Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Lexus UX 300e – Úchvatně komfortní, jen to nabíjení

Marek Bednář
Diskuze (23)

Neviditelný facelift Lexusu UX přivál elektrické verzi o pořádný kus větší baterii, ale neopravil jeho největší bolest, která je teď o to významnější. Navzdory tomu se s ním jezdí skvěle a v komfortu na palubě nemá mezi podobně velkými auty konkurenci.

Design, interiér


Modernizace v polovině životních cyklů aut často přinášejí třeba nová světla či vzhled konců auta. Nejmenší lexus v nabídce, model UX, nicméně před i po faceliftu vypadá zvenčí úplně stejně, dokonce i grafika světel je totožná a v provedení, v němž jsem ho dostal k týdennímu testu, má i stejná kola jako kousek před modernizací, se kterým jsem jezdil před rokem a půl.

V čem je tedy ten facelift, ptáte se? Na pohled je vidět, když sednete za volant, a hned potom si začnete užívat jeho výhod – jde o novou centrální obrazovku s novým infotainmentem a dotykovým ovládáním místo kontroverzního touchpadu na středovém tunelu.

Právě tahle změna bude, hádám, největším plusem pro většinu lidí. Já s ovládáním lexusů pomocí touchpadu nikdy problém neměl; chce to zvyk, to ano, ale člověk se nemusí nikam natahovat a hezky si opře ruku, místo aby lovil něco na dotykovém displeji. Automobilka však od touchpadů postupně upouští a v nových modelech už najdete obří dotykovou obrazovku.

Lexus UX 300e Lexus UX 300e

Aby na ni řidič lépe dosáhl, je posunutá o kus blíže a je také výrazně větší. Zcela nový je i její systém, s vyšším výpočetním výkonem, cloudovou navigací a trvalým připojením k internetu. Co se nezměnilo, je absence podpory bezdrátového zrcadlení Androidu Auto; konkurenční Apple CarPlay už systém zvládá. Protože však vestavěná navigace má výborná data o hustotě dopravy, zkraje týdne – než si vzpomenu na to, abych si z domu vzal ten správný kabel – používám právě ji.

Snad ještě větším plusem je však spolupráce s aplikací Lexus Link. Její pomocí si spárujete mobil s vozem, což má tu obří praktickou výhodu, že kdykoliv nastoupíte a váš mobil se připojí k vozu, funguje jako identifikátor. Vůz tedy načte váš uživatelský profil a odpadne také neskutečně otravná nutnost při každém startování potvrdit souhlas s podmínkami používání cloudové navigace.

Jediný skutečně luxusní kompakt

Zbytek interiéru prošel stejnou modernizací, jako zevnějšek – jinými slovy, nezměnilo se vůbec nic. To je ale skvělá zpráva, UX totiž své konkurenty deklasuje v luxusu na palubě.

Většina malých aut jsou levné krabičky a i v prémiovém segmentu je leckdy na kvalitě zpracování a zejména na materiálech poznat, že jste si nekoupili zrovna špičku. UX však takové není. Každé tlačítko je vyrobené z kvalitního materiálu, má perfektní haptickou odezvu, volant i sedačky jsou čalouněné jemnou kůží a o takhle skvělém odhlučnění vnějšího světa si může nechat zdát i spousta dražších aut konkurence.

Přední sedačky jsou vyhřívané i ventilované včetně funkce Auto, která sama volí intenzitu jednoho či druhého, aby vám v kabině bylo dobře. Ve spojení s automatickou klimatizací to dokonce i funguje použitelně.

Lexus UX 300e Lexus UX 300e

Bohužel, to samé nemůžu říct o té klimatizaci, která v automatickém režimu nechává mlžit čelní sklo, je-li venku zima a vlhko. Musím ji manuálně přepnout, aby foukala na sklo a nohy. Na druhou stranu, její funkce je úžasně tichá – ani maximální ofuk čelního skla není zdaleka tak hlučný, jak je běžné u konkurenčních značek.

Co do prostornosti interiéru taky UX neumí nabídnout mnoho; přední místa jsou hezky útulná, vzadu už je ale těsno a malými dveřmi se nenastupuje zrovna snadno. Navíc tu sice je vyhřívání vnějších míst, ale to se zapíná starosvětským kolébkovým přepínačem utopeným u podlahy. Tři dny jsem jezdil s vyhříváním levé zadní sedačky na maximum, než jsem to zjistil tak, že vesta, kterou jsem na sedačku položil, byla vyhřátá, když jsem si ji po vystoupení oblékal.

Motor, jízdní vlastnosti


Kromě infotainmentu je další velkou změnou v rámci modernizace elektrické verze UX větší baterie. A nejen kosmeticky – místo dosavadních 54,3 kWh má kapacitu 72,8 kWh. To je opravdu velké zlepšení, navíc nevykoupené citelným nárůstem hmotnosti – přibylo jen čtvrt metráku na 1875 kg s eurořidičem.

Kde však Lexus na vylepšení zapomněl, je nabíjení. Zůstal tu konektor CHAdeMO, který znamená maximum dobíjecího výkonu 50 kW, a ani to jsem u nabíječek nikdy neviděl – nejblíž jsem se dostal na 41 kW poté, co jsem přijel ke stojanu s pěti procenty v baterii. Automobilka slibuje nabíjení na 80 % během 1 h 20 min, ve skutečnosti však vůz hlásí, že se z 25 % do plna bude nabíjet tři hodiny.

Znamená tedy větší baterie aspoň to, že spolehlivě ujedete čtyři stovky kilometrů, když katalog hlásí dojezd až 440 km dle měřicí normy WLTP? Bohužel ne. Kdybych se snažil, asi bych se dokázal dostat na 350 kilometrů, ovšem svižnou jízdou po okreskách se horko těžko přiblížím třístovce.

Lexus UX 300e Lexus UX 300e

Můžete samozřejmě namítnout, že UX je auto do města a jeho okolí, fungující jako druhé, třetí auto v rodině bydlící ve vile na předměstí, a samozřejmě budete mít pravdu – teoreticky. Ve skutečnosti jsou jeho schopnosti tak vynikající, že mě za jeho volantem baví každá zatáčka, i když jich při sobotní projížďce Křivoklátskem potkám stovky.

Když jsem jezdil s provedením před modernizací, kvůli mizerným pneumatikám a přeci jen poměrně vysokému množství točivého momentu, který musejí přední kola přenést, zejména na mokru velmi rychle přicházela nedotáčivost. Tentokrát jsem vůz dostal na zimních pneumatikách a navzdory teplotám kolem 10 °C, které jsou už na zimní gumy příliš vysoké, fungovalo obutí mnohem lépe a nechalo vyniknout kvality naladění podvozku.

Nedotáčivost je pořád přítomna, ale aby začala být skutečně znát, musíte udělat něco špatně – třeba vytočit kola a mocně šlápnout na plyn. Dokud plyn přidávám jen mírně, nebo ho v zatáčce držím konstantní, vůz se skvěle drží své stopy, ať je asfalt pod koly suchý či mokrý.

Video se připravuje ...

Tuhá karoserie s mrštnou přídí

V rámci vylepšení automobilka zvýšila tuhost karoserie pomocí dodatečných bodových svárů u spodní hrany otevřené části podélného nosníku a spodního zadního panelu. Také zpevnila spojení převodky řízení s podvozkem, což má znamenat zlepšenou citlivost řízení.

Lexus UX 300e Lexus UX 300e

Nakolik jsou tyto změny citelně poznat v chování auta, těžko říct – musel bych jet s oběma provedeními hned po sobě na stejných pneumatikách a za stejných povětrnostních podmínek. Ve výsledku to však je skoro jedno, neboť k jízdnímu chování modernizovaného UX těžko mít velké výhrady.

S kroucením karoserie problém není, díky rovnoměrnému rozložení hmotnosti působí příď velmi mrštně a rychle reaguje na sebemenší pohyby volantem. Přesnost je výborná, i když se chci hezky svižně svézt zatáčkami, a do volantu se nepřenáší nechtěné vibrace od kol.

Na co však malý lexus do jisté míry trpí, je přenos sil do řízení při prudké akceleraci na nerovném povrchu, zejména na vyjetých kolejích. Přes dvě stovky koní a 300 Nm točivého momentu nejsou na to, aby je zvládla přední kola, zrovna nízké hodnoty – tím spíš, že jsou dostupné okamžitě po sešlápnutí plynu bez prodlevy. V těchto situacích chce volant pevnou ruku.

Lexus UX 300e Lexus UX 300e

Konečně stojí za zmínku i pádla pod volantem a režim převodovky B pro silnější rekuperační brzdění po uvolnění plynového pedálu. Módy D i B nabízejí možnost úpravy intenzity rekuperace pádly pod volantem, ovšem není tu „nula“ pro plachtění a ani nejvyšší rekuperace není dost silná na to, aby bylo brzdový pedál nutné používat jen pro finální zastavení. Trochu jsem se snažil si s tím hrát, protože mě to běžně baví, ale brzy nad tím jsem nad tím mávnul rukou a zpomaluji prostě pedálem.

Závěr


Komu tedy UX 300e doporučit? Rozhodně někomu, kdo chce malé, ale opravdu luxusní auto, a zároveň nemá zrovna hluboko do kapsy. Už základních 1,3 milionu korun není nízká cena a verze Luxury, kterou jsem testoval, je ještě o čtyři sta tisíc dražší. Jedním dechem je však třeba dodat, že mi ta cena nepřijde neadekvátní – komfort na palubě je opravdu prvotřídní.

A to není všechno. Líbí se mi i ergonomie interiéru, který si zachoval spoustu fyzických tlačítek nejen pro klimatizaci, ale třeba i k seřizování jasu přístrojového štítu (bohužel, centrální obrazovce se jas šteluje zvlášť), k aktivaci kamer kolem auta nebo spousta jasných a jednoduše použitelných tlačítek na volantu.

Lexus UX 300e Lexus UX 300e

Jediným skutečným kamenem úrazu tak je – kromě toho, že mi osobně chybí v nabídce pohon 4x4, ale ten řada lidí nepotřebuje – zoufale pomalé nabíjení. To UX 300e v podstatě diskvalifikuje z jakýchkoliv cest na delší vzdálenosti, nemáte-li na obou koncích trasy dostupnou zásuvku k nabíjení přes noc.

Dokonce si troufnu vlastní zásuvku na dvorku označit za nutnost i v případě, že budete chtít jezdit jen kolem velkoměsta, neboť bez ní budete třeba na nákupu muset strávit hodinu a půl místo třiceti minut, budete-li chtít vůz dobít. Je opravdu škoda, že s novou baterií nepřišel také konektor CCS Combo a alespoň 100kW rychlonabíjení.

Nejlevnější verze modelu 849.000 Kč (UX 250h FWD, 135 kW, Business Edition)
Základ s testovaným motorem 1.299.000 Kč (UX 300e, 150 kW, Comfort)
Testovaný vůz bez příplatků 1.690.000 Kč (UX 300e, 150 kW, Luxury)
Testovaný vůz s výbavou 1.715.000 Kč (UX 300e, 150 kW, Luxury)

Plusy

  • Úžasně luxusní interiér
  • Skvělé odhlučnění
  • Nový infotainment
  • Jízdní vlastnosti

Minusy

  • Pomalé nabíjení
  • Vyšší cena
  • Nepříliš prostorný interiér
Zobrazit celý článek
Marek Bednář
Diskuze (23)

