Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Škoda Kodiaq: Řídili jsme předsériové prototypy! (+video)

Jiří Baborský
Diskuze (114)
V odlehlém cípu Norska jsme vyzkoušeli čtyři maskované prototypy nové Škody Kodiaq, poprvé viděli hotové auto v plné parádě a zjistili spoustu nových informací.

Všude kolem nás jsou menší či větší ostrůvky a husté lesy, co chvíli prší a i v červenci je vlezlá zima. Klidně bychom mohli být na Aljašském ostrově Kodiak a číhat na medvěda kodiaka. My jsme ale o poznání blíž, v norském Alesundu a náš zájem se soustředí na Kodiaqa – nové kompaktní SUV, se kterým Škoda vyráží do zatím nepoznaného segmentu trhu.

V Norsku na nás čekaly čtyři důkladně maskované předsériové prototypy – jsou sice složené z finálních technických komponent, ale do produkčního auta mají pořád daleko. Postavené jsou ručně, každý stojí miliony a automobilka s nimi absolvuje finální testování.

Video se připravuje ...

Například materiály v interiéru nemají konečný povrch ani zpracování, proto smíme auta fotit jen zvenku a snímek za volantem nám pořídí pouze oficiální fotograf. Taková jsou pravidla hry a my na ně rádi přistoupíme, protože svézt se s novinkou dva měsíce před světovou premiérou a konzultovat první dojmy zatepla přímo s vývojáři je příležitost vzácná a vždy zajímavá.

Aby ale škodovka alespoň trochu ukojila naši zvědavost, ukázala nám pod přísným zákazem focení i jedno hotové auto. O Kodiaqu se všeobecně hovoří jako o velkém SUV, když ale předseda představenstva Maier a šéf komunikace Bestenbostel strhli zelenou plachtu z šedého SUV, nepřipadalo nám zdaleka tak robustní, jak jsme sami mysleli. Naopak působí docela subtilně a díky klesající linii střechy dynamicky. Předek není tak agresivně ostrý jako u superbu a třeba kapota není zdaleka tolik zprohýbaná. Je plošší a tvarem i nápadnou hranou nám trošku evokuje Range Rover Evoque. Maska chladiče má silný chromovaný rámeček a uvnitř deset zdvojených žeber s radarem zasazeným doprostřed. Celochromované provedení zůstává v záloze pro budoucí Laurin & Klement.

Zboku nejvíc zaujmou hranaté výřezy blatníků, které tým šéfdesignéra Jozefa Kabaně nadělí všem chystaným SUV a crossoverům. Šmrncovní silueta pořád nechává prostor pro variantu SUV-kupé. Tu nám šéfové Škody potvrdili pro čínský trh, o Evropě se nadále jedná stejně jako o crossoveru velikosti fabie. Vzhledem k často zmiňované SUV ofenzivě jim ale dáváme velkou šanci.

Naše okukovací kolečko pokračuje zádí, která je o poznání ostřejší než příď, nese tradiční prvky jako světla ve tvaru C nebo prolis ve víku. Slušnou představu o designu této partie si můžete udělat z podoby Seatu Ateca, který je Kodiaqu zezadu docela podobný.

Škoda Kodiaq - rozměry karoserie
Délka [mm] 4697
Šířka [mm] 1882
Výška [mm] 1676
Rozvor [mm] 2791
Zavazadlový prostor 5místný [l] 720/2065
Zavazadlový prostor 7místný [l] 270/630/2005
Světlá výška [mm] 194
Nájezdový úhel P/Z [°] 22/23,1
Přechodový úhel [°] 19,7

Zatímco o podobě exteriéru mnohé napověděl už designový koncept Vision S, interiér byl až dodnes velkou neznámou. A my už víme, že snoubí tradiční eleganci a jednoduchost s novými nápady, které kodiaq odlišují od ostatních škodovek. V první řadě je palubní deska vyšší, kolmá a v každém detailu klade důraz na vertikální orientaci – například výdechy ventilace má kodiaq umístěné na výšku. Z hlediska ergonomie ovládacích prvků se nic nemění, kdo zná octavii nebo superb, bude v kodiaqu okamžitě jako doma. Jen třeba kolem navigace už nejsou klasická tlačítka pro přímou volbu hlavních funkcí ale dotykové plošky, k čemuž se ještě dostaneme v pasáži věnované palubnímu systému.

Super jsou všemožné odkládací prostory, kterých je po interiéru celkem 30 litrů. Zaujala nás objemná prohlubeň pod loketní opěrkou a dvoudílná schránka před spolujezdcem. Kromě té obvyklé, která je v případě kodiaqu vysoká a docela mělká, je pod výklopným pásem obložení přístrojové desky ještě jedna hluboká přihrádka.

Hned na první usednutí se nám zalíbila přední sedadla, která jsou užší než ta v superbu a lépe obepínají tělo. Hodně komfortně se sedí také vzadu, kodiaq má proti svým „přízemním“ sourozencům výhodu vyšší pozice a tedy komfortně podepřených stehen. Sklon opěradla lze v širokém rozsahu nastavit stejně tak lze posouvat sedák. Co se týče prostorové nabídky, navazuje nové SUV na pověst české značky. Místa je v něm dost v každém směru. Redaktor měřící 178 cm má dobře pěticentimetrovou rezervu ke stropu vybavenému panoramatickou střechou a na zadním sedadle mu před koleny zbývá 15 cm, i když se vpředu pohodlně usadil mnohem vyšší kolega. Podle prvního odhadu bychom tipovali, že místem pro nohy vzadu novinka zapadne mezi octavii a superb.

A teď už šup do třetí řady, což u škodovky zažíváme vůbec poprvé. Přístup zcela dozadu je trochu krkolomnější jako u všech takto koncipovaných SUV a dramaticky se neliší ani pocity na sedačkách vyklopených z podlahy kufru. Sedí se nízko u podlahy se skrčenýma nohama, postava vysoká 178 cm bezezbytku vyčerpá výšku zadní části kabiny. Přesun na kratší vzdálenosti bychom tu bez újmy přežili, jinak se zde ale samozřejmě počítá hlavně s přepravou dětí. Dodejme, že sedačky se ovládají manuálně.

S počtem sedadel přímo souvisí kapacita kufru. Základní Kodiaq má jen pět sedadel a obří zavazadlový prostor o objemu 720 litrů, což je o 60 l víc než nabízí Superb Combi. Po sklopení opěradel kapacita naroste na 2065 l. Tradičně je v těchto číslech započítán i prostor pro příplatkovou rezervu, která může být dojezdová i plnohodnotná.

Třetí řada sedadel bude patřit mezi volitelné položky a její přítomnost logicky zmenší objem kufru, především pak využitelnou výšku. Při obsazení sedmi lidmi zbude pro zavazadla pořád slušných 270 l, pro představu krátká fabia nabízí 330 l. Po sklopení třetí řady sedadel pojme kodiaq 630 l a po položení opěradel i druhé řady 2005 litrů. Dokonce i sedmimístná verze může být dovybavena dojezdovým náhradním kolem. Tradičně vysoká je u škodovek nosnost – pětimístná verze uveze až 650 kg, sedmimístná pak 710 kg.

S kufrem souvisí dvě novinky. Víko lze podobně jako u superbu otevřít mávnutím nohy pod nárazníkem, zde jej ale můžeme stejným způsobem i zavřít. Druhou inovací je elektricky výklopné tažné zařízení – stačí stisknout tlačítko v kufru, hák se vysune a vy jej nohou jen zafixujete. Pak opět tažné elektricky odjistíte a kopnutím vyšlete spát do útrob nárazníku. Přívěs může vážit 2500 kg a s jeho couváním poprvé u škodovky pomůže asistent – aktivujete jej, na obrazovce vyberete místo, kam potřebujete zaparkovat a pak jen ovládáte plyn. O správné „zlomení“ soupravy se už postará elektronika.

Škodováci pokračují ve strategii Simply Clever a nepřestávají vymýšlet drobnosti, které sice nedělají auto autem, ale zpříjemňují každodenní soužití s ním. I Škoda Kodiaq tedy vozí v kufru vyjímatelnou magnetickou baterku, pod víčkem nádrže má škrabku na zamrzlá okna, v předních dveřích dva deštníky a držáky nápojů mají vybrání ve dně, aby se lahev s pitím neprotáčela a mohli jste odšroubovat víčko jednou rukou.

Kodiaq k tomu přidává pár dalších chytračinek. Při otevření dveří se vysunou jakési plastové lišty, které ochrání hrany dveří před odřením. Jde o stejný princip, jaký používá třeba Ford Focus a v koncernu Volkswagen slaví takové řešení premiéru.

Jako skvělý nápad nám připadá spací set pro zadní cestující – ve speciální brašně najdete deku, klapky na oči a z hlavových opěrek si vyklopíte bočnice, které drží hlavu na místě a vy se tak můžete komfortně oddávat snění. Rodiny ocení pohodlnější ovládání takzvané dětské pojistky, kdy stiskem tlačítka v loketní opěrce řidiče zabráníte dětem vzadu nejen v otevírání oken ale i celých dveří a nemusíte už tuto pojistku aktivovat manuálně klíčkem.

Pro snadnější komunikaci mezi třemi řadami sedadel převzala škodovka řešení z Volkswagenů Multivan nebo Sharan, kdy hlas předních cestujících směřuje přes mikrofon handsfree sady do zesilovače a následně do zadních reproduktorů, takže není potřeba zvyšovat hlas ani na dálnici.

Elektronické vychytávky jsou ostatně obrovskou kapitolou nové Škody Kodiaq a to jak v oblasti asistenčních systémů, tak konektivity. Nejrůznějších pomocníků napočítáme dvaadvacet. Nechybí mezi nimi adaptivní tempomat, autonomní jízda v kolonách, kamerový systém kolem celého auta nebo nová generace přednárazového systému, který dokáže poznat riziko, že vám chodec vstoupí do dráhy a preventivně zastaví.

Mnohem větší pokrok ovšem nastává v oblasti konektivity – Kodiaq je první škodovka, která je plně a permanentně online.

Nejnovější generaci multimediálního systému Columbus prozradí už fakt, že místo dosavadních tlačítek pro přímý vstup k základním funkcím má modernější dotykové plošky. Na rozdíl třeba od Francouzů tím dotyková mánie končí, klimatizace a další funkce související s jízdou se naštěstí pořád ovládají poctivými a praktičtějšími knoflíky – za nás tedy dobrý kompromis.

Ale zpátky do světa IT. Kodiaq může používat data vašeho mobilu nebo surfovat díky vlastní SIM kartě. Obrazovka s vysokým rozlišením díky tomu ukazuje leteckou mapu Google Earth našeho norského ostrova a cílovou destinaci si můžeme prohlédnout 1:1 pomocí funkce Street View. Mapy jsou tím pádem naprosto aktuální a navigace pružně reaguje na situaci v dopravě. Cíle a trasy si můžete naplánovat v teple domova a do auta je poslat přes internet, jako bonus lze ve škodovce sledovat zprávy nebo předpověď počasí. Navíc si přes mobil můžete Kodiaq odkudkoli zkontrolovat – kde parkuje, jestli je zamčený nebo kolik zbývá paliva v nádrži. Později dorazí ještě odemykání na dálku a velmi praktické ovládání přídavného topení.

Na stropním panelu vozí kodiaq tři nová tlačítka. Prvním se dovoláte na infolinku Škody, kde vám poradí s běžnými uživatelskými problémy. Prostřední vytočí servis a to červené nouzové slouží ke komunikaci s SOS linkou v případě nehody – ohlášení bouračky a data o poloze vozidla se nicméně odesílají automaticky.

Motorů poskrovnu

Protože se blíží chvíle, kdy poprvé usedneme za volant Kodiaqu, je na čase si představit jeho techniku. Platforma MQB pro delší sedmimístná SUV se shoduje s novým Tiguanem, vzadu najdeme víceprvkové zavěšení a pod kapotou silnější koncernové motory a štědře dimenzované převodovky.

Paleta pohonných jednotek je celkem skromná, startuje se s benzinem 1.4 TSI o výkonu 92 kW, který se ale nebude nabízet na českém trhu. U nás bude mít každý kodiaq minimálně 110 kW, což odpovídá silnější verzi 1.4 TSI s vypínáním válců ACT. Jako druhý benzinový stupeň nabídne SUV dvoulitr o výkonu 132 kW kombinovaný výhradně se čtyřkolkou (5. generace spojky Haldex) a dvouspojkovým automatem.

Motory pro Škodu Kodiaq
Verze 1.4 TSI 1.4 TSI 2.0 TSI 2.0 TDI
Největší výkon [kW] 92 110 132 110 140
Největší toč. mom. [Nm] 200 250 320 340 400
Převodovky 6°man. 6° man, 6°DSG 7° DSG 6° man, 7° DSG 7° DSG
Pohony 4x2 4x2, 4x4 4x4 4x2, 4x4 4x4

Diesely plnící díky činidlu AdBlue normu Euro 6 mají objem výhradně 2,0 litru a výkon buď 110, nebo 140 kW. Výhledově přibude ještě slabší základní varianta 85 kW a po roce 2019 můžeme očekávat slibovaný hybrid – nejdřív ale dorazí pod kapotou superbu.

Samozřejmě nechybí možnost volby jízdních profilů, zde doplněných o nový zimní režim Snow a Off-road, kterému bylo dokonce dopřáno samostatné tlačítko. Funguje do rychlosti 30 km/h a jedině v něm lze zcela deaktivovat stabilizační systém.

Kromě standardního odpružení bude k dispozici i adaptivní podvozek, světlá výška ani zdvihy tlumičů se pro verze 4x2 a 4x4 neliší.

Hurá za volant

Po důkladné technické průpravě jsme se konečně dostali k autům. Čeká na nás čtveřice na pohled identických zakuklenců, ze skutečné podoby auta zbyla sotva silueta. Do světové premiéry 1. září prostě nesmí Kodiaqa nikdo vidět, my jsme byli první lidé mimo škodovku, kdo tuto možnost krátce měl. Na testovací okruh měřící 70 km vyrážíme za volantem benzinového topmodelu.

2.0 TSI/132 kW DSG 4x4

Benzinové turbo si tiše vrní a s nákladem čtyř cestujících nemá moc práce. Intenzivně se soustředíme na první pocity, přeci jen o autě řeknou mnohé. Předně si vůbec nepřipadáme jako v SUV. Sedí se samozřejmě výš než v octavii a superbu, ale na poměry třídy sympaticky nízko. Řízení jde hodně zlehka, auto se pohybuje nenuceně a působí lehce. Však také hmotnost má začínat na rozumných 1450 kg.

Klikatá norská silnička nám dovoluje nasadit celkem svižné tempo a kodiaq se mu nebrání. Hbitě mění směr, sebejistě drží stopu a hlavně je prostý kymácivých pohybů, typických pro některá nabubřelá SUV. Tady se potvrzuje, že není zas tak velký, jak by mohl působit.

Velmi dobrý dojem na nás udělalo nastavení adaptivního podvozku, který nám připadá celkově o stupeň tužší než v superbu, což vůbec není na škodu. Zatímco Superb se v režimu comfort pohupuje jako parník, kodiaq pořád výborně tlumí nerovnosti, ale pohyby karoserie jsou méně rozevláté. Nabízet se budou až dvacetipalcová kola, což je zatím největší rozměr, jaký kdy škodovka měla, my ovšem jezdíme na lidštějších osmnáctkách.

Norské silnice vynikají hodně hrubým asfaltem a tak s nadšením vítáme vzácné hladké úseky. Na nich musíme smeknout před odhlučněním interiéru, které je vynikající už u těchto předsériových kusů. Jedenáctilitrovou spotřebu bereme jen jako nástřel, z těch pár kilometrů sotva soudit skutečný průměr. Silný benzin jistě nebude prodejní šlágr, pro vyznavače kultivované svižné jízdy je ovšem stvořený.

