Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru Solterra odhaluje svoji vizáž. Sesterské Toyotě bude mít hodně blízko

David Bureš
Diskuze (3)

Solterra vzniká jako další společný projektu Subaru a Toyoty. Nově zveřejněné snímky potvrzují, že i tato Toyobaru budou mít sobě hodně blízko.

Subaru rovněž míří do světa elektromobilů. Pro rok 2022 připravuje crossover Solterra, který vzniká v rámci partnerství s Toyotou. Nyní japonská automobilka odhalila další snímky tohoto vozu, který je avizován i pro evropské trhy.

A ty potvrzují jediné, i tahle Toyobaru budou dvojčata. Solterra se totiž podle zveřejněných snímků až nápadně podobá dříve odhalenému konceptu Toyota bZ4X, který avizoval podobu bratra z dílny partnera. Oba crossovery tedy vsadí na ostře řezané tvary a na prudce se svažující, masivní C sloupky karoserie. Příď ale bude podle všeho jinak koncipovaná, výrazná maska a nízké světlomety Solterry jsou jiné než u bZ4X.

Velikostí má duo odpovídat kompaktním SUV typu Toyota RAV4 a Subaru Forester. Na trhu elektromobilů tak půjde o konkurenta pro Škodu Enyaq iV a Volkswagen ID.4 nebo třeba i pro Ford Mustang Mach-E.

Také interiér je však nápadně podobný bZ4X. Také Solterra tudíž využije koncepci s vysoko usazeným přístrojovým štítem a širokoúhlou obrazovkou multimediálního systému na středovém panelu. Středový tunel bude vyvýšen, aby tlačítka zde byla více po ruce. Díky bateriím umístěným v podlaze pak má být uvnitř více místa. Bohaté prosklení pak má pomoci výhledu.

Subaru tvrdí, že novinka bude technicky nejvyspělejší model značky všech dob. Jistotou je využití pohonu všech kol, jeho nastavení má v rámci společného projektu s Toyotou na starosti právě Subaru. V případě Solterry má být čtyřkolka standardem, zatímco Toyota mluví i možnosti pohonu jedné nápravy.  Technický základ je každopádně pro oba vozy stejný, byť ho Subaru nazývá e-Subaru Global Platform, zatímco Toyota e-TNGA.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - Beefcake
1. 9. 2021 23:57
Re: To je ale zoufalost.
Rozkosny hejterko. Na to, ze sa o tom dokopy este nic nevie, mas uz jasno.
Avatar - Roland Von Wagen
1. 9. 2021 22:13
To je ale zoufalost.
Takže si to shrňme. Nové elektrické Subaru bude derivát nové neexistující Toyoty. Obojí budou hatchbacky na chůdách aka SUV aka crossovery. Co mi to auto nabídne oproti konkurenci? Odpovím si sám. Krom ceny nic.
1. 9. 2021 21:01
Doufám,
že elektrický motor bude v Solteře na plocho, jinak to není Subaru. A čtyřkolka: bude permanentní?