Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota připravila závodní šampionát GR Cup: Takový chceme i v Evropě!

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Toyota do toho ze strany motorsportu opravdu šlape. Mimo plejádu povedených GR modelů vytváří různé závodní série, ke kterým se od roku 2023 přidá závodní série GR Cup s upravenými modely GR 86.

O modelech GR bylo již ze strany novinářů a vlastně všech, kteří měli možnost do těchto modelů usednout, básněno až až. Nejnovějšími přírůstky rodiny GR jsou modely GR Corolla (pouze v USA) a manuální GR Supra. Opomenout však nesmíme populární model GR 86, který bude součástí nově vzniklého šampionátu GR Cup.

Mezinárodní organizace SRO Motorsport Group, která má na starosti závody jako Total 24 Hours of Spa nebo GT World Challenge Europe, se nyní postará o nově vzniklý GR Cup, který bude mít premiéru v roce 2023. Série bude mít celkem 14 závodů na 7 prozatím nespecifikovaných tratích na území USA. V Evropě se tedy této série zatím nedočkáme. Pokud však v USA sklidí úspěch, rádi ji uvítáme i na starém kontinentu!

Video se připravuje ...

Toyota Gazoo Racing si dali velmi záležet na tom, aby byl vítěz náležitě odměněn. Mezi sponzory série budou patřit Mobil 1, Continental, Crescent Tools, Gearwrench, Yahoo, Racing Spirit, JBL, OMP a Stratasys. Početné zastoupení sponzorů se postará o to, že vítěz celé série může vyhrát jeden milion dolarů.

Závodním náčiním bude přímo Toyotou homologovaný vůz GR 86 Cup Car. Ten se bude montovat v závodě Toyota Racing Development v Mooresville v Severní Karolíně. Dostane výfuk Borla, mapování motoru Bosch, šestistupňovou sekvenční převodovku, brzdy Alcon, nastavitelné tlumiče JRi, ochrannou klec, zadní křídlo z karbonu, speciální karoserii od Stratasys a mnoho dalšího. 

Toyota v tiskovém prohlášení zdůrazňuje, že nejde pouze o zábavu. Inženýři japonské automobilky budou z nově vytvořené série sbírat cenná data, která chystají využít pro zdokonalení produkčních vozů. V létě letošního roku se od Toyoty dozvíme cenu závodního speciálu GR 86 Cup Car a také finální kalendář pro premiérový ročník 2023.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme