Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tento Ford Bronco z roku 1976 vlastnil legendární pilot F1. Teď je na prodej

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Ford Bronco z roku 1976  bude hlavně díky velmi slavnému prvnímu majiteli na aukci konané 14. prosince žádaným zbožím.

Informace, že má vůz kanadské registrační značky, je jednoznačnou nápovědou, který z pilotů dávné historie tento kousek vlastnil. Červenobílé Bronco si užíval kanadský závodník Gilles Villeneuve, vicemistr světa z roku 1979 a otec pozdějšího mistra světa F1 Jacquese Villeneuva.

Video se připravuje ...

Výčet úspěchů je i přes krátkou kariéru staršího z rodu Villeneuveů působivý. Mezi roky 1977 až 1982 odjel 67 závodů (z toho 66 za Ferrari), vyhrál jich 6 a v roce 1979 ho dělily pouhé čtyři body od týmového kolegy Jodyho Schecktera, který se stal na dlouhou dobu posledním mistrem světa v barvách Ferrari.

Gilles Villeneuve byl díky svému charismatu a řidičskému umění považován za jednoho z nejlepších pilotů, kteří nikdy nezískali titul mistra světa. V roce 1982 ve svých 32 letech Gilles tragicky zahynul při Velké ceně Belgie na okruhu v Zolderu. Jeho odkaz dokončil v roce 1997 ziskem mistrovského titulu syn Jacques Villeneuve.

Ford Bronco, který Villeneuve vlastnil, je jeden 15.256 kusů vyrobených v modelovém roce 1976. Villeneuve si nechal Bronco vyhotovit v barvách Ferrari, má tedy červený lak s bílou střechou. Od tragické smrti Villeneuva je vůz nepoužívaný a veškerá výbava - včetně sedaček Recaro a poznávacích značek, jsou původní.

Bronco s označením U15 odkazuje na karoserii kombi. Konkrétní exemplář má rozšířené blatníky, pod nimiž se nachází mohutná bílá kola. V přední části vozu si můžeme všimnout navijáku, nechybí zesílené odpružení, čtyřstupňová převodovka od Drag Racing, zatímco pod kapotou se skrývá 5,0l osmiválec, který prošel blíže nespecifikovanou úpravou.

Kvůli Gillesově závodní kariéře se vůz objevoval v okolí Monaka a Alp, kde Bronco dostávalo v převýšeních pořádně zabrat. Na aktuálním stavu Bronca to je přece jenom poznat. Nový majitel tak bude muset vynaložit velké výdaje na restaurování, pokud si tedy vozidlo nebude chtít ponechat v původním stavu.  

Francouzská aukční společnost Aguttes odhaduje cenu tohoto kousku na 1,9 až 2,9 milionu korun.

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme

3. 12. 2022 20:39
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/