Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki Swift: Speciální série pro letošní rok stojí necelých 266 tisíc korun

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Čtvrtá generace Swiftu je ve světě hodně populární. Český odbyt podpoří nová limitovaná edice.

Jen 3,85 m dlouhý Swift, toho jména čtvrtý, se pro Evropu vyrábí v maďarské Ostřihomi. Už má za sebou takřka šestiletou kariéru, na starém kontinentu debutoval koncem roku 2010. Pomalu tedy dozrává čas na nástupce, který se objeví ještě letos. Aktuální generaci považují někteří stále za facelift předchůdce, i když tomu tak není. Základní silueta ale zůstala zachována, vnější design prošel spíše evolucí. Malé mrštné autíčko většinu soupeřů ze třídy malých vozů nedorostlo, pohybuje se rozměrově na jejím spodním okraji. A to je vlastně dobře.

Suzuki u nás každoročně nabízí „bezejmennou“ limitovanou sérii (prostě jí říká SE jako speciální edice) a nejinak tomu je i nyní. Výhradně pětidveřový Swift pohání v tomto případě osvědčený atmosférický čtyřválec 1.2 VVT/69 kW, k základním verzím se ani jiný nedodává, pouze v ostrém Sportu vrčí šestnáctistovka se 100 kW.

Výbava vychází ze specifikace GL/AC, ta stojí aktuálně s pětistupňovou přímo řazenou převodovkou v akci 256.500 Kč. Sama o sobě obsahuje sedm vzduchových vaků, klimatizaci, elektricky ovládaná všechna okna a vnější zrcátka, dálkové centrální zamykání, tempomat, mlhovky, denní diody, parkovací čidla (i při skromné délce přijdou vhod) a audio s přehrávačem CD i MP3 a nezbytnou USB zástrčkou.

Limitka dostala navíc šestnáctipalcová černá litá kola a v kombinaci s černými sloupky A a B jí opravdu sluší. Firemní fotky ukazují „sviště“ v efektní oranžové metalíze Horizon, za kterou se připlácí 11 tisíc korun, v nabídce je ovšem také základní červená Bright. Další dva vypalované laky představují stříbrný Silky a šedý Galactic, následují tři perleťové: černý Cosmic, bílý Cool a modrý Boost.

V kabině najdeme kožený volant ze vzpomenutého nabroušeného Sportu s kontrastním stříbrným prošíváním, které se opakuje na obložení řadicí páky a sedadlech, ta přední jsou mimochodem standardně vyhřívaná. I když začíná jaro, v chladnějším období si je majitelé určitě vynachválí. Multimédia byla doplněna o Bluetooth. Speciální série přijde pouze na 265.700 korun, příplatek za všechny prvky tedy činí velmi příjemných 9.200 Kč.

K dispozici bude SE v České republice od dubna. Za první dva měsíce roku 2016 si Swift vybralo 124 Čechů, přitom 90 jen za únor. Loni si je postavilo do svých garáží 942 zákazníků, mezi malými vozy se tak těsně nevešel do první desítky...

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
30. 3. 2016 10:26
Swift je fajn vozitko
Jazdil som ho od vianoc 2010, styri roky sluzil bezchybne a teraz dalej priatelke, mozem odporucit, ciperne, vybave nic nechybalo, a aj po takej dlhej dobe stale vyzera dobre. Jedine co ma mrzelo ze vtedy este nebola verzia sport, urcite by som nevahal :-)
30. 3. 2016 09:19
cerny kola
ja nevim, ze to vsude cpou , kdyz to pritom malokteremu autu slusi....
Avatar - dewill
30. 3. 2016 09:18
Za ty prachy...
..je to vskutku zajímavá nabídka :yes: