Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra představila nový vůz modelové řady Tactic

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Společnost Tatra Trucks ve světové premiéře vystavila nového zástupce modelové řady Tactic na veletrhu IDEX 2019.

V Abu Dhabí, metropoli Spojených arabských emirátů, se ve dnech 17. až 21. února letošního roku uskutečnil jeden z největších světových veletrhů obranných technologií a techniky IDEX 2019. Kopřivnická automobilka Tatra patří k jeho tradičním účastníkům a letos zde představila nový vůz modelové řady Tactic v provedení 4x4.

Tatrovácká novinka představuje logistické a zabezpečovací vojenské vozidlo střední až těžké hmotnostní kategorie s konvenčním rámovým podvozkem a originálními portálovými nápravami Tatra Rigid. Na veletrhu bylo k vidění vozidlo s podvozkem v konfiguraci 4x4, ale k dispozici bude i provedení 6x6.

Technický základ nového vozu vychází z provozem prověřeného konstrukčního konceptu předchozí generace modelové řady Tactic (původně označované jako Tatra T 810), která je od roku 2008 zařazena do výzbroje české armády.

Zcela nová je především trambusová kabina vyvinutá přímo ve společnosti Tatra Trucks, která má v rámci unifikace mnoho prvků společných s modelovou řadou Force. Přísně účelné rovné geometrické tvary kabiny zvyšují její odolnost, umožňují vybavit vůz přídavnou balistickou ochranou a v neposlední řadě usnadní údržbu kabiny i opravy případných poškození.

Nová kabina pojme čtyřčlennou posádku, je vybavena klimatizací, posádka může mít k dispozici nezávislé nebo závislé topení napojené na chladící okruh motoru. Protože jde primárně o automobil pro vojenské použití, nechybí ani systém přetlakové ventilace chránící posádku před nebezpečnými chemickými nebo biologickými látkami v ovzduší nebo před následky použití zbraní hromadného ničení.

Na střeše nechybí průlez a příprava pro lafetovanou zbraň. Konstrukce kabiny umožňuje instalaci nejrůznějšího vybavení podle požadavků uživatelů, včetně komunikačních a navigačních systémů.

Nová Tatra Tactic 4x4 je schopna přepravovat náklady až do hmotnosti 5,5 t, přičemž celková hmotnost vozu může činit až 13 tun. K pohonu slouží ve světě velmi rozšířený kapalinou chlazený šestiválcový dieselový motor Cummins ISB 6.7 s přeplňováním a s chlazením plnícího vzduchu o maximálním výkonu 210 kW. Do nové tatrovky lze instalovat automatickou, nebo manuální převodovku.

Vedle novinky byly na společném stánku Tatra Trucks a společností holdingu Czechoslovak Group k vidění i další tatrovky. Šlo o návěsový tahač modelové řady Phoenix v provedení 6x6 určený pro vojenské využití, který je vybaven výkonným šestiválcovým motorem PACCAR. Společnost Excalibur Army pak vystavovala moderní raketomet BM-21 MT 4x4 ráže 122 mm, který je postaven na dvounápravovém podvozku Tatra Force.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Blue Sun
27. 2. 2019 10:17
Hranatá
osmsetdesítka... No, doufám, že změna není jen v té kabině.