Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Brně připomínají designéra, který se dostal od Zetoru k Porsche

Diskuze (1)
Dílo Jiřího Kuhnerta, který se z pozice technologa brněnského Zetoru dostal až k návrhům pro automobilku Porsche, připomíná Moravská galerie v Brně.

Největším exponátem je vůz Porsche 928, na kterém Kuhnert také pracoval. Výstava je posledním počinem galerie v Uměleckoprůmyslovém muzeu před jeho uzavřením a plánovanou proměnou.

Kuhnert (1941-1979) je brněnský rodák, který jako dítě s matkou unikl odsunu Němců z města. Do Německa odešli až po okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy v roce 1968. Zemřel na rakovinu v době, kdy se jeho kariéra mohla dále rozvíjet v automobilce BMW.

"Kuhnert neměl žádné umělecké školení, byl autodidakt," řekl novinářům kurátor výstavy Rostislav Koryčánek. V Brně Kuhnert absolvoval průmyslovku. Fascinovala jej závodní auta. Po emigraci nastoupil do konstrukčního oddělení firmy Porsche ve Stuttgartu.

Jeho kreslířského talentu a dalších schopností si brzy povšimnul šéfdesignér Anatole Lapin, který jej vzal do svého týmu. Kuhnert tak začal spolupracovat na návrzích Porsche 928. Model se poté stal senzací autosalonu v Ženevě.

"Kuhnertovým autorským dílem je například tvarování ikonické zadní části, která dává tomu vozu esprit," popsal Koryčánek. Auto předběhlo svou dobu, míní současný český designér Michal Froněk ze studia Olgoj Chorchoj.

Na výstavě lidé uvidí Kuhnertem signované skici s návrhy detailů. Podle Koryčánka mají nejen technickou a dokumentační hodnotu, ale také vysokou uměleckou úroveň. Galerie využila také dobové fotografie z archivu Kuhnertovy rodiny.

Po konfliktech s Lapinem se Kuhnert rozhodl odejít do automobilky BMW, avšak brzy poté zemřel. Pro české odborníky nebyl neznámou osobností. Teprve nyní je ale jeho příběh komplexněji zpracovaný, podobně rozsáhlá výstava dosud nevznikla.

Diskuze (1)
Avatar - praděda7
3. 11. 2018 22:48
Je dobře a bylo načase,
aby se veřejnost dozvěděla o našich úspěšných (tzv.) emigrantech..... :yes: Ve skutečnosti to byli vyhnanci, které z vlasti vyhnala Rudá armáda a domácí kolaboranti!