Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VDL Futura: Nový autokar z Holandska

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost VDL Bus & Coach představila v Hannoveru novou generaci svých zájezdových autobusů Futura.

Společnost VDL Bus & Coach sídlí v nizozemském městě Valkenswaard. Součástí teto firmy, která má více než padesátiletou tradici ve výrobě dálkových autobusů, je i značka Bova. Právě pro její autobusy je jméno Futura tradiční, ale v rámci sjednocení jednotlivých značek společnosti pod jednotné logo VDL již není u nového modelu použito značky Bova.

VDL Futura je zástupcem klasických vysokopodlažních zájezdových autobusů pro evropský trh. Výrobce jej bude nabízet v několika verzích, které se liší počtem náprav a celkovou délkou. V případě dvounápravové Futury budou k dispozici délky 12,2 a 12,9 m. Třínápravové provedení bude nabízeno s délkami od 13,1 do 14,8 m.

V interiéru je nově řešený prostor řidiče, při jehož vývoji byla největší pozornost věnována ergonomii. Cestující se mohou těšit na novou generaci sedadel, která jim mají nabídnout široké možnosti individuálního nastavení. K zvýšení komfortu na palubě má přispět i nově navržená klimatizace a elektronicky řízené vzduchové odpružení náprav ECAS.

Dodavatelem pohonných jednotek je značka DAF. Pro dvounápravové autobusy budou k dispozici vznětové šestiválce splňující emisní normy Euro 5 i EEV. Motory z řad PR (9,2 l) a MX (12,9 l) s výkony 265 a 300 kW. Maximální hodnoty točivého momentu u těchto motorů jsou 1450 a 2000 Nm. Třínápravovou Futuru bude pohánět 12,9litrový MX 340 s výkonem 340 kW a točivým momentem 2300 Nm. S motory spolupracují automatické převodovky AS Tronic.

Součástí standardní bezpečností výbavy autobusů VDL Futura jsou systémy EBS a ESC.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
30. 7. 2011 18:49
Futura 2
Dnes jsem v ním vezl a ten autobus nemá chybu.Měl 3 nápravy,klimu,DVD,Wi-fi a automat ZF. :-!