Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Švédsko se zaručí za úvěr pro automobilku Volvo Cars

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Půjčka má podle vlády automobilce pomoci při vývoji konkurenceschopných modelů šetrných k životnímu prostředí.

Švédsko poskytne státní záruku za úvěr v hodnotě 3,55 miliardy švédských korun (deset miliard Kč), který švédskému výrobci osobních vozů Volvo Car poskytne Evropská investiční banka (EIB). Oznámila to švédská vláda.

Půjčka má podle vlády automobilce pomoci při vývoji konkurenceschopných modelů šetrných k životnímu prostředí. "Současně to vytvoří dlouhodobé podmínky pro aktivity a pracovní místa Volva ve Švédsku," upozornila švédská ministryně průmyslu Maud Olofssonová.

Firmu Volvo Cars letos od amerického koncernu Ford Motor koupila čínská automobilka Geely. Zaplatila za ni 1,3 miliardy dolarů (zhruba 25 miliard Kč) v hotovosti a 200 milionů dolarů ve formě dlužního úpisu. Transakce byla největším čínským převzetím zahraniční automobilky.

Volvo původně od EIB žádalo půjčku 600 milionů eur (15 miliard Kč), později však svůj požadavek omezilo. "Nepotřebujeme větší částku," řekl agentuře Reuters Anders Karrberg, který má v automobilce Volvo Cars na starosti vládní záležitosti. Upozornil, že od podání původní žádosti se stala řada věcí, včetně dosazení nového vedení pod firmou Geely.

Společnost Geely v březnu uvedla, že do švédského podniku hodlá investovat 900 milionů dolarů (17 miliard Kč). Upozornila, že firmy Geely a Volvo Cars budou nadále působit samostatně a budou vyrábět každá své automobily.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - ManInBlack
23. 12. 2010 13:07
Re: ale,ale
Souhlasím, že bych se jakožto stát nezaručil za úvěr pro "soukromou" firmu. Ať si půjčí, proč ne, ale proč by měl za ně ručit stát, to nechápu. Buď je Volvo a jeho auta konkurenceschopný (já si myslím, že ano) a budou schopni prodávat a splácet úvěr, nebo ne a Volvo skončí, jako málem skončil Saab o rok dřív (i když z jiných důvodů).