Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius GT300: Nový hybrid míří do japonských gétéček

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Toyota se nechce vzdát závodění s hybridy. V prestižním japonském šampionátu GT tak minulou generaci střídá nová.

Prius toho má v dosavadních třech generacích dost za sebou i na závodní scéně, jezdil třeba rallye. Dnes už to není nikterak překvapivé, hybridy máme ve formuli 1 i MS sportovních prototypů. Japonská GT jsou ovšem siluetami, které výchozí model připomínají jen vzdáleně. Toho si je Toyota vědoma, proto na oficiálních fotkách nabízí porovnání s starou...

Na sériovku vlastně navazují jen světla jako z kosmické lodě a přední maska, trochu i tvar střechy, takže je alespoň trochu poznat, co bylo předlohou. Zbytek panelů je úplně jiný, přednost dostalo určení co nejrychleji projíždět okruhy. A samozřejmě i aerodynamika. Široká placka pochopitelně klesla k zemi a musí na asfaltu řádně držet, proto má obrovské zadní křídlo a difuzor.

Na zážehovou osmnáctistovku v útrobách zapomeňte, nahradil ji atmosférický vidlicový šestiválec 3,5 l, už dobře známý z jiných závodních aut této značky, předchůdce jej měl také. Jenže uprostřed, podle nových regulí třídy ovšem musí zůstat tam, kde je jeho menší a mnohem slabší bratříček v sérii, v tomto případě tedy vpředu. Elektromotor samozřejmě nezmizel, podle automobilky samotné je odvozen dokonce z běžné produkce, konkrétní původ ale zatím neprozradila.

Nová generace se představuje na tuningové přehlídce v Tokiu. Nahrazuje v kategorii GT300 tu starou, jak už bylo zmíněno výše a o vývoj se postarali u APR Racing. Američané sice dokážou závodit skoro se vším, ale Japonci jsou jim evidentně v patách. Tamní šampionát GT je ovšem už léta hodně populární a prestižní záležitostí a největší světová automobilka u něj nesmí chybět.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)