Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mercedes B 180 CDI DCT – O spojku lepší

Aleš Jungmann
Diskuze (39)
Mercedes-Benz B 180 CDI máme v testu podruhé, tento má však dvě zásadní změny: sportovní podvozek a automatickou dvouspojkovou převodovku.

Začněme trochou historie. Původní třída B rozšířila v roce 2005 nabídku automobilky ze Stuttgartu o malé MPV s předním pohonem, které si mohli dovolit i relativně méně movití zákazníci. Béčko bylo o nezanedbatelných 43 centimetrů delší než třída A, ze které vycházelo. Shodná koncepce znamenala, že i třída B dostala do vínku rozporuplnou sendvičovou podlahu.

Na výlet bez sendviče?

Původně totiž byla v plánu zástavba baterií do prostoru podlahy tak, aby ze tříd A i B bylo možno jednoduše udělat elektromobil, který měl být v Kalifornii prodejním trhákem. Plány to možná byly hezké, každopádně realita se ukázala být méně veselá. S touto (28 centimetrů tlustou) podlahou se pak, chtě nechtě, musely popasovat i běžné verze.

mercedesbenz testy mpv mercedesbenz testy mpv Mezi hlavní výhody patřila bezpečnost. Pasažéři seděli celkově asi o dvacet centimetrů výše, navíc tuhá a vysoká sendvičová podlaha dokázala v případě boční kolize skvěle pohltit a rozložit energii nárazu. V případě čelního nárazu se pak motor neměl dostat do prostoru pro cestující, což je samozřejmě veliké plus. I s poměrně krátkým předkem proto byla třída B při čelním nárazu velice bezpečné auto.

No a teď ty nevýhody. Daní za sendvičovou podlahu byla menší prostornost interiéru a velmi nízký posaz. V testu z roku 2007 jsme změřili, že hrana sedáku řidiče je 26 centimetrů nad podlahou, což je u MPV opravdu velmi raritní hodnota. Tomu je však nyní konec.

Nová platforma

Přesednutí do nové generace znamená obrovský skok kupředu. Moderně pojatá kabina je bez ergonomických přešlapů, díky stylovým kruhovým výdechům klimatizace vypadá zajímavě a vysoko položená obrazovka navigace (přístroj vypadá jako takový větší Navigon) dokazuje, že tady někdo při návrhu opravdu přemýšlel. Ne vždycky totiž interiér dopadne tak výborně.

Pravda, uvnitř verze s manuální převodovkou jsme až tak nadšení nebyli, mezi řadičkou a poměrně utopeným panelem klimatizace u spodku palubní desky nezbývalo při zařazených lichých rychlostech příliš prostoru, což znesnadňovalo obsluhu. Teď je však situace jiná, místo řadicí páky zde najdeme pouze praktickou odkládací schránku. Kde je volič automatické dvouspojkové převodovky? V duchu tradic vpravo pod volantem, úplně stejně jej má umístěný i nová třída A, se kterou béčko sdílí klíčové komponenty.

mercedesbenz testy mpv mercedesbenz testy mpv  

Při pohledu na fotografie testovaného vozu vás možná zarazí zvolená barevná kombinace. Hnědá kůže, dřevěné obložení a zlatavá metalíza jsou v kombinaci s osmnáctipalcovými leštěnými koly docela dobrou ukázkou toho, že i relativně usedlé béčko nemusí hrát mezi zaparkovanými auty druhé housle. Na živo to vypadá opravdu pěkně, uvnitř vozu se pak líbilo hlavně milovníkům přírody, protože tak masivní kus dřevěného obložení se mezi relativně dostupnými vozy tak často nevidí. Tradičně perfektní byl volant s úchopovou částí potaženou perforovanou kůží.

B 180 CDI a DCT

Novinkou u dnes testovaného vozu nejsou jen posuvná zadní sedadla či sportovní podvozek (ke kterému se ještě dostaneme), hlavní neznámou je interakce mezi vznětovou osmnáctistovkou a dvouspojkovou převodovkou.

Oproti klasickým převodovkám s hydrodynamickým měničem by účinnější DCT neměla být nepřítel slabých motorů, což se také potvrdilo. Čtyřválec 180 CDI však není typickým základním dieselem. Navzdory papírovým hodnotám se totiž pocitově zdá být mnohem silnější, ani s naloženým autem nemá problém uhánět po dálnici německými dálničními rychlostmi, to celé za rozumné peníze. Skoro bych jej pasoval do role nejsportovnějšího základního dieselu, jakkoliv je spojení těchto tří slov poněkud zvláštní.

