení.

A právě jeden Forester STi se objevil na prodej v České republice. Zajímavé na něm je, kromě samotného faktu, že tu máme dovezený stroj, který byl původně určen výhradně pro japonský trh, že má evropské řízení s volantem vlevo.

Video se připravuje ...

Vůz totiž prošel úpravou, která problém s pravostranným řízením vyřešila přestavbou na to levostranné. Prodejce dále vyzdvihuje čerstvý servis, pěkný stav a další modifikace nutné pro registraci v České republice. Pozoruhodná je také zmínka o výkonu okolo 300 koní. Dosavadní nájezd činí 126.200 kilometrů. Forester STi s řízením vlevo je k mání za 555.555 Kč.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - m.z.
20. 8. 2022 11:09
Re: kup
Mají tam chybu, sériové 2,5XT mělo 169kw a 320Nm, tak STI muselo mít více, jinak luxusní autíčko to bylo :*)
Avatar - lordlord
20. 8. 2022 10:56
kup
Proč tak malý krouťák?