Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Upozornit řidiče na policejní hlídku? Svoboda projevu, řekl soud v USA

David Bureš
Diskuze (30)
Floridští strážníci omezili základní práva jednoho řidiče, když mu zakázali blikání na ostatní motoristy.

Soudce ve floridském Sanfordu rozhodl, že místní řidič vykonával své právo na svobodu projevu, když blikáním světlometů svého vozu upozorňoval ostatní motoristy na policejní hlídku. Za tento čin dostal pokutu.

Pětadvacetiletý řidič podle vlastních slov loni v létě u svého domu spatřil policistu, který byl připraven měřit rychlost okolojdoucím autům. Řidič následně nasedl do auta, objel několik bloků, zastavil a blikáním světel upozornil protijedoucí šoféry na strážníky.

Jelikož řidič za tento čin dostal pokutu, zažaloval zdejší Kancelář šerifa. Tu vinil z toho, že nezohledňuje státní zákon a porušuje jeho občanská práva, hlavně jeho právo na svobodu projevu. Podle jeho právního zástupce jej policisté chtěli umlčet.

Soudce mu dal za pravdu a uznal, že lidé, kteří světlomety používají ke komunikaci, jsou chráněni americkou ústavou. V té je samozřejmě zakotveno právo na svobodu projevu.

Na Floridě to není první případ, který by se týkal pokut udělených lidem, kteří upozorňovali ostatní řidiče na policejní hlídku. Zdejší policie tento čin běžně pokutuje, přestože žádný místní zákon komunikaci pomocí světel nezakazuje.

Jeden z potrestaných řidičů se proti pokutě odvolal a žádá spolu s odškodněním její proplacení. Pokud by uspěl, navrácení pokuty a odškodnění budou zřejmě žádat i další pokutovaní. Florida by jim pak musela zaplatit až přes milion dolarů.

David Bureš
Diskuze (30)
27. 5. 2012 21:03
Re: Blikání
ale napadlo :-)
27. 5. 2012 13:58
Re: Uz neblikam.
Nikdy by som nenahlásil hliadku alebo radar pri škole, skôlke, v miestach, kde je zvýšený pocit chodcov, detí atď... Ale keď ich vidím stáť v poli 10m pred značkou koniec obce, samozrejme, že ich nahlásim. Je na tom niečo nejasné?
27. 5. 2012 13:55
Re: Blikanie nie len pri merani hliadkou
Hej, to si pamätám, bolo to aj v novinách... hlupáci tí, čo to zaplatili... Videl som srnky pri ceste a tak som blikal, aby si dávali pozor... Toto môžem opakovať každému jednému policajtovi donekonečna a môžu mi všetci vyliezť na hrb...
Avatar - euro89
26. 5. 2012 08:17
Re: aha
Že tobě už chybí doby, kdy jsi mohl donášet na sousedy soudruhům ze státní bezpečnosti? :-! :no:
26. 5. 2012 03:24
Re: aha
Mne by prislo uplne OK, kdyby v Cechach byla linka, kam muzes zavolat pri podezreni na DUI (alkohol za volantem), sem tam by se to hodilo...