Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Velký crossover Kia Cross GT je hybrid, má přes 500 koní

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Kia odhalila v americkém Chicagu svůj nový velký crossover. Hybrid poskytuje přes 500 koní a u BMW budou mít možná o něco těžší spaní.

Kia nám poskytla první ochutnávku nejnovějšího konceptu už na přelomu ledna a února. Ano, Cross GT je zatím studií křížence, kterému se bude určitě líbit více na asfaltu, než v terénu, byť čtyřkolku nepostrádá.

Na novince je rozhodně poznat, že se styl jihokorejské značky poněkud mění. Tvary vznikly ve vlastní režii za mořem: má je na svědomí Kia Design Center America (KDCA) z kalifornského Irvine. Zaujmou hlavně úzká přední i zadní světla. Směrovky jsou pak umístěny svisle na bocích na rozhraní předních blatníků a dveří. Velká „tygří“ mřížka chladiče se sice stále nachází na svém místě, extravagantní vzhled současných modelů je však jakoby zapomenut. Vnější design se zkrátka trochu uklidnil a zcivilizoval.

Mimochodem, konstrukce bočních dveří dává tušit, že jsou tzv. sebevražedné, druhý pár se tedy otevírá směrem dozadu. Zvláštnost představuje zčásti prosklená střecha, jednotlivé díly připomínají včelí plástve. V interiéru najdeme čtveřici samostatných sedadel a (zřejmě pravý) dřevěný dekor na přístrojové desce, volantu a v zavazadlovém prostoru.

Nejnovější studie se značkou Kia je hybridem, jak doba velí. Navíc paralelním, takže pohon auta lze využít buď pouze elektromotor, spalovací agregát, nebo oba najednou. Konkrétně se jedná o vidlicový šestiválec objemu 3,8 l a elektromotor, který je umístěn mezi zážehovou jednotkou a převodovkou. Celkový výkon systému je 373 kW (507 k). Osmistupňový automat přenáší točivý moment 678 Nm na všechna kola, k dispozici je i elektronika Torque Vectoring, která omezuje přirozenou nedotáčivost. Pouze na elektřinu je auto schopné ujet 32 km.

Cross GT je větší než Sorento, vždyť na délku měří 4897 mm a do šířky má impozantních 2009 mm. Pouze do výšky tolik neční, jen 1659 mm, což je o nějaké čtyři centimetry méně než u sériového sourozence. Rozvor narostl na působivých 3099 m. Jihokorejská Kia dosud takový model v Evropě nenabízela. V USA případná produkční varianta nahradí podobně velké Borrego, sériová výroba konceptu je však zatím hodně daleko. Automobilka to oficiálně nepřiznává, ale zcela určitě bude mít spadeno na obě větší X od BMW.

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Avatar - bigsoul
8. 2. 2013 05:39
KIA KOPIA
Tymto modelom a navrhom nam KIA ukazuje ako rada kopiruje ine znacky a ze si este hlada vlasnu tvar, ktorej sa priblizila na europskom trhu, ale stale to nieje ono a je to skor vykradacka dizajnou inych europskych aut. Tu je to napriklad sedackami, ktore si pozicali od BMW i8 takisto prvky interieru. Ano berem treba sa ucit od najlepsich >:D
Avatar - HitmanPB
8. 2. 2013 00:02
Tie sedadlá
sú uchytené absolútne nereálne. Ale štúdia znesie všetko...
Avatar - Jaros71
7. 2. 2013 23:53
KIA
Nevím...v EU asi NE ale v USA by to jít mohlo..
Tady je to moc velké...větší než Sorento???
Kde jako to zaparkujem?
Avatar - 3_diamanty
7. 2. 2013 20:27
Re: Cross GT
uz teraz som zvedavy na verziu kupe.. v amerike velmi oblubenu :yes:
Avatar - Dave 11
7. 2. 2013 20:03
Zase asijská kopie...
Že tam je mřížka z Kie, ještě neznamená že je v tom vidět RR Evoque. Z jiných pohledů to budou jistě další auta... Topper ale nezklamal, a zase se u toho udělal >:-[]