Doporučujeme

Lexus UX 300e
Cena základní sestavy 1 690 000 Kč
Výbava základní sestavy Lexus Safety System +2.5 (Přednárazový bezpečnostní systém s brzdnou funkcí - PCS, Systém semiautonomní jízdy - LTA, Dynamický adaptivní tempomat - DRCC, Adaptivní ovládání dálkových světel - AHS, Detekce dopravního značení - RSA, Nouzový asistent řízení - ESA, Systém varování při opuštění jízdního pruhu - LDA), Inteligentní parkovací senzory vpředu i vzadu (statické i mobilní objekty), Systém Active Sound Control, Systém sledování slepého úhlu - BSM, Panoramatické zobrazení okolí vozu - PVM, Tri-LED světlomety vč. systému AHS, Dynamické nastavení výšky světlometů, LED mlhová světla, přední vč. funkce svícení do zatáček, LED mlhová světla, zadní, LED směrové ukazatele, Přední boční skla s akustickou izolací, 18“ litá kola, design Prestige / Luxury, Sada na opravu pneumatik, Vnější zpětná zrcátka elektricky nastavitelná, vyhřívaná, s paměťovou funkcí, Čalounění sedadel: jemná kůže, Elektricky nastavitelná sedadla, 8 směrů, Vyhřívaná sedadla, přední i zadní, Ventilovaná přední sedadla, Vyhřívaný volant, Elektricky nastavitelný volant, Prošívání přístrojové desky „Washi“, Vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou, Rozšířené uvítací osvětlení - kliky dveří, podsvícení přístrojové desky, Prahové lišty, hliník, Automatická klimatizace, Ion generátor - Nanoe X, Elektricky ovládané víko kufru (funkce otevírání nohou), Bezklíčový systém Smart Entry, Služby Lexus Connected (Vzdálená klimatizace vozu, Funkce „Najít vůz“, Monitoring údržby a servisu vozu, EV funkce, Vzdálené zamykání / odemykání vozu), Head-Up displej, 12“ multimediální dotykový displej, DAB tuner, Audiosystém Mark Levinson s 13 reproduktory, USB porty, Integrace chytrého telefonu Apple CarPlay & Android Auto, Bezdrátová nabíječka chytrých telefonů, Navigační systém Lexus Kč
Cena testované sestavy 1 715 000 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak Zelená Khaki (+25.000 Kč) Kč
Motor
Typ motoru: elektrický
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 150 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 300 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 160
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 7.5
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 316 / 0
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1875 / 370
Rozměr pneu: Falken 225/50 R18
Lexus UX 300e
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4495
b) šířka (mm): 1840
c) výška (mm): 1545
d) rozvor (mm): 2640
e) rozchod vpředu (mm): 1550
f) rozchod vzadu (mm): 1550
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 880 / 1100
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 570 / 790
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 950
k) šířka vpředu (mm): 1490
l) šířka vzadu (mm): 1470
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 670
výška opěradla vzadu (mm): 560
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Jenik3
3. 12. 2023 14:29
Re: Game Over pro Toyotu
V čem konkrétně je ten problém s nabíjením?
3. 12. 2023 01:20
Re: Ještě jedno zásadní mínus...
:yes:

Jo, dva lidé co to evidentně jeli a naprostá shoda.

Škoda, stačilo málo a UX mohlo být etalonem segmentu.
2. 12. 2023 21:25
Re: Autor testu
nikdy za poslednich 20 let co jezdim funglovky jsem s mlzenim nemem proble a tech aut jsem zkusil dost. Minuly vikend na to nadaval kamarad co ma Tonale, slysel jsem to i odjinud a ted ten Lexus. Proste se zda ze je nekde problem.... (jinak ton tveho prispevku je stupidni, co uz)
Avatar - miromen
2. 12. 2023 19:36
Re: Autor testu
Kde žiješ pokud je mi znamo tak auta jsou dnes rozhodně vice tankoidni tedy procentuelně vic plechu než skla než tomu bylo několik generaci zpět což bude zřejmě souviset s tuhosti potažmo bezpečnosti. Prostě pokud je konstrukčně zmršena ventilace či poddimenzovany jeji vykon tak je jedno jak jsou velka či mala skla.
Avatar - miromen
2. 12. 2023 19:31
Re: Autor testu
Vyřešena ? Jako, že starši kousky neměly či dokonce nemohly mit problemy a tyka se to jen těch novych ? Jen z osobni zkušenosti vim, že je to nesmysl. Ty obecne keci jak nove či dnešni věci stoji za prd a ty starši to byla parada je zřejmě nějaka uchylka či mindrak.
Možna nějake ty eko srajdy jako hybridy či elektra jsou na to nachylne.

Zřejmě měl zapnuty vnitřni okruh jinak si to neumim vysvětlit....no možna tesla a to stači...
https://www.youtube.com/watch?…