Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Subaru Levorg: Podvozek z dílen génia (+video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (44)
Na točitých silničkách v okolí španělské Barcelony jsme vyzkoušeli nové Subaru Levorg, kombi nižší střední třídy, které se původně nemělo v Evropě vůbec objevit. A to by byla velká škoda!

Pokud se vydáte do kopců nad Barcelonou, objevíte opravdu náročné silničky – úzké, klikaté, s měnícím se povrchem, nerovnostmi uprostřed oblouků, pozitivně i negativně klopenými zatáčkami a mnoha nástrahami. Vybrat si tyto cesty pro prezentaci nového rodinného kombi? To je buď naprostá šílenost, nebo bezmezná důvěra v produkt.

Subaru Levorg ale není tak úplně obyčejné kombi, vlastně je to auto velmi neobvyklé. Výjimečným ho však dělají až schopnosti na výše popsaných silnicích. Podvozek se totiž vrací ke kořenům Subaru – nečekejte žádnou prkennost, tohle auto je velmi pohodlné, odpružení nerovnosti nejen že spolehlivě filtruje, podvozek je navíc naprosto tichý. Ostatně, pro odhlučnění byla údajně použita i umělá vlákna thinsulate. Vůz po silnici jede poddajně, ale zároveň se skvělou kontrolou pohybů nesmírně tuhé karoserie.

Až na okresce se ale ukazuje, že komfort a ovladatelnost jsou v ideálním případě spojené nádoby. Skvělým řízením je radost vůz namířit k apexu, zejména když bez váhání ostře zatočí. Pokud zcela „vypnete“ mozek a najedete do oblouku opravdu rychle, ucítíte náznak nedotáčivosti. To vás auto jen upozorňuje, že tohle už je vážně rychlost. Pak se ale pneumatiky Dunlop zakousnou do asfaltu a Subaru bez problémů zatočí, jako by to snad byla naprostá samozřejmost.

Tím to ale nekončí, uprostřed oblouku můžete účinně upravovat stopu dle libosti – povolíte plyn a auto okamžitě zatočí o kousek více, ťuknete do brzdy a přední kola se zatíží, zadní mírně uhnou do strany, ale ne až tak, aby to bylo opravdu dramatické. Je to jen decentní pohození zádí, které je navíc kontrolováno také mocnou rukou nevypínatelného ESP.

Video se připravuje ...

To vše ještě zvládnou i některá jiná auta, opravdovou poklonu však japonským inženýrům musíme vyseknout, až se povrch silnice zhorší a zatáčky budou plné vln, boulí a děr. V tu chvíli neexistuje konkurent, který by se s podobnou výzvou dokázal vypořádat tak jako Levorg. Tam, kde i WRX STI bouchá, protestuje a pere se s asfaltem, nové kombi proletí jako by jelo po skle. Ani ta největší boule u apexu pod plnou zátěží jej nerozhází, auto nejen že neodskočí, ale ani nebouchne, nezpomalí, nic. Vypadá jako rodinný stroj, ale funguje jako rallyeové auto z dob ne až tak dávných. Neuvěřitelné!

Troufám si říci, že zejména na českých okreskách tak bude Levorg králem, a to i s nikterak velkým výkonem 125 kW. Opět se ukazuje, že dobře jezdící silniční auto nemá být tvrdé, chce to jen tuhou karoserii a spíše měkce naladěné tlumiče. Subaru Levorg tak dokáže uspokojit všechny, tedy jak ty, co volají po pohodlí a tiché filtraci nerovností, tak ty, kteří chtějí v zatáčkách ujet všem.

Levorg ale není jen o podvozku, velmi nás zajímal i jeho motor. V Evropě dosud nepředstavená přeplňovaná plochá šestnáctistovka s přímým vstřikováním a systémem start/stop. Spojená je výhradně s automatickou převodovkou CVT, u Subaru zvanou Lineartronic, s šesti předvolenými stupni. Ptáte se, zda přijdou i další jednotky či manuál? Rovnou říkáme, že na to zapomeňte, a to z jednoho prostého důvodu.

