Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo Tonale 1.5 e-Hybrid vs. Lexus UX 250h – Střet dvou kultur

Leoš Káňa
Diskuze (0)

Nepatří sice mezi nejprodávanější kompaktní SUV, ale zase o nich můžeme říci, že nesplývají s davem. Alfa Romeo Tonale i Lexus UX zaujmou uhrančivým výrazem a s hybridním pohonem slibují i nízkou spotřebu.

Stejně jako v jiných automobilových segmentech i mezi kompaktními SUV najdete vedle tuctově působících strojů výrazné individuality. Mezi druhou skupinu, která vozový park zatraktivňuje, patří i loni uvedená Alfa Romeo Tonale a nějaký čas prodávaný Lexus UX. Oba vozy patřící mezi prémiové hráče spojuje nejen velmi podobná délka karoserie, ale i využití hybridního pohonu předních kol.

Příklady dvou světů

Nejmenší alfu charakterizují jednoduché a stylisticky čisté tvary, které podle nás budou působit svěže i za několik let. K atraktivitě přitom nepotřebuje extravagantní řešení světel ani futuristické ostré prolisy. Vyvážené a uhlazené linie čerpají z bohaté historie milánské značky. Takže tu máme tradiční masku se štítem Trilobo, registrační značku na levé straně, pětiotvorová litá kola nebo světlomety Full LED, připomínající modely SZ Zagato a Proteo. Integritu designu dotvářejí zadní světla s trojicí vlnek, které najdete i na předních, a třešničku na dortu představuje italská trikolora na vnějších zpětných zrcátkách.

Městský crossover od japonské značky Lexus je mnohem starší. Představil se již v roce 2018, a tak si loni střihl modernizaci, která se ale vnějšího vzhledu netýkala. Model UX rozeznáte podle typické vřetenové masky zasahující hluboko do předního nárazníku, úzkých světlometů se šípovým diodovým pásem denního svícení a vertikálních nasávacích kapes po stranách. Nižší silueta, úzké prosklení, lomené prolisy na bocích i hranaté oplastování podběhů mu dávají agresivnější výraz, který dotvářejí zadní světla s ploutvičkami. Lexus možná nepůsobí tak harmonicky jako alfa, ale originalitu mu upřít nelze.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Leoš Káňa
Diskuze (0)

Doporučujeme