Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Těhotná žena v autě: Co s ní?

Michal Fokt
Diskuze (2)
Kolem převážení nastávajících maminek v autě koluje spousta fám. Jak je ale s nimi a automobily doopravdy?

Pokud jste se nedávno dověděli, že budete poprvé tátou, určitě už spřádáte plány, jak prodáte svojí 911 a vyměníte ji za nějaké pořádné MPV s velkým kufrem na kočárek. Už méně se ale přemýšlí o tom, jak budete "juniora" vozit v autě do doby jeho narození.

Je jasné, že v tomto období uděláte manželce co jí na očích vidíte s dvojnásobným nadšením, ale těhotné mívají všelijaké nápady a co se týče jízdy autem, je třeba být důsledný. Jde zejména o to, jak ženu s břichem vůbec vozit. Bříško se objevuje už koncem prvního trimestru a může vzniknout problém, jak si pás umístit.

Ano, opravdu pás. Nedejte na nářky, že tlačí tady a tamhle, připoutání je bezpodmínečně nutné, zvlášť v dnešní airbagové době. Pás by ovšem v žádném případě neměl vést přes břicho. Jeho spodní popruh je třeba umístit pod břichem, tedy přes kyčle a jeho horní část klasicky mezi prsy (a břichem), přičemž si rozhodně žena nesmí ve spodní části nechávat pás na volno, musí být v těsném kontaktu s tělem, pokud má správně plnit svou funkci. Prostě je to přesně tak, jak vám velí selský rozum a jak to ukazuje následující video. Zdá se to být logické, ale divili byste se, jaké mívají nastávající rodiče někdy nápady...

Video jasně ukazuje, že břicho není ohroženo aktivovaným vzduchovým vakem, protože jeho účelem je zabránit hlavě a hrudníku v kontaktu s palubní deskou, respektive volantem. Zapomeňte tedy také na vypínání airbagu před spolujezdcem. Nenechte se také přemluvit k různým pozicím, jako je "Schumacher" s opěradlem sklopeným daleko vzad, případně bokem jako kdysi na koni. Jiné než "klasické" použití pásu (a pozice sedadla) je podle Conductors Mutual Foundation v případě havárie v Evropě každoročně důsledkem více než 700 potratů.

Možná jste slyšeli něco o podložkách na bezpečnostní pásy nebo o "vestičce" na břicho, která pomáhá vymezit směr vedení pásu. Takové pomůcky jsou podle normy ECE R16 povoleny, ale paradoxně nejsou testovány a není tedy zřejmé, zda je s nimi žena a plod ve větším bezpečí, nebo naopak. Navíc u polštářků jednak není definována jejich přesná poloha na pásu, nehledě na to, že hrozí jejich možné ztracení a podklouznutí těla pod pásy vlivem jejich uvolnění, navíc je nelze použít na zadních sedadlech. Jinými slovy - spolehněte se na klasické pásy a nevyhazuje peníze za zbytečnosti. Místo nich kupte raději tu nejlepší možnou autosedačku na později...

Michal Fokt
Diskuze (2)
21. 7. 2021 19:45
Juhu
Těhotná není takový problém, ale pokusit se otěhotnět v autě, to byl teprve náš případ. Byli jsme s manželem totiž na tří měsíční dovolené v Africe a kde jinde si tam chcete užívat? Měli jsme v plánu, že si do dvou let pořídím dítě, a tak jsme si s sebou objednal kotvičník z https://eshop.guaranaplus.cz/kotvicnik v hodně kapslích. No a povedlo se!
Avatar - Choochoo
4. 11. 2013 11:48
Informace
Koukam, ze kdyz jsem dal na sestru neudelal jsem spatne. Dozvedel jsem se to o par let drive i s doporucenim vyrobku a lepsim popisem. To plati i pro autosedacku. Kdyby jste hledali nekoho na odborne clanky poptam se sestry, ma delsi praxi a mozna i hlubsi znalosti ;-)