Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Subaru WRX STI – Na život a na smrt

Ondřej Chamilla
Diskuze (112)
Subaru drží svou rallyeovou legendu naživu. Nové WRX STI není o nic méně ryzí, než první generace stejně označené Imprezy, a pořád nabízí extrémní jízdní zážitky.

Dva, tři, čtyři. Motor STI naléhavě žene tento na oko rodinný sedan vpřed, odpružení bojuje s typicky zvlněnou českou okreskou a já zažívám alespoň trochu podobné pocity, jaké musel mít Richard Burns, když s Imprezou WRC v roce 2001 úspěšně bojoval o titul mistra světa. Subaru letí po úzké silnici vpřed a já se cítím maximálně naživu.

V tom před sebou uvidím malou křižovatku, kde mám zatočit doleva. Je to však natolik ostrá zatáčka, že normálně se do ní nevytočím, musel bych si couvnout. Pro Subaru to ale není žádný problém, i s tímhle si dokáže poradit. Brzdím naplno a díky citlivému chodu pedálu můžu brzdný účinek správně dávkovat. Zároveň podřazuji až na jedničku.

Pokud vám někdy někdo říkal, že klasické meziplyny jsou zbytečný archaismus, STI vás naučí opaku. Manuální šestikvalt má výtečný mechanický chod, ale hladkost řazení není jeho předností a při ostré jízdě dosti trpí synchrony. Právě díky dvakrát vyšlápnuté spojce a srovnání otáček motoru tam však rychlost vklouzne téměř sama, a to i jednička, což je nejen uspokojující, ale i rychlé a hladké. Správný rallyeový závodník sice brzdí tak, že jen samotným podřazováním dokáže zablokovat kola a pomáhá tím brzdám, ale z úcty k technice vozu tohle neděláme.

Video se připravuje ...

Mám tam nejnižší rychlostní stupeň a zatáčka je na dosah. Zatáčím doleva, takže pravou stranou vozu najíždím na krajnici, aby šlo STičko snadněji utrhnout, šlapu na spojku, tahám za ruční brzdu a vůz se stáčí do oblouku, který bych jinak nemohl napoprvé vykroužit. Okamžitě dávám kontra, auto se rovná do požadovaného směru, šlapu na plyn a pouštím spojku. Mezinápravový diferenciál je v režimu Auto -, kdy je trochu více preferována zadní náprava a dle samotných továrních jezdců je v tomto režim automobil v zatáčkách nejrychlejší.

Po puštění spojky ale nastává nefalšované peklo. Zadní náprava je ještě stále mírně ve smyku, přední i zadní samosvorný diferenciál zajišťují maximální trakci a vůz vyrazí vpřed jako střelené. Volant se mi v tu chvíli snaží zpřelámat ruce, auto by nejraději jelo tam, kde je to pro něj jednodušší a vůbec se mu nelíbí, že se chci udržet na silnici a ne skočit do lesa. Hlavou mi probleskne vzpomínka kamaráda na vykloubený palec právě při takovéto situaci. Má koncentrace ale nesmí polevit, podobné věci tohle Subaru trestá smrtí.

Nějakým záhadným způsobem se mi daří pokračovat v požadovaném směru a přichází ta stará známá písnička: „Dva, tři, čtyři!“ Motor je potřeba držet pod krkem, ostatně jako celé auto, ale pak letí jako splašený. Máme před sebou poměrně ostrou, ale již táhlejší zatáčku. Podřazuji na dvojku a u apexu šlapu na plyn. Objeví se mírný náznak nedotáčivosti, který je ale rychle překonán vybočující zádí. Bestie se opět zakousne do asfaltu, namaluje na něj dvě černé čáry od zadních pneumatik na hranici adheze, následuje mírné, ale rázné kontra a automobil se chystá spolknout další rovinku.

subaru testy sportovni subaru testy sportovni

Následná pasáž obsahuje dvě pozvolné zatáčky a právě tam se ukazuje jedna z mála stinných stránek auta. Subaru je v oblouku krásně vyvážené a má komunikativní řízení s hydraulickým posilovačem, což je v dnešní době již rarita. Jenže právě řízení umí být v těchto táhlých zatáčkách trochu nepříjemné. Posilovač má totiž zvláštně proměnlivý odpor, který se projeví právě v těchto situacích. Řízení je správně tuhé, ale ve chvíli, kdy se rozhodnete do něj pořádně opřít, tuhost poleví a vy s volantem nechtěně škubnete a zatočíte o kousek více, než byste chtěli, což navíc znamená, že pak musíte volant vracet o trochu zpět. Čistá a precizní jízda v rychlejších zatáčkách se tak stává téměř nemožnou. Není to nic hrozného, ale u takto komplexního vozu to nepotěší.

