Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota bZ4X je lépe odolná mrazu i nehodě způsobené řidičem za vámi

Marek Bednář
Diskuze (7)

Nový systém ohřevu baterie má zkrátit dobu strávenou u rychlonabíječky, infrazářič zase zahřeje nohy předních cestujících a sledování vozu přijíždějícího zezadu dokáže jeho řidiče upozornit na překážku.

Elektrický crossover jménem bZ4X od japonské značky Toyota bude v létě letošního roku k dispozici s vylepšeními, která majitelům zpříjemní jeho používání. Pocítí ho však nejdříve po půl roce – jde o zlepšení užitečná hlavně v zimě.

Hlavní novinkou je systém ohřevu baterie, který umožní zkrácení doby nabíjení stejnosměrným proudem na rychlonabíječkách tím, že baterii předem ohřeje, pokud by byla příliš chladná. Podle Toyoty to bude zejména užitečné při teplotách kolem bodu mrazu, o kolik se zkrátí doba potřebná k nabití vozu z 10 na 80 %, však přesně neuvedla.

Video se připravuje ...

Pro zlepšení pohodlí předních cestujících za chladných dní také slouží infračervený zářič, který bude ohřívat prostor pro nohy řidiče a spolujezdce. Ten bude standardem ve výbavové linii Executive.

Zajímavou novinkou je také funkce zapnutí výstražných světel, pokud vůz sezná, že se jiný řidič zezadu blíží příliš rychle. Blinkry ho mají upozornit na překážku a snížit tak riziko, že dojde k nehodě. A konečně, bZ4X také bude umět rozpoznávat smartphone řidiče jako přístupový modul.

České zastoupení Toyoty má zatím na webu ceník modelového roku 2023. V něm elektrická bZ4X začíná na 1,29 milionu korun za předokolku se základní výbavou Comfort. Pokračuje až k 1,565 milionu korun za verzi s pohonem 4x4 a vrcholnou výbavou Executive. Jak se změní ceny drobně inovovaného vozu, zatím není známo.

Marek Bednář
Diskuze (7)

Doporučujeme

10. 1. 2024 17:38
Re: Ohřev baterie
Nj šetření někdy stojí dost peněz
10. 1. 2024 17:14
Re: Ohřev baterie
Jasně. Osobně se mi zdá vyplýtvat 10 procent kapacity baterie a nebo ekvivalent vytápění rodinného moderního domku po dobu 2-3 hodin jako zvrhlost, ale co člověk nadělá když vládne zelené šílenství.
10. 1. 2024 17:10
Re: Ohřev baterie
taky jsem hádal že to může být tak max.půlka vody

V každém případě ten ohřev taky pár procent sebere
10. 1. 2024 17:05
Re: Ohřev baterie
Měrná tepelná kapacita baterií se bude pohybovat někde mezi 1000 až 2000 J/(kg*K), spíše méně. Z vody nejsou, spíše jsou z kovu.
10. 1. 2024 17:03
Re: Ohřev baterie
Jsme na lidovém serveru tak jsem se zeptal lidově na proud ale samozřejmě technicky se bavíme o energii.
A pokud se teda budete bavit technicky, spočítal bych to snadno sám ale netuším kde se zjišťuje měrná tepelná kapacita baterií včetně systému ohřevu, jestli se vyhřívají přímotopem nebo přes Tč, jaká je vůbec potřebná teplota atd. Ale dík za odpověď