Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V USA zkusí vyrábět bio-paliva z kravského mléka. Už z něj umí i vodku

Ondřej Mára
Diskuze (23)

Z vedlejšího produktu výroby mléka se dnes vyrábí vodka, v budoucnu by to ale mohlo být i palivo.

Krávy jsou skutečně úžasná hospodářská zvířata, která nám dávají nejen mléko a maso. V posledních letech jsou sice kritizována jako zdroj velkého množství skleníkových plynů, v budoucnu ale mohou pomoci s vývojem ekologičtějších paliv.

Výroba etanolu z mléčného permeátu

Mléčné farmy z amerického Michiganu totiž uzavřely partnerství s destilerkou v kanadském Ontariu, jejímž cílem by měla být výroba etanolu z tzv. mléčného permeátu, který je vedlejším produktem při zpracování mléka.

Video se připravuje ...

Mléčná vodka a dezinfekce

Ontarijská společnost Dairy Distillery vytvořila ve spolupráci s University of Ottawa proces fermentace permeátu, díky kterému z něj začala vyrábět „mléčnou“ vodku – humorně nazvanou Vodkow. Během pandemie pak společnost vyráběla z permeátu dezinfekci na ruce pro místní komunitu.

Omid McDonald, zakladatel Dairy Distillery, si ale uvědomil, že etanol vyráběný z mléčného permeátu by mohl mít i jiné možnosti využití. Materiálu by totiž mělo být opravdu hodně, zatímco poptávka po vodce je omezená. Nabízela se ovšem možnost využít materiál v oblasti vývoje bio-paliv.

Video se připravuje ...

Výroba 8,3 milionu litrů ročně

Asociace mléčných producentů z Michiganu proto vytvořila společný podnik s Dairy Distillery, v rámci kterého by měl vyrůst areál s rozlohou téměř 2800 metrů čtverečních, kde bude docházet k přeměně mléčného permeátu na etanol. Roční produkce by se přitom mohla pohybovat až okolo 2,2 milionu galonů (cca 8,3 milionu litrů) etanolu ročně, jak s odkazem na Craine’s Detroit Business uvádí kolegové z The Drive.

McDonald přitom věří, že výroba bio paliva z vedlejšího produktu při zpracování mléka by mohla opět zvýšit zájem o mléčné produkty, které někteří zákazníci přestali nakupovat s ohledem na zátěž životního prostředí, která je kravám přisuzována. Ostatně podle McDonalda by etanol mohl předejít vzniku 14.000 tun emisí uhlíku ročně.

Ondřej Mára
Diskuze (23)

Doporučujeme

7. 6. 2023 09:42
Re: Ať se na to raději vykašlou..
Viz výše. Nerozumíš tomu, tak to nekomentuj. Já jsem z oboru a vím, jakým problémem jsou permeáty.
7. 6. 2023 09:40
Re: Prijebaný národ
To není žádné dokurvení mléka. Je to odpad při výrobě sýrů a proteinů. Tento odpad vyrábí lidstvo staletí i doma. Takové vedlejší produkty rychle podléhají zkáze. Dřív v malým se to zkrmilo, protože doma byly krávy a prasata. Teď to nejde, protože máme kravíny a vepříny. Převážet to z mlékárny někam do vepřínu nedává smysl. Muselo by se to minimálně pasterovat a pak chladit a chladit i na místě. Všechno sanitovat atd.
7. 6. 2023 07:29
Re: Ať se na to raději vykašlou..
Bože, prečo si dal dušu do barana...
7. 6. 2023 07:28
Re: Ať se na to raději vykašlou..
Ani to čo ostane, už nie je mlieko, to ťa nenapadlo, že.
7. 6. 2023 07:26
Re: Prijebaný národ
Ach bože... A tebe príde normálne to mlieko najprv dokurviť a potom ho dať na trh? Alebo máš predstavu, že vyprodukované množstvo mlieka stačí pokryť potreby výrobu palív z jeho "odpadu"? Čo pánboh robil, na čo myslel, keď podaktorým prisúdil schopnosť myslieť do zadku namiesto do hlavy...