Blíží se odbočka pokrytá štěrkem. Přepínám mezinápravový diferenciál na manuální režim s co nejmenší svorností, kdy putuje až 59 % procent točivého momentu dozadu. Rychlým řízením, které má nyní až o 400 % tužší uložení, vysílám auto do zatáčky, přidávám plyn a vůz odjíždí ve smyku všech čtyř kol. Tak tohle byla paráda! Smysl pro zábavu STI stále nechybí a diferenciál funguje nádherně, jak můžete vidět i na videu.

Po pár desítkách minut ostré jízdy jsem zpocený i tam, kde slunce nesvítí, ale STI jenom vydechuje horký vzduch otvorem v kapotě a svícením kontrolky se dožaduje dalšího přídělu vysokooktanového benzinu. Pak může pokračovat dále, dokud se z pneumatik nestane prach.

Motor a převodovka – Evoluce

Subaru při vývoji nového WRX STI použilo stejný recept jako u předchozí Imprezy, pouze všechno doladilo. Vůz je tak stále poháněn čtyřválcovým boxerem o objemu 2,5 litru, ten má ale více točivého momentu a lineárnější zátah. To znamená, že automobil již nevystřelí vpřed tak náhle, ale zároveň jede lépe i v nižších otáčkách. Stále se nejedná o natolik pružnou jednotku, jakou umí nabídnout někteří konkurenti – je třeba motor držet nad 3500 otáčkami, abyste dostali naléhavý tah, ale přesto je motor příjemnější než dříve. Jen kdyby se projevoval trochu hlasitěji – v nízkých otáčkách ho můžete slyšet dostatečně, ale v těch vysokých se jeho zvuk ztrácí, zejména tedy ve vyšších rychlostech. Typické bublání motorů Subaru dostanete snad jenom se studeným motorem v nízkých otáčkách, jinak jej zaslechnete pouze výjimečně.

Jednotka je spojena s šestistupňovým manuálem a popravdě řečeno, tohle je jeden z mála vozů, který bych si s automatem nedokázal představit, natož abych ho chtěl. Zde se prostě manuální řazení k celkovému ostrému a nekompromisnímu zaměření auta stoprocentně hodí.

subaru testy sportovni subaru testy sportovni

Mnozí lidé používají STI na běžné jezdění, ačkoliv si nemyslím, že by k tomu auto bylo určeno - pro mě je to ostrá „víkendovka“ každým coulem. Ale proti gustu… Každopádně by vás mohla zajímat spotřeba, která se dá udržet na desíti litrech na dálnici, 12 l na 100 km při svižnější jízdě tamtéž, ve městě počítejte s patnáctilitrovou spotřebou a při ostrém tempu si dosaďte téměř libovolné číslo od patnáctky do padesátky – všechno se odvíjí od vašeho tempa a odhodlání. Hlavní sdělení ale je, že pokud chcete jezdit běžným tempem, jde to i relativně úsporně.

Jednotka nabízí trojici jízdních režimů – standardní Inteligent se soustředí právě na spotřebu, auto v něm však není již tak letargické jako dříve, dokonce i odezva na plyn není úplně hrozná. Pokud však chcete jezdit svižněji, rozhodně potřebujete buďto režim Sport, nebo ideálně Sport Sharp, kdy boxer ožije a vydá ze sebe to nejlepší.

Bez kompromisů

Ptáte se tedy, jak se vlastně s takovým Subaru WRX STI jezdí jindy, než při ostré jízdě? Jestli Volkswagen Golf R dokáže měnit své charaktery, tak STI rozhodně ne – je to pořád ta samá bestie s jediným zaměřením. Pokud máte rádi auta, která neznají slovo kompromis, pak jste na správné adrese.

To však rovněž znamená, že zatímco při ostrém tempu je STI odměňující, delikátní a extrémně zábavné, v běžném životě příliš nefunguje. Popravdě jsem již dlouho nezažil tak unavující, na řízení náročný stroj, ale to neberte jako výtku. Takové by totiž nekompromisní auto být mělo, když jej nepoužíváte tak, jak u něj bylo zamýšleno.