2.0 TDI/140 kW DSG 4x4

Precizní plán akce nás v případě silnějšího dieselu odkazuje nejprve na zadní sedadlo. Tady obvykle přichází vystřízlivění, protože spousta aut je vzadu mnohem hlučnějších a uskákanějších než vpředu. U Kodiaqu ale máme opačné pocity. Tak tady se nám líbí. Sedí se tu vážně parádně, pěkně daleko od dveří, s nohama v přirozené pozici a se spoustou místa kam se podíváme. Diesel nám nepřipadá o moc hlučnější než benzin, je rozpoznatelný, ale dobře utlumený. Kolega právě najíždí na hrbolatou lesní cestu, čekáme tupé rány od kol (pořád máme v paměti příbuzný Tiguan, pravda na větších kolech), ale ty nepřicházejí. Podvozek zůstává v klidu, tlumiče tiše odvádějí svou práci a my začínáme mít jasno, že z pohledu cestování vzadu je kodiaq nejpohodlnější škodovka současnosti. Za volantem pak získáváme pocit, že v této specifikaci by nám nic nechybělo. Výkonu je dostatek, automat funguje podle očekávání bezproblémově a snaží se naplno využívat 400 N.m točivého momentu a zbytečně neřadit.

2.0 TDI/110 kW 4x4

Přesednutí ze silnější verze turbodieselu do slabší je samozřejmě ta méně šťastná varianta. Tentokrát ale vyzkoušíme jediný přítomný manuál, takže přímé porovnání stejně není úplně na místě. Úbytek kilowattů a newtonemtrů je samozřejmě znát, nicméně jejich počet je adekvátní poslání hlavního proudu. Při rozjezdu cítíme větší odpory než u silnější verze s DSG, v pohybu ale působí i slabší diesel podobně uvolněně a suverénně. Řazení je hladké a tiché, tady těžko hledat připomínky. Spotřebu na technické trati držíme do sedmi litrů, což opět bereme spíš jako údaj pro zajímavost. I když se pořád bavíme o výborně odhlučněném autě, subjektivně bychom řekli, že byl diesel s manuálem z testované čtveřice nejhlučnější.

Kdy v garáži?

První ochutnávku máme za sebou. Teď čeká kodiaq oficiální odhalení 1. září a následně výstavní premiéra na pařížském autosalonu začátkem října. Tam výrobce zveřejní ceník a začne přijímat první objednávky, jejichž autoři se dočkají auta někdy na přelomu ledna a února příštího roku. Tradiční novinářská prezentace v plném rozsahu proběhne ještě letos.

A kolik bude Kodiaq stát? To zatím nikdo neví, nicméně vzhledem k technice odpovídající plus minus superbu si dovolíme tipnout, že by to mohlo být něco mezi sedanem a kombi Superb. Řekněme kolem 650.000 Kč za základní 1.4 TSI/110 kW.

Jiří Baborský
Diskuze (114)
11. 7. 2016 15:16
Re: Vsetka cest !
A je to ještě lepší, protože, jak se dveře zavřou, s tou pojistkou nehneš. ;-)
11. 7. 2016 15:05
Re: rozmery
A4 ho měla celkem určitě. A fungoval tam prý lépe než třeba v Octavii, co jsem slyšel.
11. 7. 2016 15:04
Re: rozmery
Ten šestiválec je V s úhlem rozevření 90 °. To je velký rozdíl oproti řadovému motoru. Pro porovnání, VR6 měly myslím 15 °.
Avatar - rohYpnol
10. 7. 2016 13:02
STÁLO TO ZA TO
Děkujeme redakci. Vítězství Rapidu ve srovnávačce s Tipem začalo dávat smysl >:-[] >:-[]

Jinak co se Kodiaqu týče, nezbývá než přijmout fakt, že auto představuje moderní online poděs na 4 kolech. Množství elektroniky v běžném spotřebním voze začíná dosahovat děsivé úrovně. Jaká bude asi tak morální a ekonomická životnost takovýchto vozů, raději ani nedomýšlet... 8-s 8-s :no:
9. 7. 2016 21:46
Vyska interieru ve druhe rade?
priznam se, nedocetl jsem to uplne do konce, ale pozastavil jsem se u jedne casti, konkretne u te, kde redaktor CHVALI auto za misto nad hlavou, kdyz se svymi 178 cm ma nad hlavou neuveritelnych 5 cm mista. Bud má hodne, ale fakt hodne spatnej odhad, v coz samozrejme doufam, nebo je to absolutne tristni a je tam 30 cm pancerova strecha.
Ja totiz merim o tech 5 cm vic a hlava stropu se mi nedotaky ani v lagune coupe, kde nikdo moc nepocita s tim, ze by se vzadu realne jezdilo.
Jinak se fakt tesim, tohle by mohla byt prvni skodovka, po ktere budu realne posilhavat.