Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Úsekové měření rychlosti v Plzni zatím čeká na certifikaci

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Spuštění prvního úsekového měření rychlosti automobilů v Plzni dosud brzdí čekání na certifikaci zařízení.

Jasné je tak zatím jen to, že se s ním začne v Plaské ulici, která je výpadovkou na Most a na níž je vysoké riziko střetu vozidel s chodci. Časem by se v Plzni mohla úseková měření objevit na 12 místech. ČTK to řekl šéf odboru bezpečnosti a prevence kriminality magistrátu Aleš Průša.

"Protáhlo se to z technických důvodů a nevypadá to, že by to bylo v brzké době zrealizováno. Zařízení musí být 'odcertifikováno' metrologickým ústavem v Praze, na to nyní čekáme. Poté se bude muset ještě udělat výběrové řízení na dodavatele," řekl. Termín spuštění měření odhadnout nedokázal.

Jako první chce město začít sledovat Plaskou ulici, kterou policie vytipovala spolu s dalšími 11 úseky na území Plzně. "Měřit se bude ještě v zástavbě, na jejím začátku už řidiči podle našich poznatků určitě rychlostí 50 kilometrů za hodinu nejezdí," uvedl Průša. Právě v tomto úseku podle něj hrozí střety vozidel s chodci.

Úseková měření jsou jednou z možností, jak snížit rizika v silniční dopravě ve městě. Fungují tak, že v jednom bodě je snímán příjezd vozidla a stejný vůz je snímán i při průjezdu druhým bodem, pomocí algoritmu je pak spočítána průměrná rychlost v daném úseku. Plzeň je už testovala loni v létě, sledovala Rokycanskou třídu. Ukázalo se, že ani ne desetina řidičů dodržela povolenou rychlost.

V Plaské ulici mají být měřeny oba směry, tedy výjezd i příjezd do města. Kamery jsou už osazené, nutný je certifikát o přesnosti měření. Po spuštění bude záznamy přeposílat městská policie k řešení příslušným úředníkům. Řidič jedoucí příliš rychle ale může dostat pokutu okamžitě po projetí úseku, údaje se mohou přenášet i do policejního vozidla.

V Plzni zatím měří rychlost jen policie, a to státní i městská. Používá radary ve vozech a stacionární přenosné radary, takzvané trojnožky.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - dolfi
15. 2. 2014 21:27
JESTLIPAK MAJÍ CERTIFIKOVÁNO...
... TAKY MĚŘENÍ PINDÍKŮ? >:D