Nenechte se tedy zmást praktickou karoserií s velkým prostorem pro cestující vzadu, tady by rodina trpěla. Nejde až tak o tvrdý podvozek, nejhorší je hluk. Ne od motoru, i když v nízkých otáčkách jednotka duní a vibruje, ale hlavně od kol, diferenciálů, aerodynamický svist a podobně. Delší cesta se tak stane utrpením, ale opět musím dodat – v tomto případě se nejedná o výtku, jenom upozorňuji, že nemáte čekat univerzál pro každou situaci.

Po městě je vůz tvrdý, do nerovností spíše naráží, než aby je tlumil, takže brzy začnete jezdit slalom mez dírami. Podvozek totiž patří mezi ty, které potřebují větší působící síly, aby začaly fungovat. Čím rychleji tedy jedete, tím lépe auto tlumí. Pokud budete v tomto trendu pokračovat, najednou se přistihnete, že skáčete přes horizonty, lítáte v plném tempu po té nejhrbolatější okresce v okolí a neskutečně si užíváte, jak vůz pracuje, jak je jistý a čitelný...

subaru testy sportovni subaru testy sportovni

Pro plné využití potenciálu automobilu je třeba vypnout stabilizační systém. Pak totiž objevíte naprosto návykové hry s ruční brzdou a plynem, stejně jako fantastické odjezdy z utažených zatáček s mírným odsazením zádi. Jenom pozor, tenhle stroj potřebuje opravdu pevnou řidičovu ruku, takže doporučujeme provést první seznámení raději na závodním okruhu.

Nastavitelný mezinápravový diferenciál DCCD mělo již první WRX STI, ovšem pouze pro japonský trh a jen ve verzi Type-R či Type-RA. A právě tato zdánlivě nepatrná vychytávka dokáže z vozu udělat dvojnásobně lepší sportovní náčiní. Jak všechno funguje, můžete vidět ve videu, ve zkratce však máte devět nastavení, tři automatická a šest manuálních. Středový diferenciál lze manuálně zamknout, nebo naopak odemknout tak, aby šlo 59 % točivého momentu na zadní kola a vůz byl hravější.

Ideální je ale využívat automatických režimů, zejména režimu Auto -, který nabízí mírně omezenou svornost a tedy i obratnější chování, ale zároveň maximální trakci na výjezdu z ostrých zatáček.

Závěr

Pokud jste řidiči-puristé, jenom velmi málo aut za cenu do jednoho a čtvrt milionu korun vám nabídne ryzí zážitky za volantem. WRX STI je surový, nic neodpouštějící stroj, který se čirou náhodou prodává v praktické karoserii. Popravdě jsem již dlouho neřídil automobil, který by na mě tak surrealisticky zapůsobil. Během ostré jízdy si připadáte jako při balancování nad propastí, ale zároveň máte záchranné lano v podobě komunikativních ovládacích prvků, které vás vždycky varují před nebezpečím a auto se tak stále dá ovládat i v extrémních situacích.

S ukončením výroby Mitsubishi Evolution ztratilo STI jediného opravdového konkurenta. Volkswagen Golf R, nebo BMW M135i? To je úplně jiný vesmír, plný snadné ovladatelnosti, dostupné rychlosti a pocitu bezpečí. Je STI rychlejší než tato dvě auta? Tím si nejsem úplně jist, a to ani na typické české okresce, ale rozhodně je více vzrušující.

Subaru WRX STI vs. Audi S3 sedan - srovnání základních technických údajů
Model Subaru WRX STI Audi S3 sedan
Motor 2.5 T 6M 2.0 TFSI 6M
Parametry motoru [kW/N.m] 221/407 221/380
Max. rychlost [km/h] 255 250
Zrychlení 0-100 km/h [s] 5.2 5.3
Komb. spotřeba [l/100 km] 10,4 7
Délka [mm] 4595 4456
Šířka [mm] 1795 1793
Výška [mm] 1475 1409
Rozvor [mm] 2650 2595
Zavazadlový prostor [l] 460 /– 390/–
Poháněná kola Všechna čtyři Všechna čtyři
Cena [Kč] 1.089.000 1.101.900

