Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Land Cruiser (2013): Americká verze

David Bureš
Diskuze (1)
Land Cruiser má v USA bohatou tradici, první generace se tu začala prodávat před více než 50 lety.

Americká varianta osmiválcové Toyoty Land Cruiser se dočkala modernizace pro modelový rok 2013. Vzhled vozu byl lehce uhlazen, pod kapotou zůstává zážehový 5,7litrový vidlicový osmiválec o výkonu 284 kW.

Vzhled automobilu je prakticky totožný s faceliftovanou japonskou variantou, představenou již na konci loňského roku. Nejvíce viditelnou změnou proti předchůdci je upravená chromovaná maska chladiče, kterou doplňuje hranatější přední nárazník s nově tvarovanými mlhovkami. Součástí jinak tvarovaných hlavních světlometů je nově pás diod pro denní svícení.

Do vnějších zpětných zrcátek jsou integrována směrová světla, jinou grafiku mají koncové světlomety. Podvozek je částečně zakrytý panely, které při jízdě v terénu chrání motor a převodovku.

Osmimístný interiér se dočkal jen minima změn, díky kterým však má působit hodnotnějším dojmem. V nabídce jsou dvě barevná provedení – černé a pískovcové. Nový je displej informačního systému na vrchu středové konzole, palubní deska je částečně obložena dřevem. Přední sedadla jsou pak ventilovaná.

Zážehový 5,7litrový vidlicový osmiválec disponuje výkonem 284 kW při 5600 min-1 a točivým momentem 543 Nm při 3600 min-1, 90 % točivého momentu je k dispozici od 2200 min-1. Motor je kombinován s šestistupňovým automatem, který umožňuje i ruční řazení.

Úpravou prošel elektronický systém Multi-terrain Select. Ten v náročném terénu (písek nebo bahno) kolům umožní větší prokluz, zatímco na pevném povrchu je prokluz kol minimalizován, systém se v takovém případě více chová jakoby byl vybaven samosvornými diferenciály. Pozměněn byl také systém CRAWL udržující stálou rychlost i v náročném terénu.

Rozšířena byla základní výbava vozu, americký Land Cruiser nyní standardně disponuje DVD přehrávačem pro zadní řadu sedadel, dešťovým senzorem, chladicím boxem ve středové konzoli, koženým věncem volantu a hlavicí volicí páky převodovky, vyhřívanými zadními sedadly v druhé řadě nebo navigačním systémem.

Modernizovaná Toyota Land Cruiser ve verzi pro Japonsko je poháněna benzinovou 4,6litrovou V8 o výkonu 234 kW při 5600 min-1 a točivém momentu 460 Nm při 3400 min-1. Motor je kombinován se šestistupňovou samočinnou převodovkou a pohonem všech kol.

V Česku prodávaný Land Cruiser v současnosti používá vznětový 4,5litrový vidlicový osmiválec o výkonu 195 kW a maximálním točivém momentu 650 Nm.

Zatím není jasné, kdy se modernizace dočká v Evropě nabízený model, protože ale vůz na oficiálních fotografiích Land Cruiseru pro USA má evropskou poznávací značku, zdá se, že si obě verze budou velice blízké.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Machýrek
10. 1. 2012 04:05
Smekam...
Bezne vozim 6 lidi, 3 dospeli + 3 deti a me soucasne MPV se pomalu zacina "sypat"... v ramci hledani nastupce jsem se s V8 parkrat svezl a vysledek je, ze zatrepal s dosud nemennou prvni pozici Viana... cekam jeste na novy GL a pak uvidim... :-)