Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model 3 v Číně boduje. Díky snížení cen připomínají showroomy spíš supermarket

Ondřej Mára
Diskuze (39)

Čínský automobilový trh sice stále klesá, Tesla si však na nedostatek zákazníků rozhodně stěžovat nemůže. Minulý týden museli stát frontu dokonce jen kvůli vstupu do samotného showroomu.

Elektromobily Tesla Model 3 jsou na čínském trhu dostupné již delší dobu, minulý týden však automobilka začala zákazníkům doručovat první Modely 3 „Made in China“, které se vyrábí v novém čínském závodě Gigafactory 3. A reakce zřejmě překonaly i ta nejoptimističtější očekávání.

Díky lokální výrobě totiž cena Modelu 3 klesla v přepočtu o cca 7.000 dolarů (cca 158.000 Kč), což do showroomů nalákalo stovky lidí. Na Twitteru se dokonce objevily fotky a videa od uživatele @Ray4Tesla, podle kterého museli být někteří návštěvníci Taiguhui Tesla Experience Center v Šanghaji požádáni, aby vytvořili frontu mimo objekt.

Obrovský zájem přitom měli zaznamenat ve všech devíti showroomech Tesly v Šanghaji, kam si přišly Model 3 prohlédnout nebo rovnou objednat stovky lidí. Podle informací webu Teslarati, který na obrovský zájem upozornil, informují lokální média o stovkách nových objednávek Modelu 3 denně – a to jen v Šanghaji. Z celé Číny pak může chodit až okolo 1.200 objednávek denně.

Čínský závod Gigafactory 3 by měl v současnosti vyrábět okolo 3.000 elektromobilů týdně, což odpovídá plánům na zahájení výroby s plánem cca 150.000 elektromobilů ročně. Do budoucna by se však měla produkce zvýšit až na 250.000 vozů ročně, aby automobilka dokázala udržet krok s rostoucí poptávkou.

Elon Musk navíc během oslav po zahájení prvních dodávek čínského Modelu 3 zákazníkům oznámil, že v čínském závodu Gigafactory 3 plánuje výrobu i chystaného elektrického crossoveru Model Y, který by se mohl v USA začít vyrábět zhruba v létě tohoto roku. Později by pak v Číně mělo vyrůst i nové designové a vývojové centrum, které by mělo vytvořit nový model pro globální trhy.

Ondřej Mára
Diskuze (39)

Doporučujeme

18. 1. 2020 18:50
Re: Tesla technicky slabá?
Niekedy mám fakt pocit, že niektoré autá vôbec nemajú brzdy. Taká Toyota, teraz Tesla...
Avatar - .StenLi.
18. 1. 2020 13:27
Re: No je třeba konstatovat ...
Ano a nie. Nemam ju kde nabijat, inac by som urcite kupoval e-UP za 10k a neskor Model3 za 40k.
Avatar - .StenLi.
18. 1. 2020 13:23
Re: No je třeba konstatovat ...
Ty nechapes pisany text? Uz som ti to raz vysvetloval, dufal som ze to pochopis na prvy raz ale mylil som sa. Ja som pisal o operacnom zisku, marza je jeho percentualne vyjadrenie voci vydavkom. Znacim si ta za trolla k dieslovi ;)
18. 1. 2020 11:44
Re: No je třeba konstatovat ...
Ldyž je to tak dokonalé, proč se dotuje a zakazuje? Zkus mně to nějak vysvětlit.
18. 1. 2020 11:42
Re: No je třeba konstatovat ...
Když se na to auto a jeho cenu podívám, tak té vysoké marži i věřím. Chudák zákazník.