Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra chce dodávat auta kanadské armádě

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Tatra pro nové vozidlo zajišťuje svůj unikátní podvozek a kabinu, zbytek vyrobí společnost Navistar.

Kopřivnická Tatra se zapojila do tendru na dodávku 1500 vozů pro kanadskou armádu. Hodnota zakázky je 1,22 miliardy amerických dolarů (zhruba 20 miliard korun).

Tatra jde do soutěže s nákladním vozidlem ATX, které postavila společně s americkým výrobcem Navistar. Informuje o tom server Ekonom.cz.

Tatra pro nové vozidlo zajišťuje svůj unikátní podvozek a kabinu, zbytek vyrábí společnost Navistar. Ta jen v USA kontroluje čtvrtinu trhu s těžkými nákladními automobilly a několik vojenských kontraktů v Kanadě už získala. Šance, by Tatrovka i díky Navistaru v tendru uspěla, se tedy podle serveru mohou zdát velké.

Do soutěže se přihlásilo ještě pět dalších společností. Je mezi nimi největší výrobce zbraní na světě, britsko-americká společnost BAE Systems, která už dříve kanadské armádě prodala desítky svých obrněných vozidel. Zájem mají také německé společnosti Daimler a Rheinmetall, americký výrobce Oshkosh a francouzská automobilka Renault.

Zájemci budou vyzváni k podání svých nabídek ještě v průběhu léta. Vítěz by měl být vyhlášen počátkem roku 2013.

Vývoj prodeje nákladních automobilů pro Tatru v letošním prvním pololetí nedopadl příliš příznivě. Prodala o 13 procent méně vozů než ve stejném období loni, celkem 352 aut oproti loňským 405. Firma ale získala nové zakázky v Brazílii. Chce tam dodávat 400 až 1000 aut ročně. Dalších 500 automobilů dodá do Saúdské Arábie.

Kopřivnická společnost Tatra je přední tuzemská automobilka. Funguje už od roku 1850, což ji řadí k nejstarším světovým výrobcům automobilů. Během let vystřídala železniční i leteckou výrobu, dnes se specializuje výhradně na produkci nákladních vozů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Avatar - T613
29. 8. 2011 07:37
Re: držíme palce
takové obří zakázky jsou už nejsou jen o technické stránce, ale dost i politice (mimo jiné i o korupci). Tatra bez Navistaru by si tam neškrtla.
Avatar - Special-line
28. 8. 2011 18:39
Re: držíme palce
Když to budu brát technicky, tak by fakt měla vyhrát, ale když vyhraje tak to pro mě osobně bude velké překvapení. Přeci jen soupeří se zavedenějšími hráči, atd. Stejné to bylo s hasičskými speciály pro USA někdy kolem roku 1997. Tatra byla lepší, vyhrál Mercedes. Ale strašně jí přeju aby vyhrála.
28. 8. 2011 14:04
Re: držíme palce
ona to tatra stejnak vyhraje,jednak kvuli tomu podvozku,to ze se nekroutí jako jediná,díky podvozku má měnší výšku tedy nízké těžiště.
např.např Oshkosh [odkaz] je podobný tatře 815/7 ,tatra je ale mnohem lépe řešená co se týče využití prostoru pro náklad,nechápu proc ten oshkosh má tak zbytečně málo přepravního místa,ten motor za kabinou zbytečně moc zabírá prostoru.
Avatar - eLzyx
26. 8. 2011 01:24
držíme palce
držím palce, ať to vyjde. Stejně by mě zajímalo jak jsou v takových nabídkách měnově zajištěni. Aktuálně je dolar za 16,8Kč, v roce 2013 může být na 12Kč. Aby na tom neprodělali kalhoty.