Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius+: První dojmy (video)

Diskuze (2)
Hybridní MPV dodává řadě Prius nový smysluplný rozměr.

Toyota Prius staví na zelené image, ale také na praktických vlastnostech. Má poměrně prostorný interiér, dobré využití obestavěného prostoru a úsporné pohonné ústrojí. Když na tomto základě vybudujete kompaktní MPV, je vlastně předem zaděláno na kvalitní výsledek.

Přetvoření běžného Priusu na velkoprostorový Prius+ šlo cestou účelného nafukování. Vpředu najdeme mírně (a k lepšímu) pozměněnou palubní desku, sedí se ale na těch samých pohodlných křeslech a ve stejné výšce nad vozovkou – konkrétně 54 cm.

Druhá řada sedadel vyznává stejný princip jako konvenční konkurent z vlastní stáje, Toyota Verso. Co to znamená? Trojici stejně velkých, nezávisle nastavitelných sedadel. Nevýhodou tohoto řešení jsou relativně úzké sedáky, s pohodlným usazením trojice dospělých je lépe nepočítat, a to navzdory vnitřní šířce 148 cm.

Dvojici sedadel ve třetí řadě už nemůžeme považovat za nic jiného, než nouzová místa. Málo místa pro nohy i hlavu ale není mezi kompaktními MPV ničím výjimečným.

Velkou pozornost v Toyotě věnovali rozmístění akumulátorů. Ty našly místo například i pod středovou loketní opěrkou. To pomohlo vytvořit rovnou podlahu zavazadlového prostoru (do roviny se sklápí i sedadla v obou řadách), ležící navíc příjemných 64 cm nad zemí.

Vnější rozměry, technika

Nové MPV s karoserií dlouhou 4615 mm, širokou 1775 mm a vysokou 1575 mm je o 155 mm delší, 30 mm širší a 85 mm vyšší než výchozí liftback Prius.

Rozvor náprav prodloužený o 80 mm na 2780 mm má zajistit dostatek prostoru pro nohy dospělých cestujících ve všech třech řadách sedadel. Trojice sedadel v druhé řadě je možné samostatně sklopit, sklopná je i zadní lavice, rozdělená v poměru 50:50.

Použití třetí řady sedadel umožnila úprava konstrukce hybridního systému Toyota Hybrid Synergy Drive. Sada lithium-iontových baterií má menší nároky na prostor než NiMH akumulátory a je umístěna pod středovou konzolí mezi předními sedadly, což nijak nenarušuje vnitřní prostor.

Toyota prozatím nezveřejnila bližší informace o výkonech pohonné hybridní soustavy v modelu Prius+, ale uvádí, že emise CO2 budou nižší než 100 g/km, při zcela zanedbatelných emisích NOx a pevných částic.

Na vybraných evropských trzích se prodej sedmimístného hybridního MPV Toyota Prius+ rozběhnout v první polovině roku 2012.

Diskuze (2)
14. 9. 2011 12:26
Eko chalupář
Český eko-chalupář, by asi více ocenil variantu bez 3.řady sedadel s pořádným kufrem.
Zároveň na mě ta zadní část působí tak nějak bakelitově a zároveň neprakticky.
Jinak akumulátory mezi předními sedadly by měli mít pozitivní vliv na jízdní vlastnosti díky lepšímu rozložení hmotnosti.
Avatar - KANKUNEN
14. 9. 2011 10:37
slušné
Stejně by to chtělo silnější motor tak 2,5 litru, aby to táhlo do kopce i bez nabitých baterek.