Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota omezí výrobu v Evropě kvůli nedostatku součástek, TPCA se to netýká

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Toyota Motor na osm dnů přeruší výrobu v pěti evropských továrnách kvůli nedostatku součástek z Japonska.

Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor na osm dnů přeruší výrobu v pěti evropských továrnách kvůli nedostatku součástek z Japonska. Nedostatek součástek je důsledkem zemětřesení, které 11. března zasáhlo severovýchod Japonska. Výroba v kolínské automobilce TPCA zatím není ohrožena.

Opatření se dotkne továren v Británii, Francii, Polsku a Turecku a uskuteční se ve druhé polovině dubna a začátkem května. "Tato firma jednoduše nemůže vyrábět automobily kvůli nedostatku součástek," řekl analytik Mamoru Kato ze společnosti Tokai Tokyo Securities.

Toyota tento týden upozornila, že problémy s dodávkami japonských součástek by mohly narušovat její výrobu až do července. O víkendu uvedla, že tento týden zahájí jednodenní odstávky ve svých montážních továrnách v Severní Americe. Příští týden však hodlá obnovit částečnou výrobu ve všech svých japonských továrnách, které po zemětřesení uzavřela.

Kolínské automobilce TPCA nyní přerušení výroby podle jejího mluvčího Radka Kňavy nehrozí. "Na nejbližší dny máme zajištěné dodávky. Situaci ohledně dostupnosti dílů sledujeme každý den," uvedl Kňava.

Makléřská společnost Deutsche Securities minulý měsíc kvůli problémům se součástkami snížila odhad provozního zisku Toyoty pro tento finanční rok o 84 procent.

Podle některých analytiků by důsledky zemětřesení mohly snížit letošní zisky evropských automobilek až o 2,4 miliardy eur (téměř 60 miliard Kč). Prezident německého svazu automobilového průmyslu (VDA) Matthias Wissmann nicméně minulý týden uvedl, že problémy s dodávkami součástek z Japonska budou podle jeho názoru pouze dočasné.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)