Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Test skútru Honda Dylan 125: levně a mrštně (+VIDEO)

Tomáš Votruba
Diskuze (9)
Léto je tady, města jsou čím dál víc přeplněná, kdo má dvě kola, vyhrál. Zkuste osedlat skútr a auto nechte protentokrát doma. Honda Dylan je typ sportovního skútru do města, na kterém může jezdit celá rodina.

Sportovní a dynamický skútr pro všechny generace, tak charakterizuje Dylana sama Honda. Za předchůdce tohoto modelu můžeme považovat @125, jehož retro design se nemusí líbit každému, a tak Honda vedle něj zařadila Dylan, který působí mnohem modernějším a sportovnějším dojmem, což se lidem líbí. To, že má Dylan úspěch, má na svědomí i spousta dalších faktorů jako je špičková technika, spousta zajímavých doplňků a optimální cena. Na českém trhu je samozřejmě k dostání i řada levnější stopětadvacítek, ale Dylan má jaksi něco navíc.

Sportovní vzhled

První, co vás zaujme, je ostře řezaný vzhled přední části, která skrývá světlomet s čirou optikou. Kousek nad světlem je dvojice integrovaných směrových blikačů, které svým protáhlým tvarem vkusně zapadají do celku a jsou navrženy tak, aby je při vašem odbočování viděli ostatní řidiči i z boku. Celý kus přední kapotáže je aerodynamicky zaoblen a za podobné řešení by se nemusel stydět ani moderní supersport. Nad ní jsou už řidítka s přístrojovým panelem. Ten má bílý podklad a vedle klasického rychloměru, který je napůl v mílích a napůl v kilometrech, obsahuje i malý digitální tripmaster a dále palivoměr, což rozhodně není obvyklé.

Skútr má plnit hlavně roli městského dopravního prostředku, proto nás zajímala praktická stránka. Hned po levé straně u kolena je uzamykatelná schránka na doklady, případně rukavice. Vedle této schránky je zajímavý háček, kam můžete zavěsit batoh, igelitku nebo cokoli dalšího, co má úchyt. Integrální přilbu schováte tradičně pod sedlem.

Tvrdší jízda

Dylan má trošku vyšší posaz, ale to je výhoda při manipulaci s motocyklem, dobré jízdní vlastnosti zůstaly zachovány. Podvozek je spíše tvrdšího rázu, takže při rychlé jízdě po rovince i při klopení v zatáčkách se budete cítit jistě a bezpečně. Na nerovnostech to od podvozku občas trošku bouchne, ale relativně měkké a široké sedlo se postará o to, aby to pro vás nebylo nepříjemné. Jízda s Dylanem je vyloženě lehká a nezáludná, a to také díky nízké hmotnosti. Nemusíte se bát jezdit ani ve dvou, při focení a točení videa jsme na skútru popojížděli ve dvou (2 x 85 kg) a Dylan se nezadýchal ani při jízdě do kopce, i když na akceleraci to samozřejmě bylo znát.

Pohon zajišťuje stejně jako u modelu @125 čtyřtaktní jednoválec s výkonem 11 kW/15 koní a točivým momentem 11,3 Nm, automatická odstředivá spojka ho pak přenáší na zadní kolo. Motor má zajímavou funkci, při delším běhu naprázdno totiž zhasne a ožije pouhým přidáním plynu. Dylan 125 nemá problém se na rovince rozjet i na 110 km/h, takže s ním můžete klidně vyrazit i za město. Na 100 km spotřebuje 3 – 4 litry paliva. O bezpečné zastavení se stará kombinovaný brzdový systém CBS, který při použití levé nebo pravé páčky automaticky uvádí do funkce obě brzdy s tím, že dominanci má právě ta brzda, jejíž páčka je stisknuta. Nemusíte se tak obávat brzdění ani na mokré vozovce.

Téměř bez chyb

Honda Dylan 125 se prodává za solidních 79 900 Kč, za 85 000 Kč můžete mít o něco silnější variantu s motorem o objemu 150 cm, který přidává dva koníky navíc a cca 20 procent točivého momentu. Dylan 125/150 cm3 je každopádně obratný a atraktivní skútr, s jehož ovládáním nebude mít problém nikdo v rodině, oproti konkurenci nabízí několik vychytávek navíc, a tak se jeho pořízení určitě vyplatí. Při jízdě po ucpaném městě vám takový skútr ušetří čas i peníze.

Technické údaje - Honda Dylan 125
Motorkapalinou chlazený jednoválec 125 cm3
Výkon11 kW (15 koní) při 9000 ot./min
Točivý moment 11,3 Nm při 8500 ot./min
Převodovkaautomatická
Brzdy1 x 220 mm (přední), bubnová 130 mm (zadní)
Pneumatiky110/90-13 (přední), 130/70-13 (zadní)
Hmotnost120 kg (bez náplní)
Nádrž9 l
Maximální rychlostcca 110 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h-
Cena79 900 Kč

Poznámka: Videa jsou k dispozici ve formátu DivX a WMV.

Ke spuštění DivX videí je nutné mít v MediaPlayeru nainstalován plug-in DivX, který si můžete stáhnout zde. Tento formát lze s příslušným kodekem přehrát na všech operačních systémech.

Ke spuštění WMV videí není nutné na platformě Windows nic instalovat - MediaPlayer sám video přehraje. Tento formát videa však není použitelný v jiném přehrávači a na jiných operačních systémech.

Další zajímavá videa najdete ZDE.

Tomáš Votruba
Diskuze (9)