Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku se prodává Sierra s 3,7litrovým V6 a nájezdem 49.500 km. Stojí čtvrt milionu

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Extrémní Ford Sierra CLX 4x4 s přezdívkou „Hektolitr“ je na prodej. Kultovní klasika z devadesátých let je vybavena výrazně silnějším 3,7litrovým vidlicovým šestiválcem, který nahrazuje původní čtyřválec. Tohle je opravdový „sleeper“!

Po revoluci byl Ford Sierra jedním z nejoblíbenějších západních aut v nové České republice. Dnes už je kultovní „sirka“ hlavně moderní klasikou pro nadšence, s jakou se na našich silnicích setkáváme už jen vzácně. O to zajímavější je, když se v inzercích objeví zachovalý kousek s opravdu netradiční technikou. Prodejce jej přitom popisuje slovy: „Není to auto pro každého, je to asi jako pořídit si milenku ze Sicílie.“

Na českém inzertním serveru Ráj veteránů se nově objevil Ford Sierra CLX 4x4 z českého klubu majitelů s bájnou přezdívkou „Hektolitr“. Vínový sedan v odstínu Bordeaux Rot však má daleko k tovární specifikaci s atmosférickým čtyřválcem 2.0 DOHC, protože v minulosti byl vylepšen „kolínským” vidlicovým šestiválcem Ford se zdvihovým objemem 2,9 litru. Jenže tady zajímavost tohoto vozu teprve začíná.

Prodejce uvádí, že později bylo zjištěno, že šestiválec s vrtáním 95,5 milimetrů a zdvihem 86 milimetrů byl neznámým předcházejícím majitelem upraven na zdvihový objem 3,7 litru. S odpovídajícím typovým kódem je větší a silnější motor dokonce zapsaný v technickém průkazu vozidla a je dále vylepšen i ostrou vačkou PiperCams. Údajně vyvine nejvyšší výkon 150 kW (204 koní).

Video se připravuje ...

Až extrémní Sierra s velkoobjemovým šestiválcem, manuálem a pohonem všech kol tak bude opravdový „sleeper“, který svou dynamikou ohromí nejednoho vyzyvatele. Pro bezpečnější jízdu vysokými rychlostmi je vybavena i výkonnějšími brzdami ze Scorpia Cosworth s ventilovanými kotouči na obou nápravách. V technické výbavě vozu pak nechybí ani samosvorný diferenciál.

Sierra je ve velmi zachovalém stavu a od roku výroby 1992 najela jen přibližně 49,5 tisíce kilometrů. Originální interiér vypadá jako nový a je vybaven autentickými sportovními sedadlo i vzácným RS volantem. Prodejce doplňuje, že na voze je spousta práce, ale chce jej prodat pouze vážnému zájemci. Za unikátní přestavbu požaduje 246 tisíc korun, ale nebrání se seriózní dohodě. 

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

23. 9. 2023 23:22
23:22
Hahaha
:'-(