Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Milovicích vyroste aerodynamický tunel a testovací polygon

Diskuze (5)
V bývalém vojenském prostoru Milovice vyroste areál pro testování automobilů, motocyklů, autobusů a nákladních vozidel. Kromě různých zkušebních tratí se v něm bude nacházet i aerodynamický tunel.

Ve Středních Čechách, na území bývalého vojenského prostoru Milovice, se plánuje výstavba rozsáhlého vědeckotechnického parku. Jeho součástí bude 4500 m2 velký aerodynamický tunel pro vývoj automobilů a letadel, podstatnou část areálu pak budou tvořit testovací tratě.

Pět vnějších zkušebních tratí bude sloužit pro testy ve vysokých rychlostech a nestandardních situacích. Budou mít různý profil a tvar i povrch, aby simulovaly různé jízdní podmínky. Uvnitř se pak budou nacházet zařízení pro aerodynamické zkoušky, administrativní budova a dopravně-výzkumný ústav.

Projekt řídí VTP AT Milovice, o.p.s., sdružení založené jihomoravským Energoklastrem. Činnost areálu má navázat na současné aktivity ČVUT a dalších vědeckých pracovišť, jejichž vybavení a kapacita přestává dostačovat moderním požadavkům.

Výstavba bude zahájena na jaře 2011. Areál bude mimo jiné těžit z blízkosti středočeských automobilek Škoda Auto v Mladé Boleslavi a TPCA v Kolíně.

Ve světě nejsou podobné areály výjimkou. Zřejmě nejznámějším je britská MIRA sídlící v Millbrook, italské Nardo používané pro vysokorychlostní testy nebo rozsáhlý komplex Ehra-Lessien patřící Volkswagenu, vybudovaný během studené války poblíž vnitřní německé hranice.

Realizace dalších investičních projektů v areálu bývalého prostoru Milovice-Mladá se zatím nekoná. Například 150hektarová solární elektrárna ČEZ zatím naráží na odpor místních obyvatel i zastupitelů ODS ve Středočeském kraji.

Diskuze (5)
25. 7. 2010 19:44
celkem fuška
Kdo měl kdy šanci projít a obhlídnout okolí letiště u Milovic jistě bude souhlasit, že to rozhodně není jako stavět něco nového na zelené louce. Jen vyčistit tento prostor bude úkol obrovský.
Avatar - Blue Sun
23. 7. 2010 22:30
Re: Pohádka
Buď klidný, ty rozhodně ne.
Avatar - euro89
23. 7. 2010 12:19
Re: Pohádka
Rozhodně bych ze svých daní radši zaplatil tohle, než dávky sockám a briketám :-!
23. 7. 2010 10:13
Pohádka
Hezká pohádka,chybí mi tam,kdo to zaplatí