Pokud by mi někdo zavázal oči, posadil mě do nového STI a řekl, že se jedná o 20 let staré auto, asi bych neměl problém mu věřit. Pokud jste tedy staromilci, kteří preferují mechanický cit starších automobilů, troufám si říci, že tohle Subaru vás jako jedno z mála současných automobilů dokáže zaujmout. Mimochodem, takových lidí očividně není málo, za minulý rok se v Česku prodalo 74 exemplářů WRX STI, ačkoliv původní plán hovořil pouze o 24 vozech…

subaru testy sportovni subaru testy sportovni

Nejlevnější verze modelu 1.089.000 Kč (2.5T WRX STI/221 kW)
Základ s testovaným motorem 1.089.000 Kč (2.5T WRX STI/221 kW)
Testovaný vůz s výbavou 1.191.000 Kč (2.5T WRX STI Sport/221 kW)

Plusy

  • Fantastické jízdní vlastnosti na limitu
  • Puristické zaměření, ovladatelnost
  • Prostorný interiér
  • Funkce mezinápravového diferenciálu DCCD
  • Skvělý motor a převodovka

Minusy

  • Proměnlivý účinek posilovače řízení
  • Hlučnost na delších cestách


Foto: Petr Homolka

Ondřej Chamilla
Diskuze (112)
Subaru WRX STI
Cena základní sestavy 1 089 000 Kč
Výbava základní sestavy Sedm airbagů, diodové světlomety, kovaná 18“ kola, sportovní výfuk, kožený volant STI, sportovní vyhřívaná sedadla kůže/alcantara, samočinná klimatizace, autorádio s AUX a USB, tempomat, hliníkové pedály, mezinápravový diferenciál DCCD, samosvorný diferenciál vpředu a vzadu, asistent rozjezdu do kopce, brzdy Brembo, úchyty dětských sedaček Isofix vzadu, zatmavená zadní skla atd. Kč
Cena testované sestavy 1 191 000 Kč
Výbava testované sestavy Metalíza (+ 12.000 Kč) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2457
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 221 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 407 / 4000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 255
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 5.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 14 / 8.4 / 10.4
Emise CO2: 242
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 460 / 0
Objem nádrže (l): 60
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1575 / 425
Rozměr pneu: 245/40 R 18
Subaru WRX STI
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4595
b) šířka (mm): 1795
c) výška (mm): 1475
d) rozvor (mm): 2650
e) rozchod vpředu (mm): 1530
f) rozchod vzadu (mm): 1540
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 1090 / 840
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 900 / 660
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 900
k) šířka vpředu (mm): 1470
l) šířka vzadu (mm): 1430
délka sedáku vpředu (mm): 495
délka sedáku vzadu (mm): 465
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 620
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - white label
5. 5. 2015 20:00
Re: Hezký!
S hb 2010 nemám osobní zkušenost.
Avatar - m.z.
5. 5. 2015 17:22
Re: Hezký!
Za sebe musím říct, že z hlediska komfortu jsem u hatchbacku 2010, žádné zvláštní omezení necítil. Používal jsem ho na běžný provoz, spíš mi vadily jízdní vlastnosti a výkon sériového auta, při ostrém svezení. Po úpravách to už šlo.
Avatar - white label
5. 5. 2015 14:09
Re: Hezký!
I (tedy nejen ToyoBaru) MRS, tím spíš no Cup, je rozhodně komfortnější, než STi. Že má jen jeden pár dveří a méně místa vzadu je věc použité karoserie, resp. její konkrétní verze.
Já chodím do práce pěšky a po městě jezdím na kolobce, až tak jsem skromný... přesto názor na "rodinnost" STi nezměním.
Ono se dá i dnes jezdit třeba s koňským spřežením..., ale tom tahle diskuse není.
Avatar - Bully_
5. 5. 2015 13:56
Re: Hezký!
Dneska je pro vetsinu lidi treba STI naprosto nepouzitelnym vozidlem v beznem provozu, Megane RS nekompromisnim monopostem pro zavodni okruhy apod. . Ja napr. obcas jezdim do prace raketoplanem.
Avatar - white label
5. 5. 2015 13:54
Re: Hezký!
Vždyť prakticky to samé píšu pořád dokola, tedy, že jediné co je na WRX STi "rodinného", je jeho karoserie sedan.
To tvoje "bez problémů" je samozřejmě velmi relativní, ale to už bych se také opakoval... ;-)