Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota nechce být nudná! Představí koncept sporťáku s technikou z Le Mans

David Bureš
Diskuze (0)
Japonská automobilka chce v sériových autech více využívat svých zkušeností z motorsportu. Svoji snahu ukáže už na nadcházejícím autosalonu v Tokiu.

Letošní ročník tokijského autosalonu, konaného na přelomu října a listopadu, skončil teprve nedávno, japonští výrobci se však už chystají na další výstavu konanou v metropoli země vycházejícího slunce. Vedle podzimní „Tokyo Motor Show“ zaměřené na sériová auta se tam v lednu pravidelně koná „Tokyo Auto Salon“ specializovaný na tuning a další úpravu vozidel. Nadcházejícího ročníku se samozřejmě zúčastní také domácí Toyota, která si pro tento autosalon připravila jedno překvapení!

Představí tam totiž koncept GR Super Sport, kterým chce Toyota ukázat, jakým způsobem lze využít u sériového auta poznatky ze závodních disciplín. Zkušenosti ze závodů, konkrétně ze světového rallye a vytrvalostních okruhových šampionátů, chce totiž značka využívat v běžné produkci stále více a více.

V případě GR Super Sport půjde o okruhovou techniku. Zveřejněný snímek dokazuje obdobnou siluetu jako u závodního TS050 Hybrid, hybridního speciálu spoléhajícího na 2,4litrový šestiválec twin-turbo, s nímž Toyota závodí v šampionátu World Endurance Championship (WEC), jehož součástí je i legendární čtyřiadvacetihodinovka v Le Mans.

Bližší informace o konceptu však Toyota zatím neuvolnila, a tak můžeme jen spekulovat o tom, zda vedle siluety použije i pohonné ústrojí TS050 Hybrid.

Koncept GR Super Sport však nebude jediným automobilem inspirovaným závodními auty, kterým se Toyota v Tokiu pochlubí. Celá její prezentace se totiž ponese v duchu motorsportu, konkrétně dle hesla „Mistrovská dílna.“ Na jejím stánku se tak objeví i rallye speciál Yaris WRC, zmíněný okruhový stroj TS050 Hybrid nebo Vitz GRMN, japonská varianta hot-hatche Yaris GRMN. K vidění bude i Toyota 86 GR, pro japonský trh vyladěná GT86 s upraveným vzhledem, lepšími brzdami, sedadly Recaro nebo tlumiči Sachs.

David Bureš
Diskuze (0)