Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Škoda Superb III Combi: Jízdní dojmy s 1.8 TSI DSG (+video)

Jan Mička
Diskuze (62)
Do kombi střední třídy vždycky tak nějak více pasuje vznětový motor. Měli bychom se tedy turbomotoru 1.8 TSI pod kapotou nového Superbu Combi bát?

Včerejší jízda s novou Škodou Superb Combi nás potěšila a zároveň i trochu zklamala. Kultivovaný turbodiesel 2.0 TDI (140 kW) má výkonu na rozdávání, v rozletu jej však omezují dlouhé převody manuální šestistupňové skříně. Srovnatelně výkonným benzinovým protějškem je verze 1.8 TSI (132 kW), která se turbodieselu umí přiblížit i spotřebou. Ve spojení se sedmistupňovou převodovkou DSG se jedná o skutečného pohodáře.

Čtyřválec 1.8 TSI řady EA888 vyniká kombinací přímého a nepřímého vstřikování paliva a maximálního výkonu 132 kW dosahuje v rozmezí 5100 až 6200 otáček. Zajímavý je ale točivý moment. Pokud motor spolupracuje s dvouspojkovou převodovkou DSG, má v rozmezí 1250 až 5000 min-1 jenom 250 N.m. Se standardně dodávaným šestistupňovým manuálem je to 320 N.m, rozdíl tedy okamžitě poznáte. Všechno má na svědomí sedmistupňová převodovka se dvěma souosými suchými spojkami, které více než 250 N.m dlouhodobě nepřenesou.

Ale čert vem točivý moment, protože takto konfigurovaný Superb Combi vás do závodění rozhodně nehrne. A i kdyby, oproti verzi s manuální převodovkou je na stovce pouze o desetinu sekundy pomaleji (akcelerace trvá 8,2 sekundy). Hlavní devizou je naprosto tichý a kultivovaný běh, přirozený a nikterak agresivní zátah od nízkých otáček, a naopak příjemný zvuk v otáčkách vysokých. V komfortním a ekonomickém módu se převodovka ve snaze udržet co nejnižší otáčky k podřazování moc nemá, pokud ji ale pobídnete silnějším sešlápnutím akcelerátoru, podřadí jemně a takřka bez přerušení průběhu zrychlení.

Zážehovou verzi od vznětové poznáte nejen podle diametrálně odlišného zvukového projevu (turbomotor není v kabině vůbec slyšet), ale také hned po přejetí prvního retardéru. Zatímco čtyřválec 2.0 TDI dokáže přední část díky měkoučkým adaptivním tlumičům rozhoupat, s 1.8 TSI je efekt výrazně omezen. Celkově nám Superb Combi připadal o kousek tužší než liftback, snaha o co nejlepší jízdní komfort je však stále na prvním místě.

Rozdíly lze vypozorovat také v zatáčkách. Zatímco Superb se vznětovým motorem je na limitu trochu těžší na předek, zážehová osmnáctistovka těží z menší hmotnosti a jízdě dodává hravější náboj. Takto konfigurovaný vůz prolétá zákrutami opravdu svižně, a práce systému XDS+ pro přibrzďování vnitřních kol není až tak znatelná. Větší hmotnost na zadní nápravě karoserii více „usadí“ a doplňuje stáčivý efekt, ve srovnání s liftbackem však rozdíly nejsou markantní.

Dříve než kdy jindy jsme si oblíbili sportovní mód podvozku, motoru a řízení. Nejde ani tak o absolutní rychlost, ale o menší náklony v zatáčkách, hbitější reakce na povely pedálu plynu, a větší jistotu ve volantu. Takové zacházení umí spotřebu vyhnat k deseti litrům, volnější tempo nebo dálniční provoz (při 130 km/h motor točí 2500 otáček) ji však opět hravě stlačí zhruba na 7 l/100 km. Ano, je to asi o 1,2 litru více než kolik zvládá čtyřválec 2.0 TDI, ten je však v základu o 40.000 Kč dražší (s manuální převodovkou stojí 781.900 Kč) a musíte si hlídat stav AdBlue v nádrži. Čtrnáct litrů kapaliny na druhou stranu doplňujete zhruba každých 12.000 kilometrů.

Otázky čtenářů, odpovědi redakce

V úterý odpoledne jsme zveřejnili článek, prostřednictvím kterého jste se mohli ptát na cokoliv, co vás kolem Škody Superb Combi zajímá. Během dvoudenní prezentace v Německu jsme sbírali poznatky a nyní můžeme v klidu na všechno odpovědět.

Vejde se do toho velkého kufru europaleta? Případně jakou má auto nosnost? (hedvin)

Europaleta má základní rozměry 1200x800x144 milimetrů, do zavazadelníku Superbu Combi se tedy vejde. V nejužším místě je široký 1000 milimetrů, a pokud jsou přední sedadla nastavena na pasažéry s výškou 190 centimetrů, můžete naložit předměty o délce zhruba 2050 milimetrů. Užitečné zatížení se pohybuje v rozmezí 640 až 715 kilogramů. Záleží na motoru.

Bude interiér stejně „ošulený" jako u liftbacku? (Johnnn)

Interiér Superbu Combi je shodný s liftbackem, slovo „ošulený” bychom ale v jeho případě nepoužívali. Materiály jsou kvalitní, hezky zpracované, a nikde nic nevrže. Pravda, testovací exempláře měly najeto do 4000 kilometrů.

Zaujimalo by ma, ci je nastavenie DCC pri Combi vseobecne aspon o trochu tvrdsie. Hlavne pre 2.0 TSI (206 kW) DSG 4x4 by sa hodilo (aspon ako priplatkova vybava) sportovejsie nastavenie DCC vo vsetkych modoch. (MPSneboRS)

Na prezentaci jsem vyzkoušel verze 2.0 TDI (140 kW) a 1.8 TSI (132 kW) DSG, obě s předním pohonem. Rozdíl oproti liftbacku tam z mého pohledu je, kombi působí trochu tužším dojmem a tolik se nepohupuje. Výsledný efekt je ale tak malý, že si jej možná někdo ani nevšimne. Jak řekl v našem videorozhovoru šéf Škody Auto Luboš Vlček, s doplněním nabídky standardních a příplatkových prvků se v dohledné době nepočítá.

A kdy bude konečně 162 kW a 206 kW v manuálu? (nonbrake)

V dohledné době to určitě nebude, a z hlediska zájmu zákazníků by tyto verze nemusely být tak atraktivní. Verze 3.6 FSI byla u minulé generace Superb také výhradně s automatem a pohonem všech kol..

Proč bych si měl koupit Superb a ne třeba Mazdu 6, která je v 4x4 a s maximální výbavou a atmosférickým 2 litrem za 890.000 Kč? (stréc od piva)

Pokud Mazdu přesvědčíte, aby takové auto skutečně vyrobila, rádi provedeme srovnávací test.

Rád bych se zeptal na možnosti přespání ve voze. V minulé generaci se muselo (v případě nouze) přespat na předním sedadle. Dá se v novém Superbu prakticky využít ke spaní kufr po sklopení zadních sedadel? V minulé generaci to kvůli schodu nebylo možné. (ondrejfencl.com)

Jak jste možná viděl v galerii z prvního testovacího dne, vejdu se do zavazadelníku i se svými 190 centimetry a zhruba 100 kilogramy. Stejně stavěný člověk by se už vedle mačkal (v nejužším místě je kufr široký 1000 milimetrů), a problém je také s mezipodlahou. Podélné nosníky, které ji drží ve vyšší poloze, totiž takový nápor hmotnosti dlouhodobě nesnesou (především poslední díl před zadními opěradly). Dvě osoby o hmotnosti okolo 60 kilogramů by ale problém mít nemusely.

Jak vypadá zavazadelník po sklopení zadních sedadel - jsou sklopné i sedáky? Je rovná plocha? Je mezipodlaha? (rohYpnol)

Pokud si pořídíte mezipodlahu za 4.500 Kč, je ložná plocha takřka rovná. Bez ní je tvoří sklopená opěradla zhruba jedenácticentimetrový schod. Sedáky sklopné nejsou a v případě nastavení podlážky do nejvyšší polohy je nákladová hrana ve stejné úrovni jako ložná plocha

Zadní okno 5. dveří je až nebývale zkosené ve stylu shooting brake. Jak dalece trpí využitelnost kufru při využití nad krycí roletkou, resp. již v její úrovni? (rohYpnol)

Zavazadelník jsme v rámci prvních jízd zcela nenaplnili, zaměříme se na to ale v prvním redakčním testu koncem září.

Jak je vůz připraven na zvýšené zatížení? Dostane automatické vyrovnávání výšky zadní nápravy? Liftback při zatížení - patrno z fotek/videa z testu - až nepřirozeně při zatížení padal k zemi na zadní nápravě. Proč? A chová se stejně i kombi? (rohYpnol)

Tlumiče DCC nejsou samonivelační, při zvýšeném zatížení si tedy auto „sedne“, ale méně než se standardními tlumiči. Systém DCC reaguje tak, že trochu ztuhne, nejedná se však o aktivní proces jako například u Subaru Forester. V tomto případě není rozdíl mezi liftbackem a kombi.

Může někdo ze Škody Auto potvrdit, že vozy pro testy novinářů na prezentacích při představení nejsou dodatečně jakkoliv upravovány (mapy motoru, typ pružin, nástřik výfuku černým matem) (rohYpnol)

Nemůže.

Co z testovaného modelu se třemi A4 příplatkové výbavy zůstane zákazníkovi i v základních a nižších verzích? (rohYpnol)

Každý zákazník si může nakonfigurovat vůz podle sebe. Základní výbavy vycházejí z jednotlivých linií, příplatky jsou jasné, a s dalším doplňováním nabídky se v dohledné době nepočítá.

Bude možné v rámci nějaké příplatkové výbavy objednat zadní dělené opěradlo v poměru 40:20:40? (mjd)

S doplněním výbavy se v dohledné době nepočítá, nabídka je zcela nová.

Co znamenají hodnoty 660 litrů a 41 litrů? (mjd)

Do objemu 660 litrů je započítán i prostor pod podlážkou a v pravé boční kapse vedle podběhu. Odtud tedy těch 41 litrů.

Naměřené rozměry zavazadelníku pro čtenáře s nickem Ondore

Škoda Superb III Combi - rozměry zavazadelníku
Šířka zavazadelníku min/max [mm] 1000/1080
Vstupní otvor ŠxV [mm] 1130x750
Výška po strop [mm] 820
Výška po roletu (s druhou podlážkou) [mm] 470
Délka po sklopená zadní opěradla [mm] 1730
Délka kufru [mm] 1165
Délka po přední sedadla [mm] 2030+
Délka po přístrojovou desku [mm] 3010

Kolik místa na výšku je na zadním sedadle pod panoramatickou střechou? Jak moc panoramatická střecha omezuje zadní pasažéry, prosím pokud možno uvést i tělesnou výšku případných figurantů. (mjd)

Naměřili jsme 980 milimetrů, tedy cca o 3 centimetry méně než u verze s klasickým provedením střechy. Měřím 190 centimetrů a ve vzpřímené poloze jsem měl rezervu asi 2 centimetry.

Na fotkách z konfigurátoru jsou pod zadním spoilerem v horní části zadního okna na každé straně takové černé rožky. Budou i v sériových verzích? (mjd)

Tyto prvky ovlivňují proudění vzduchu kolem zadních sloupků a okna. Standardně je mají silnější verze.

Zeptejte se, zda je v plánu také jiné provedení interiéru, než imitace klavírového laku, která se hned poškrábe. (Goslav)

Další prvky do nabídky v dohledné době nepřibudou, týkat by se to tedy mělo i dekorů, provedení sedadel a podobně.

Bude možné kombi koupit i s 1.4 TSI bez vypínání válců? (Ja Prvni 123)

Stejně jako u liftbacku nebude tento motor na českém trhu nabízen.

Vzhledem k tomu, že uváděná normovaná spotřeba je zcela „mimo mísu", uvádějte vždy skutečnou spotřebu modelů, které jste měli k dispozici. Bez ohledu na jízdní podmínky i případnou nezajetost motorů. (K.Kapl)

Deklarovanou spotřebu uvádíme pouze v tabulkovém srovnání s konkurenty, v textu ale vždy popisujeme, za kolik jsme jezdili v reálných podmínkách.

Chtěl bych požádat o stejné prohmatání boků středového panelu, stropnice a navíc výplních jako u CX-3. To abychom věděli jako čtenáři, které plasty opravdu vypadají levně a které ne. (rohYpnol)

Vaší otázkou jsem se zabýval ve videu z prvního dne testování, na výplně dveří jsem ale pravda zapomněl. Situace je podobná jako v případě středového tunelu, přístrojové desky a čalounění stropu. Materiály jsou pevné, nevržou a nikterak v nich nepraská.

Jan Mička
Diskuze (62)
5. 7. 2015 10:01
Re: proc smrdi tento
"Nechápu, kam na tyto věci chodíte. "

- na auto.cz >:D
Avatar - Honza Mička
5. 7. 2015 07:15
Re: proc smrdi tento
Nechápu, kam na tyto věci chodíte.
5. 7. 2015 07:05
Re: proc smrdi tento
nektere clanky jsou hned umisteny na druhou stranu takze se u nich neda ta ctenost docilit neb tam malokdo poleze. ovsem placene umisteni na prvni strane je jasny pozadavek inzerenta
Avatar - Honza Mička
4. 7. 2015 22:55
Re: proc smrdi tento
Dobrý večer,

protože je čtený, čtenáře tedy evidentně zajímá a byla by škoda ho nechat zapadnout.

Hezký večer,

Honza
4. 7. 2015 17:13
proc smrdi tento
nezajimavy clanek uz nekolikaty den na titulce?