Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota TS030 Hybrid: První test před Le Mans (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Toyota se letos po třinácti letech vrací do nejvyšší třídy v Le Mans a její speciál s hybridním pohonem má za sebou první testy na okruhu Paul Ricard.

Japonská automobilová jednička se prostřednictvím Toyota Motorsport GmbH (TMG) vrací do světového motorsportu. V letošním roce se zúčastní několika podniků šampionátu vytrvalostních závodů, včetně legendárního závodu 24 hodin Le Mans.

Zcela nový speciál Toyota TS030 Hybrid je postaven na prototypovém podvozku LMP1 od TMG a pohání jej Toyota Hybrid System – Racing (THS-R). Ten tvoří motor V8 o objemu 3,4 litru, který prostřednictvím šestistupňové sekvenční převodovky pohání zadní kola. Spolu s osmiválcem pohání prototyp elektromotor, kterému poskytuje potřebnou energii kondenzátor.

V případě elektromotoru se Toyota ještě nerozhodla, zda použije řešení od firmy Aisin AW umístěné vpředu nebo od společnosti Denso, které je uloženo vzadu. O tom, které z nich bude použito mají rozhodnout výsledky testů na závodních okruzích.

Závodní prototyp dlouhý 4650 mm, široký 2000 mm a vysoký 1030 mm má hydraulický posilovač řízení, karbonové brzdy a jezdí na 14,5×18" kolech obutých do slicků 36/71 vpředu a 37/71 vzadu. Nádrž pojme 73 litrů závodního paliva.

Do závodu 24 hodin Le Mans hodlá Toyota nasadit dva vozy. Posádku prvního z nich mají tvořit Alexander Wurz, Nicolas Lapierre a Kazuki Nakajima. Sestava druhé trojice ještě nebyla potvrzena, ale údajně by v ní mohli být Andrea Caldarelli a Hiroaki Ishiura.

První ostrý start čeká jednu Toyotu TS030 Hybrid na druhém podniku šampionátu WEC, kterým bude 5. května závod na šest hodin ve Spa-Francorchamps. Ještě před tím ovšem čeká hybridní speciál řada testů, během kterých se ladí některá technická řešení pohonného systému, podvozku i aerodynamiky, což znamená, že podoba vozu se může ještě mírně změnit.

V současnosti má za sebou Toyota TS030 Hybrid první testovací jízdy, které se konaly minulý týden na závodním okruhu Paul Ricard. Zde se jezdci Alexander Wurz, Nicolas Lapierre a Kazuki Nakajima seznamovali s novým speciálem a během tří dnů s ním najeli přes 2000 km.

Právě na okruhu Paul Ricard vznikla první krátká videa s Toyotou TS030 v akci, která nabízejí pohled na speciál při jízdě po okruhu i při opouštění boxu, kdy se pohybuje pouze za využití elektromotoru, k němuž se osmiválec přidává až na výjezdu z boxové uličky. Díky tomu nabízí Toyota nevšední zvukový zážitek.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
30. 1. 2012 17:01
Že by...
Tak že by jsme se měli na co těšit po odchodu Peugeotu. Autofun.cz přišel s článkem "Hádejte kdo letos vyhraje Le Mans" - samozřejmě AUDI, protože peugeot odchází. No jsem zvědav na výsledky dalších úprav pravidel atp. Vypadá to, že dieselu ale nikdo vítězství nesebere.