Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius C: Hybrid velikosti Yarisu (video)

David Bureš
Diskuze (0)
Rodina Priusů se rozšíří o malý hatchback Prius C, v Japonsku se bude prodávat pod označením Aqua.

Toyota zveřejnila první oficiální fotografie Priusu C, což je chystaný hybridní pětimístný hatchback o velikosti Yarisu. Prodej automobilu má začít na jaře 2012. Již dříve unikl na internet katalog vozu, díky kterému byla neoficiálně zveřejněna jeho podoba.

Tak jako ostatní Priusy bude i ten nejmenší používat hybridní pohon Hybrid Synergy Drive. Jeho součástí bude podle dříve zveřejněné brožury 1,5litrový zážehový čtyřválec o výkonu 54 kW v 4800 min-1 a točivém momentu 111 Nm v 4000 min-1, který bude doplněn elektromotorem o výkonu 45 kW a točivém momentu 169 Nm. Celkový systémový výkon má činit 73 kW.

Motor a hybridní ústrojí jsou uloženy co nejníže, což vede ke snížení těžiště automobilu. Prius C má mít pohodlný interiér a dostatečně velký zavazadlový prostor.

Nejmenší z rodiny Priusů bude dlouhý 3.995 mm, široký 1.695 mm a vysoký 1.445 mm, rozvor náprav činí 2.550 mm. Prius C tak bude o 11 centimetrů delší než Yaris, rozvor bude delší o 4 centimetry.

Prius C má lákat hlavně mladší klientelu. Tu zaujmou i různé barevné kombinace interiéru. V základní výbavě nebude chybět devět airbagů, Bluetooth hands-free systém či ovládání rádia na volantu. Chybět nemá ani multimediální systém Entune, spolupracující se smartphony.

Světová premiéra Toyoty Prius C proběhne na prosincovém tokijském autosalonu, její prodej pod označením Aqua bude v Japonsku zahájen krátce na to.

Vedle tohoto hybridu v japonské metropoli Toyota dále představí koncepty FT-EV III, Fun-Vii a FCV-R. Těšit se můžeme i na sériovou verzi sporťáku FT-86, vyvíjeného ve spolupráci se Subaru.

David Bureš
Diskuze (0)