Při ustálené stokilometrové rychlosti můžete počítat se spotřebou těsně nad čtyřmi litry, což je opravdu skvělý výsledek. Motor v tu chvíli točí na „automatickou“ sedmičku stejně jako na „manuální“ šestku, tedy asi 1.650 otáček. Zrychlení na 130 km/h přinese nárůst otáček (2.200 min-1) i spotřeby, a to k šesti a půl litrům nafty na 100 kilometrů.

mercedesbenz testy mpv mercedesbenz testy mpv  

Sladění motoru a převodovky je naprosto bezproblémové. Skříň se umí blýsknout rychlými reakcemi na sešlápnutí plynu i stisknutí pádélka pod volantem, na rozdíl od konkurenčního DSG je navíc ve sportovním módu skvělým společníkem. Přesněji trefuje ty správné okamžiky k přeřazení, takže vás jen málokdy pošle těsně před omezovač. Ono je to ostatně zbytečné, červené pole začínající za čtyřmi tisíci je totiž hodně daleko jak od nejvyšších otáček točivého momentu (250 Nm mezi 1400-2800 min-1), tak od nejvyššího výkonu 80 kW vrcholícího při 3.200 min-1.

Při klidné jízdě zase elektronika ráda (zejména v ekonomickém režimu) řadí velmi rychle a vy šetříte. Po městě jde jezdit za méně než sedm litrů a to se vlastně, pokud nezapomenete zmáčknout správné tlačítko, ani moc nemusíte snažit. Lehkou nevýhodou je chování převodovky při popojíždění, kdy se už už připravuje na pokyn k rychlému rozjezdu a vy ji v tom zhatíte plány ubráním plynu. To nemůže dopadnout jinak než trochu kostrbatou jízdou, výše zmíněné DSG je v práci se spojkami o něco jemnější a citlivější. To je však, z mého pohledu, jeho jediná konkurenční výhoda.

mercedesbenz testy mpv mercedesbenz testy mpv Na závěr se vraťme k podvozku. Béčko na šestnáctipalcových kolech je naprosto skvěle vyladěné, v zatáčkách se vůz nehrne ven, řízení je lehké a přesné, přičemž cestující mohou přežít i delší výlet po našich silnicích bez újmy na zdraví. S volbou sportovního podvozku, spojeného se sedmnáctipalcovými pneumatikami, se o pohodlí na palubě v dost podstatné míře ochudíte. Stále však zůstává mnoho tatínků, pro které je sportovně „sedící“ MPV snem. Jen nemnoho tatínků je však tak radikálních, aby svou touhu hnalo ještě o stupeň výš. Příplatková osmnáctipalcová kola jsou už lehce přes čáru, což poznáte nejen na našem slavném tankodromu z Prahy do Brna, ale na každé větší nerovnosti na silnici. Ano, na silnicích s hladkým asfaltem jezdilo testované béčko skvěle, jenže to umí třída B skoro stejně dobře i na šestnáctkách.

Závěr

Příplatek za dvouspojkovou převodovku je sice téměř 53 tisíc Kč, vzhledem k chování a charakteru auta by však byl hřích nedoporučit vám ji alespoň k vyzkoušení. Na druhou stranu sportovní podvozek je něco, bez čeho se rádi obejdete, i když ta krásná osmnáctipalcová kola autu nepopiratelně sluší.

Druhý pohled (Lukáš Vaverka)
Další Béčko a opět s motorem 180 CDI, který je papírově slabý, ve skutečnosti je ale neuvěřitelně pružný, velmi točivý a naftu usrkává s nečekanou zdrženlivostí. Několik věcí je ale u tohoto auta jinak:

Dvouspojková převodovka je dobrá. Brání se ale prokluzům spojky při rozjezdu, a tak plíživá jízda nedosahuje kultivovanosti nejlepších verzí DSG. O mercedesím 7G-Tronicu nemluvě.

Sportovní podvozek je docela absurdní volbou. Už standardní šasi patří mezi MPV na úplnou špičku a tvrdší nastavení obírá rodinný vůz o cenný komfort výměnou za až zbytečně vycizelované

chování na kvalitních okreskách.

Exteriér v karamelové barvě vypadá skvěle. Velká černá kola designu také prospívají, z hlediska provozu na českých silnicích jsou ale 16palcová kola určitě lepší volbou.

Bohatá výbava posouvá value for money nepříznivým směrem. Adaptivní světla jsou famózní, další způsoby navýšení ceny jsou ale u rodinného auta většinou dost diskutabilní.

I tak zůstává třída B nejlepším MPV posledních let. To se Mercedesu opravdu povedlo!

První cena vozu 558.000,- (B 180/90 kW)
První cena vozu s testovanou motorizací 586.800,- (B 180 CDI/80 kW)
Základní cena testovaného vozu 639.653,- (B 180 CDI DCT/80 kW)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 918.819,- (B 180 CDI DCT/80 kW)

Plusy

  • Prostor na předních i zadních sedadlech
  • Vysoká kvalita zpracování
  • Kultivovaný, živý a v reálných podmínkách velmi výkonný motor
  • Odhlučnění interiéru
  • Příznivá základní cena
  • Malý příplatek za dieselový motor

Minusy

  • Krátké zadní sedáky
  • Malé boční vedení sedadel
  • Vysoké ceny některých příplatků
  • Komfort jízdy na 18“ kolech
Aleš Jungmann
Diskuze (39)
Mercedes B 180 CDI DCT
Cena základní sestavy 586 600 Kč
Výbava základní sestavy Parametrické řízení, ocelové disky kol, komfortní multifunkční volant, manuální klimatizace, el. stahování předních a zadních oken, LED denní svícení, USB, rádio Audio 20 s CD/MP3, Attention Assist, Collision Prevention Assist, ESP, brzdový asistent, čelní, boční a okenní airbagy, kolenní airbag řidiče, elektrická parkovací brzda, palubní počítač a další. Kč
Cena testované sestavy 918 819 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (14.230,-), převodovka DCT (52.853,-), sada Sport exteriér (45.738,-), sportovní podvozek (0,-), sada Night (21.780,-), Commant online (76.956,-), Easy Vario Plus (16.408,-), sada Exlusiv (46.900,-), sada asistentů (21.656,-), sada Active (30.000,-) a další Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1796
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 80 / 3200
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 250 / 1400 - 2800
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 190
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.7
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.4 / 4 / 4.6
Emise CO2: 120
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 486 / 1545
Objem nádrže (l): 50
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1505 / 450
Rozměr pneu: 225/40 R18
Mercedes B 180 CDI DCT
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4359
b) šířka (mm): 1786
c) výška (mm): 1557
d) rozvor (mm): 2699
e) rozchod vpředu (mm): 1552
f) rozchod vzadu (mm): 1549
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 860 / 1100
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 850 / 815
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1030
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1000
k) šířka vpředu (mm): 1430
l) šířka vzadu (mm): 1430
délka sedáku vpředu (mm): 530
délka sedáku vzadu (mm): 440
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 620
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - CHerokee
30. 3. 2013 13:18
Re: Nejlepší německý vtip...
:yes: Souhlas. Prmémii člověk nejdříve musí zkusit, pak pochopí.
Avatar - CHerokee
30. 3. 2013 13:17
Re: Nejlepší německý vtip...
Béčko je perfektní auto. Kdo v něm nejel, nepochopí. A tahle konfigurace 180 CDI s automatem není vůbec špatná. Brácha ji má v novém Áčku a jezdí to fakt za babku...
Avatar - CHerokee
30. 3. 2013 13:12
Re: zlatá metla
Taky bych si vybral jinou kombinaci. Nicméně velmi podobné auto se teď v Ostravě prodalo, takže asi to jde.

Avatar - Hafol
15. 8. 2012 13:59
Re: Nejlepší německý vtip...
Pokud to srovnáváš takto, tak prémii opravdu neoceníš, stačí ti spotřebák. Prémii ocení náročnější uživatel. Každý máme jiné preference, rohlíkem se také najíš, ale nepochutnáš si a o tom to je. :-!
15. 8. 2012 13:44
Re: Nejlepší německý vtip...
Tak to mam asi predsa pokryvene vnimanie... Spracovanie sa mi v novej 1er zda velmi dobre, materialy su urcite, aspon podla mna, triedu nad golfom, no mam s jednotkou len malicku skusenost, tak radsej nesudim. Zasa ale hovoris o priemernych motorizaciach, neviem na zaklade coho. Jazdil si so vsetkymi, aby si si porovnaval ked uz nic ine, tak aspon spotrebu a ich prejav ? Pojem premiove misto uvnitr vidim/pocujem prvy krat... Do 1er som sa nemal s mojimi 189 cm problem usadit, hoci nevravim, ze BMW je v tomto zrovna lidrom, vid siroke stredove tunely napriec triedami.
Poviem prihodu. Viezol som som sa raz novym Superbom, ked si ho uz spomenul, azda v plnej vybave z miesta, kde som sa doviezol svojim autom. Prve co ma napadlo potom, co sme pohli bolo, ze niekto zabudol zavriet okno :-) ... A moc dobre som sa tam, popravde, necitil. Dokonca som ho potom aj riadil, a poviem teda, za jeho cenu mohla byt krasna C trieda v solidnej vybave a o dve triedy lepsim motorom.
Mne sa ale ako najpresvedcivejsi fakt zda, ak niekedy budes mat prilezitost, urcite to skus - V servise dat na dva zdvihaky vedla seba auto premiovej a "nepremiovej" znacky, kludne konkurentov. Len letmy pohlad na napravy a zavesenie a dalsie jednotlive diely prezradi velmi vela...
Odpoved na otazku teda znie: 272 000 v zakladu priplacas za: vyspelejsiu techniku, vyssiu kvalitu - lepsie spracovanie a materialy, co je pra mna hlavne - pocit z jazdy - odhlucnenie atd a za znacku v zmysle, ze ta znacka so sebou nesie vsetko vyssie opisovane a dostavas jednoducho viac auta, je tomu samozrejme adekvatna aj vyssia zostatkova cena, servis v cene atd.