Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra na IDET 2015 představí obrněné vozidlo Titus

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Kopřivnická automobilka Tatra na veletrhu IDET 2015 představí vybrané zástupce své současné produkce a především výsledek spolupráce se společnosti Nexter Systems.

Mezinárodní veletrh obranných technologií IDET se v letošním roce uskuteční v termínu od 19. do 21. května na výstavišti v Brně. Společnost Tatra Trucks se zde představí na společném stánku s holdingem Excalibur Group a společně budou prezentovat na vnitřní i venkovních expozicích několik zajímavých novinek.

Hlavní pozornost odborné veřejnosti i příznivců vojenské techniky má představovat nové obrněné vozidlo Titus, které bude mít v Brně českou premiéru a je výsledkem spolupráce společnosti Tatra Trucks a Nexter Systems.

Titus je postaven na podvozku tatrovácké koncepce s centrální nosnou rouro a nezávisle výkyvnými polonápravami se vzduchovým odpružení. Při jízdě po silnici je konfigurace vozidla 6x4 a v terénu pak 6x6. Pro zajištění co nejlepší manévrovatelnosti je řízena první a poslední náprava a průměr zatáčení je 13 metrů.

K pohonu stroje s celkovou délkou 7,72 m, šířkou 2,55 m, výškou 2,73 a pohotovostní hmotností 17 tun, resp. celkovou hmotností až 27 tun slouží motor o výkonu až 368 kW (500 k) ve spojení s automatickou šestistupňovou převodovkou.

Titus je schopen jízdy rychlostí až 110 km/h a bez přípravy se může brodit vodním tokem o hloubce do 1,2 m. Výrobce uvádí stoupavost 60 %, boční náklon 30 % a schopnost překonat kolmý stupeň o výšce 700 mm.

Standardem jsou pneumatiky 16.00 R20 se systémem centrálního dohušťování a dojezdovými vložkami při defektu nebo průstřelu. Samozřejmostí je balistická ochrana, které je modulární a může dosáhnout úrovně 2-4 podle normy STANAG 4569. Odolnost proti minám je na úrovni 4a-4b. Vozidlo odolá výbuchu IED až do 150 kg ekvivalentu TNT. K dispozici jsou aktivní i pasivní ochranné systémy.

Vozidlo může být osazeno kteroukoli z moderních dálkově ovládaných zbraňových stanic a širokou paletou zbraní zahrnující vše od kulometů ráže 7,62 mm přes 20 mm kanóny až po 40 mm granátomety. Systémy vozidla jsou plně integrovány s moderními C4I systémy a sítěmi.

Titus je ovládán tříčlennou osádkou, kterou tvoří velitel, střelec a řidič. V zadní části vozidla je pak prostor pro desetičlenný výsadek. V případě potřeby může být posádka zredukována na pouhé dva členy, čímž vznikne dostatek místa pro výsadek dvanáctičlenný.

K dispozici je široká paleta verzí od klasického bojového vozidla pěchoty přes velitelské vozidlo, obrněnou ambulanci až po spojovací, opravárenská a evakuační vozidla. Pro policejní využití jsou pak kupříkladu k dispozici různé moduly, díky nimž je možné rychle připravit vozidlo pro plnění konkrétních úkolů.

Kromě vozidla Titus představí Tatra i osmikolový model T815-7 Force vybavený hákovým nakladačem a nesoucí mostní soupravu, který je výsledkem spolupráce s General Dynamics European Land Systems (GDELS).

Ve venkovní expozici bude k vidění vyprošťovací vůz postavený rovněž na osmikolovém podvozku Tatra Force a doplněný o vlečené bojové vozidlo Pandur.

Na polygonu za pavilonem Z se pak v akci představí funkční prototyp Tatra T810 Tactic ve verzi 4x4, který bude možné i vyzkoušet.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
14. 5. 2015 20:26
Konecne
Chce se mne rici "konecne ...", cekal jsem tenhle krok drive, i kdyz spise na bazi malych Dakarskych ctyrkolek a konkurence Dingum apod. Jestli budou povedene, tak by to chtelo armadni podporu ...
14. 5. 2015 15:49
Tatra go!
Vždy mám radost,když čtu, že nějakému domácímu výrobci se daří.
Ať již je to Škoda nebo nyní Tatra.Doufejme,že Titus bude konkurenceschopný i na náročných západních trzích.
Závěrem bych požádal,(jsem na této stránce i několikrát denně)udělejte krátký proces s otravnou vyskakující reklamou na Hornbach i Wustenrot,opravdu už mě to vytáčí.
:-(
Avatar - Stejsn
14. 5. 2015 14:55
Doufejme
že se AČR pochlapí a udělá pořádnou zakázku. Otřesné zkušenosti z Afghanistánu, kde dýchavičná Dinga 2 nebyla schopná vyjet malé převýšení a spojenecké kolony na ně musely neustále čekat by měly být dostatečným poučením. I když tohle by mohla být zajímavá alternativa spíš k velkým MRAPům, oproti Dingu je to dvakrát takové.
Avatar - pelikoš
14. 5. 2015 14:07
Re: Euro
byl jsem na školení ohledně motorových olejů, těšte se na euro 7. to bude vodička... :-!
Avatar - Hittman
14. 5. 2015 12:52
Euro
Euro 5 nebo již Euro 6? To je velmi důležité, aby třeba v Afgánistánu neznečišťovali životní prostředí ;-)