Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra v nejbližších dnech zřejmě propustí 167 zaměstnanců

redakce AUTO.CZ
Diskuze (13)
Odbory kopřivnické automobilky Tatra se dnes nedohodly se zaměstnavatelem na podmínkách propuštění 167 zaměstnanců.

Odborářům se nepodařilo vyjednat jejich případný návrat za stejných podmínek, za jakých firmu opustí. Kvůli nedostatku zakázek firma propustí především dělníky, možná už od 1. října, řekl ČTK zástupce odborů Pavel Baroň.

"Chtěli jsme to vyřešit podobným způsobem jako při loňském propouštění. To znamená, mít od vedení garanci, že propuštěné zaměstnance vezme zpět, bude-li je s nárůstem zakázek potřebovat, a to za stejných podmínek, za jakých je propustí. Prostě aby nebyli na ničem kráceni," řekl Baroň s tím, že tento požadavek byl však pro zaměstnavatele neakceptovatelný.

Podle Baroně dnešním neúspěchem jednání odborů se zaměstnavatelem pravděpodobně skončilo. "Předpokládám, že už další nebude," dodal odborář. Podle něho je možné, že firma propustí na 170 zaměstnanců už od 1. října. "Předpokládal jsem až od 1. listopadu, ale může to být i ta horší varianta," podotkl.

O práci v automobilce tak přijdou lidé napříč celou společností, výpovědi jim budou předány během následujících dvou dní. "Budou to režijní zaměstnanci, přímí i nepřímí výrobní dělníci, zaměstnanci na pozicích v oblasti technického vývoje, obchodu i administrativy," uvedl v tiskovém prohlášení předseda představenstva a generální ředitel společnosti Ronald Adams. Dodal, že někteří členové managementu přistupují na odklad pětiny svých platů.

Důvodem propouštění je podle Adamse "nedostatečné navýšení v toku zakázek, které je nezbytné pro zachování stávajícího počtu zaměstnanců". Žádné další informace k tomu společnost poskytovat nebude, dodal Adams.

Tatra má v současné době na 2500 zaměstnanců. Kvůli nedostatečnému odbytu automobilů propustila během hospodářské krize 1400 zaměstnanců. Letos na jaře vzala zhruba 300 lidí zpět. Za poslední dva roky vykázala ztrátu zhruba 1,3 miliardy Kč. Navíc se musela letos v březnu za více než miliardové úvěry zaručit bankám celým podnikem.

Vedení chce dostat věhlasnou automobilku zpátky na vrchol expanzí do Ruska a na další světové trhy. Kvůli tomu chce najít obchodní partnery, se kterými bude spolupracovat. Většinu kontraktů má nasmlouvaných pro první čtvrtletí příštího roku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (13)
30. 9. 2010 16:21
Re: to musi byt velky podnik
Tady taky bude jejich problem. I tady teddymu musis natrikrat vysvetlovat, ceho dosahli. Pritom kazdej hrdej cech a taky ti prespolni by meli vedet, jak Tatra zatocila s ekoteroristama.
No, meli by uz neco prodat..
30. 9. 2010 16:15
Re: to musi byt velky podnik
novou studenou valku
Avatar - T613
30. 9. 2010 11:02
Re: ??
V Indii funguje joint venture, která má na starosti výrobu, respektive kompletaci aut pro indický trh
Avatar - kolmar
30. 9. 2010 10:51
??
Nedostala tatra nejaku mega objednavku na vojenske stroje tusim niekde do azie? zeby india? Len aby nenaprepustali a zase nestihli dokoncit kontrakt a prerobili...neviem, nestudoval som to, ale zda sa mi to cudne, ale oni urcite vedia co robia...
Avatar - T613
30. 9. 2010 10:23
Re: to musi byt velky podnik
pokud nezmění přístup obchodníků tak jim nepomůže nic.