Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla omezí funkce autopilota novým softwarem

Michal Fokt
Diskuze (0)
Tesla je první značkou, která dala v autech autonomnímu systému hodně volné ruce. Teď ale couvá a omezuje funkci Autopilot pravomoce.

Videoportály jsou plné záznamů, ukazujících, jak funguje autonomní systém Tesla Autopilot v praxi a některé z nich přesvědčily automobilku, že řada motoristů ještě není na takový systém mentálně připravena. Nyní tak přichází s vylepšenou (prozatím zkušební) betaverzí 7.1, která systém paradoxně nevylepšuje, ale naopak zhoršuje.

Zásadní novinkou je omezení činnosti autopilota při rychlostech nad 45 mph, tedy 72 km/h, zejména jeho funkce Autosteer. To by znamenalo, že funkce bezpilotní jízdy bude v dosavadním rozsahu nově využitelná pouze ve městech, zatímco na dálnici už bude Tesla vyžadovat určitou "spoluúčast" osoby za volantem na řízení.

Systém je zatím ve fázi testování, ale už se z komunity majitelů ozývají hlasy, že s novinkou zásadně nesouhlasí a pokud jim bude stávající firmware přehrán proti jejich vůli, budou se s automobilkou soudit. Může se tedy stát, že řada, ne-li většina dosud vyrobených vozů Tesla s technikou Autopilot, zůstane plně funkční a výrobce bude moci "odtuněný" firmware dávat jen do nově prodaných aut. Navíc se šíří zvěsti, že má 7.1 určité "mouchy", což ochotě zákazníků na "update" asi moc nepřidá.

Tesla tedy nejspíš bude muset nabídnout v rámci 7.1 něco opravdu lákavého, aby majitele přiměla k omezení osobních svobod elektronického sluhy.

Michal Fokt
Diskuze (0)