Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Turecko začalo prodávat svá první osobní auta, první dostal prezident Erdogan

ČTK
Diskuze (6)

Turecko uvedlo na trh svůj první osobní automobil, a to rovnou na elektrický pohon. Majitelem prvního vozu značky Togg se stal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který při ceremoniálu v Ankaře s manželkou převzal dva vozy, červený a tmavě modrý.

Další turecký vůz model T10X má dostat ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev. V příštích dnech pak dorazí turecká auta i zájemcům z řad obyvatel, kteří byli kvůli velkému zájmu vybráni losováním, informovala místní média.

"Dnes jsme svědky splnění šedesátiletého snu našeho národa," prohlásil Erdogan před prezidentským palácem v Ankaře. Už v 60. letech minulého století se totiž v Turecku pokusili vyrábět vlastní automobil, který se měl jmenovat Devrim (Revoluce). Projekt ale ztroskotal.

Video se připravuje ...

První prototyp tureckého osobního vozu představil Erdogan v prosinci 2019. Auto vyrábí konsorcium pěti firem nazvané Togg, založené v roce 2018. Minulý měsíc zahájila firma on-line objednávky prvních aut a zájem byl tak veliký, že majitele prvních 20.000 vozů musel vybrat počítač losováním. Celkem je už objednáno na 177.000 aut T10X, oznámil ministr průmyslu Mustafa Varank.

Cena modelu se standardním vybavením začíná na 953.000 tureckých lir (asi jeden milion Kč). Auto se prodává se dvěma typy baterií, ta silnější má vydržet asi na 520 kilometrů, slabší na 310 km. V rychlodobíjecích stanicích má být až z 80 procent baterie nabita za méně než půl hodiny, uvedl deník Hürriyet.

Továrna na výrobu aut byla postavena u města Bursa na severozápadě Turecka, které je v zemi centrem automobilové výroby. Dosud to byly jen zahraniční značky, včetně auta z dílny tureckých společných podniků s firmami Renault či Fiat Chrysler.

ČTK
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
7. 4. 2023 10:41
Re: Bida
Dal jsem ti plus za slovo Oprděnce pro bazarová auta. To je fakt dobrý :)
6. 4. 2023 13:59
Re: Další pronásledovatel Tesly
Já nevim pane, ale stačí se podívat na data, loni byl model Y na světě trojkou (!) po Corolle a RAV4. A prodeje za první kvartál a nástup objednávek po slevách ukazuje, že to bude mít těžké nejen RAV4 ale i ta Corolla. Je sice teprve duben, ale u Y je jen otázka, zda bude na světě letos první či druhý. Tohle je ta změna, která spoustě Čechů naprosto unikla. (ano je to zkresleno tím, že ostatní dělají mraky modelů a variant a Tesla dělá v podstatě jen dvě mainstream auta, takže na jedno logicky připadne víc zájemců).
5. 4. 2023 18:38
Bida
Zjevne tam neni takova bida, jak se tady porad nam snazi namluvit. Peknej zajem :yes: Cechouni kupujou tak akorat oprdence po nemcich.
5. 4. 2023 15:43
Re: Další pronásledovatel Tesly
Pán je Nostradamus alebo iný jasnovidec? Alebo len zasnívaný kecálek?
5. 4. 2023 15:22
Další pronásledovatel Tesly
Tak o TOGG jsem slyšel pravidelně na CESu. Chtějí vyrábět více než milion aut.

Ale Tesla své pronásledovatele dost ničí.
Model Y bude nejprodávanější auto světa příští rok a co teprve Model 2, který bude mít produkci 4 miliony ročně.