Tohle auto se původně v Evropě ani nemělo představit, v domácím Japonsku však byly ohlasy na něj natolik pozitivní, že se jej Subaru rozhodlo dovážet i sem. Aby však nedošlo k nárůstu nákladů, více motorů a převodovek nebude k dispozici. Ostatně celá automobilka chce trochu neobvykle zůstat spíše malým výrobcem, nehoní se za prodejními čísly.

Zpět ale k motoru. První, co upoutá, je jeho kultivovanost a odhlučnění. Při běžné jízdě o agregátu v podstatě nevíte, i při dálniční rychlosti slyšíte jen svist větru a valivý hluk, jinak nic. Až ve vysokých otáčkách se motor vzdáleně rozezní, nečekejte však, že ze dvou koncovek výfuku půjde nějaký ostrý řev. To už si všimnete spíše jekotu vytočeného motoru, který je u červeného pole výraznější.

Zpočátku jsem si říkal, že Levorg vlastně příliš nejede. Jenže chyba lávky, díky širokému spektru, ve kterém má šestnáctistovka boxer maximální točivý moment 250 N.m, a hladkosti převodovky, se to jen zdá – auto nemá výraznější zátah, vše ale přichází plynule a ve výsledku stačí kouknout na tachometr, aby si člověk uvědomil, že tohle opravdu není pomalý vůz. Přesto jde postřehnout, že se auto citelněji rozjede za hranicí 3500 otáček a pěkně táhne až k 6000 ot./min. Při běžné jízdě se pak spotřeba vozu pohybovala okolo devíti litrů na sto kilometrů.

Člověk nemusí být génius, aby mu došlo, že přítomnost bezestupňového automatu CVT, byť s šesti uměle předvolenými stupni a pádly pod volantem, nebude pro sportovní jízdu to pravé ořechové. Je však třeba říci, že Levorg je i přes podvozkové kvality stále spíše běžným rodinným vozem a hlavně, mezi CVT je systém Subaru nejlepší. V běžném režimu musíte mít sešlápnut plynový pedál na více než 35%, aby se aktivovala funkce řazení umělými stupni, přesto buďme rádi, že podobnou věc v Evropě máme, Japonci jsou o ni ochuzeni. Navíc, pádly se dá kupříkladu účinně podřazovat před zatáčkou, kdy přichází i kýžený brzdný efekt motoru. Trochu kuriózní pak je skutečnost, že při manuálním řazení vyšších stupňů auto vždy trochu poposkočí vpřed. Sečteno podtrženo – na běžné jezdění příjemná převodovka, na sportování to ale není, nicméně na poměry CVT je to slušné a předvolené stupně velmi vítáme. Auto má navíc i volič režimů SI Drive, kde si můžete zapnout sportovní režim s ostřejšími reakcemi na plyn.

Škoda, že k tomuto motoru nemají Japonci vyvinutý žádný manuál, přímé řazení by v podobném voze mohlo být velmi zajímavé a navíc se s ním u Subaru pojí hodnotnější stálý pohon všech kol, zatímco automat se musí spokojit se spojkou podobnou haldexu. O něčem takovém si ale můžeme nechat jen zdát, zejména když v Evropě prodává Subaru 79% automobilů právě s CVT.

Podle automobilky si Levorg koupí ti, kteří byli spokojeni se čtvrtou generací modelu Legacy Combi. To byl automobil, který rovněž skvěle jezdil a velikostně je Levorgu velmi podobný. Pokud takoví lidé navíc požadují i praktičnost, jsou na správném místě. Novinka má totiž slušný zavazadelník o objemu 522 litrů a navíc i prostorný interiér. Přidejte k tomu již zmiňované výborné odhlučnění nebo dobře vypadající palubní desku původem z WRX STI a máte stroj, který by mohl uspokojit i náročné potřeby rodiny.

Navíc je třeba říci, že podle nás se jedná o opravdu krásný stroj, zejména v červené nebo černé barvě. My jsme měli k dispozici dva automobily, oba v červené, navíc jeden byl zkombinovaný i s optickými doplňky STI zahrnujícími černá kola, podspoilery či nástavce prahů, takže vypadal jako STI kombi, a to již byla opravdu paráda.

Zbývá tak jen říci jediné – za kolik vlastně Levorg bude? Proslýchá se, že cena začne na 759.900 Kč, což není úplně málo. My však musíme dodat, že za tu cenu dostanete dobře vypadající, slušně vybavené a příjemně svižné auto s automatem i pohonem všech kol, které má jako hlavní trumf geniálně naladěný podvozek. V takovémto světle již cena není tak hrozná, co myslíte?

Subaru Levorg
Motor 1.6 DIT
Parametry motoru [kW/N.m] 125/250
Max. rychlost [km/h] 210
Zrychlení 0-100 km/h [s] 8,9
Komb. spotřeba [l/100 km] 6,9
Délka [mm] 4690
Šířka [mm] 1780
Výška [mm] 1485
Rozvor [mm] 2650
Zavazadlový prostor [l] 522/1446
Cena [Kč] 759.900
Ondřej Chamilla
Diskuze (44)
15. 10. 2015 15:41
Re: My comment..
Když se to drtí, tak turbíčka baští, na tom není nic zvláštního. Pro běžný život s tím autem je důležitější, za kolik jezdí při běžné svižné jízdě. Odhaduji kolem 9 litrů, což je ok.
Avatar - Mireon
12. 10. 2015 12:15
Re: spotřeba
Bohužel je to tak. Poděkujme EU. Dovoz Outbacku 3,6R už je tuším 2 roky zakázaný. A dlouhodobá spotřeba léto 8,8 zima 9,2 (webasto). Větší motor, větší auto 4x4 vs Haldex. Děkujeme
7. 10. 2015 18:48
Re: "Haldex"
Jo, podobně, ale ne úplně stejně. Subaru má tu jednu nápravu připojenou přece jenom pořád.
7. 10. 2015 10:02
Re: "Haldex"
Ne, nemá Haldex. Jmenuje se to jinak, ale v principu to funguje úplně stejně.

Jen bych si dovolil upřesnit tvrzení "Haldex připojuje zadní nápravu jenom při prokluzu předních kol". To bylo u verze I a II, od verze III se připojuje zadek nezávisle na prokluzu předních kol. Připojení řídí řídící jednotka a připojuje to například před každým rozjezdem.
5. 10. 2015 23:02
Re: "Haldex"
Skoro jsi se trefil ;-)
U Subaru AT má místo mezinápravového diferenciálu elektronicky řízenou hydraulickou lamelovou spojku. Tato kombinace má v normálních podmínkách poměr 90:10 ve prospěch přední nápravy. Toto provedení je daleko více sofistikovanější, protože její funkci ovlivňují jasně definované stavy (zařazený rychlostní stupeň, rychlost automobilu, natočení volantu atd.. Dokáže poměr upravit na 50:50. Spousta lidí, ale bude dále tvrdit, že je to prostě klasický Haldex a že AWD je zbytečnost apod. kecy, protože v tom nikdy nejela a tudíž neznají možnosti skvělého podvozku a mnohé automobilky mají stále co dohánět :-)
Mám Subaru Legacy combi 4G v LPG a pokud tohle skvělé autíčko budu někdy měnit, tak právě za Levorg. škoda jen, že dvoulitrová verze tady nebude a šeptá se, že je to právě díky bruselovinám přes emise. Jinak nové Legacy je už takový přerostlí kombajn, stejně tak Outback.