Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku je na prodej vzácná Lada Bohse, podivný pokus, jak z žigulíka udělat plážové auto

Jan Zajíc
Diskuze (0)

V tuzemské inzerci jsme zase jednou narazili na hodně zajímavé a netradiční auto. Jmenuje se Lada Bohse Euro Star.

Pokud jste o tomto podivně vyhlížejícím vozítku nikdy neslyšeli, není divu. Velkou díru do světa totiž neudělalo. A o co tedy jde?

Zjednodušeně řečeno se jedná o Ladu 2105 (na některých trzích se prodávala jako Nova), kterou německá společnost Johanna Bohseho upravila do podoby víceúčelového vozidla pro volný čas - nebo chcete-li plážového vozítka.

Z žigulíka pocházela podvozková platforma a pohonné ústrojí, Bohse pak dodal laminátovou karoserii. Z výchozího sedanu se následně stal pick-up s otevřenou kabinou a místem až pro pět lidí. Za příplatek byly k dispozici dveře a plátěná střecha.

Pod kapotou pracoval čtyřválec, který z objemu 1198 cm3 dával výkon 44 kW a točivý moment 89 N.m. Motor byl umístěn vpředu a stejně jako u výchozího žigulíku byla poháněná zadní kola, a to prostřednictvím čtyřstupňové manuální převodovky. Kdo by však měl zájem o silnější motor, mohl si pořídit i patnáctistovku z Lady 2107.

Víceúčelové vozidlo postavené na základech sedanu z Východu však příliš neprorazilo. Nakonec v továrně v severoněmeckém Dörpenu vzniklo mezi lety 1988 a 1990 jen pár desítek exemplářů. Přesný počet vyrobených kusů se však rozchází zdroj od zdroje, zatímco některé hovoří o pouhých 35 prodaných kusech, jinde se píše o 50 vozech nebo dokonce 200 postavených autech. 

Ať je pravda jakákoli, dnes je z tohoto vozu zajímavá rarita. A právě proto nás existence jednoho exempláře na prodej v Česku zaujala. Podle prodejce je vůz z roku 1990 pojízdný, chybí mu jen baterie. Nájezd činí jen 29 tisíc kilometrů.

A cena? Červená Lada Bohse je k mání za 200 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme