Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

UD Trucks představuje novou generaci modelové řady Quon (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost UD Trucks, která je součástí skupiny Volvo, uvádí svou novou generace těžkých nákladních vozidel pro mimoevropské trhy.

Kořeny japonské společnosti UD Trucks sahají až do roku 1935, kdy byla založena firma Nihon Diesel Industries, která vyrobila svůj první nákladní vůz v roce 1940. Počátek šedesátých let přinesl změnu jména na Nissan Diesel Motor. To bylo používáno prakticky až do roku 2010, kdy došlo na prozatím poslední proměnu v UD Trucks. Pod křídly skupiny Volvo je pak japonská firma od roku 2007.

V současnosti míří vozidla se značkou UD Trucks především na asijské, africké a jihoamerické trhy. V nabídce společnosti jsou tři modelové řady. Nejmenší a zároveň nejstarší z nich je Condor s celkovou hmotností od 8 do 20 tun. Následuje těžká modelová řada Quester, jejíž aktuální generace byla uvedena v loňském roce. Třetí v pořadí Quon, který jako nová generace těžkého nákladního vozidla právě vstupuje na trh.

UD Trucks Quon je nabízen v šesti základních řadách označených zkratkami CD, CG, CV, CW, CX a GW. Podvozky nabízejí konfigurace náprav 6x2, 6x4 a 8x4 pro tahače návěsů i montáže nejrůznějších nástaveb. Celková hmotnost vozidel řady Quon se pohybuje od 20 do 33 tun.

Aerodynamicky optimalizovaná kabina se svým designem hlásí k současnému stylu vozidel skupiny Volvo a to především k nejnovějším zástupcům značky Volvo Trucks. Interiér sází na praktičnost a lze volit mezi kabinou s nízkou střechou a jedním lůžkem nebo vysokou střechou a dvojicí lůžek.

Nabídka pohonných jednotek se s výjimkou řady GW omezuje na přeplňovaný vznětový motor o objemu 11,0 litru, který je podle řady a určení vozidla k dispozici s výkony od 189 do 265 kW. V případě řady GW je navíc v nabídce i třináctilitrový motor s výkony 221 až 265 kW. Nejvyšší točivý moment těchto motorů je od 1716 do 2440 N.m. S motory jsou v závislosti na výkonech a určení vozidla spojeny manuální převodovky s šesti, devíti nebo dvanácti rychlostními stupni.

Zákazníky má Quon vedle rozsáhlé palety verzí a široké nabídky výkonů pohonných jednotek přilákat i prostřednictvím moderní a zároveň robustní konstrukce podvozku a kabiny. Velká pozornost byla při vývoji nové generace věnována i bezpečnosti.

Součástí výbavy řada asistenčních systémů, zvyšujících bezpečnost provozu. Novinkami mezi nimi jsou pro Quon systémy nouzového automatické brzdění a sledování jízdního pruhu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)